• Početna stranica
  • Motorno ulje mora smanjiti trenje i trošenje klipova, ležaja i drugih pokretnih dijelova motora. Pokraj toga ima i ove zadatke: poboljšava brtvljenje protiv tlaka izgorjelih plinova; pomaže hlađenju motora, Jer u kućištu koljenastog vratila i koritu za ulje predaje toplinu zraku, sprečava koroziju; ispire dio štetnih ostataka izgaranja.

    podmazivanje1Potrebna količina motornog ulja drži se u koritu za ulje (karteru) na donjoj strani kućišta motora. Odatle ga izvlači pumpa kroz sito i potiskuje prema ležajevima koljenastog vratila.

    Pumpa za ulje kapaciteta je oko 10 litara ulja u minuti, pri čemu tlak ulja podešava posebni pretlačni oduška. Od glavnih ležaja koljenastog vratila ulje teče kroz provrte klipnjače k ležajima.

     

     

    PUMPE ZA ulje

    Pumpe za ulje
     
    Za dovod ulja u sistem za podmazivanje pod tlakom najviše se upotrebljavaju zupčane pumpe i rotorske pumpe s unutrašnjim ozubljenjem. Pumpu za ulje obično pokreće bregasto ili koljenasto vratilo. Zupčana pumpa je sastavljena od dvaju zupčanika u zajedničkom kućištu. Zupčanici koji su u zahvatu jedan s drugim, iu otvorima među zupcima prenose ulje s usisne na tlačnu stranu ja usisano ulje u koritu motora pod tlakom predaju u Kanäle za podmazivanje.
    podmazivanje2Rotorska pumpa ima unutra ozubljeni šuplji kotač (vanjski rotor) u kojem je ekscentrično ugrađen zupčanik (Unutrašnji rotora). Oba rotora se okreću u zajedničkom kućištu iu međuprostorima između zubaca prenose ulje iz korita motora usisano u Kanäle za podmazivanje. Kad je motor Svjež, ulje je ukus tako da ga visoki tlak može potisnuti u uske provrte za ulje. Da se pri tome ne bi pokvarila pumpa, pretlačni ventil se otvara pri previsokom tlaku i ispušta dio ulja natrag u korito za ulje.

    Pročistač ulja
     
    Motorno ulje na svom putu u pumpu prolazi kroz sito koje zadržava krupniju nečistoću. Uz to je na kućištu koljenastog vratila pričvršćen i pročistač ulja koji je priključen u cirkuliranje ulja da zadrži najsitniju nečistoću. Na pročistaču je pretlačni sigurnosni ventil koji se otvara i omogućava kruženje ulja kad se pročistač začepi.

    Centrifuge za ulje
    Ponekad su u motorima ugrađeni pročistači s valjkom koji se brzo okreće. Zbog centrifugalne sile nečistoća se izlučuje van, dok ulje protječe kroz otvor u sredini.

    Sve tajne podmazivanje

    Podmazivanje je postupak kojim se s POMOĆU tekućih i krutih maziva smanjuje trenje i trošenje u kliznim (tarnim) kontaktima. Automobilski je motor opremljen tlačnim sustavom podmazivanja, s kružnim tokom ulja. Pokreće ga zupčasta pumpa smještena u uljnom karteru. Motorno ulje prolazi kroz filtar, gdje mu se odstranjuju nečistoće, metalne čestice i ostaci izgaranja. Podmazuju se koljenasto i bregasto vratilo, razvodni mehanizam, klip s prstenima i CILINDRI. Kod motora s prednabijanjem iznimno je važno kvalitetno podmazivanje turbopunjača.

     
    Kvaliteta, provjera razine i pravodobna izmjena motornog ulja od presudne je važnosti za dugovječnost automobilskog motora

    podmazivanje3Zbog toga su motorna ulja sve važnija za rad i dugovječnost automobilskih motora. Za određene motore nisu dovoljna ulja normalnih Specifikacija, čak i najzvučnijih naziva. Konkretno, Filigranski precizan mehanizam pumpa-brizgaljka Volkswagenovih turbodizelaša s direktnim ubrizgavanjem (TDI) ima potrebnu trajnost samo oznaka korištenjem ulja 505,01 i 506,01. Tek posebna mješavina aditiva osigurava trajnost bregastog vratila i spoja klackalice s pumpnim elementom. Slično vrijedi i za benzinske motore s turbinskim prednabijanjem (1.8 T i nove 2.0 TFSI), kojima je trajnost turbopunjača i ostalih bitnih dijelova klipnog mehanizma zajamčena uljima oznake 503,00. Postoje i Temeljni standardi (API, ACEA), no tek dodatna oznaka osigurava potrebna svojstva.

    Motorna ulja složene su otopine temeljnih (baznih) ulja i dodataka (aditiva). Temeljna ulja Su visokorafinirana, podrijetlom mogu biti mineralna i sintetična. Sintetična ulja imaju Bolja svojstva, zbog strukture prilagođene radnim uvjetima u Motoru, Koja se postiže određenim kemijskim postupkom. Za razliku od mineralnih ulja, Koja su smjesa ugljikovodika (iz sirove nafte), sintetična Su sklop biranih, laganih i otpornih ugljikovodika, dobivenih kemijskom sintezom (pretežito sintetičkih Estera i poliglikola). Aditivi, odnosno dodaci, podjednako su Važni kao bazna ulja, Jer osiguravaju potrebna svojstva: čišćenje, raspršivanje, protočnost, otpornost na trošenje, visoke pritiske i koroziju, smanjenja trenja, sprječavanje starenja i pjenjenja …

     
    Tlačni sustav za podmazivanje sastoji se od kartera (Ölwanne), cjevovoda, zupčaste pumpe (Ölpumpe), prekotlačnog ventila (Überdruckventil), koji u slučaju preopterećenja ili začepljenja cjevovoda sprječava uništenje uljne pumpe, filtra u glavnom toku (Hauptströmventil), prekostrujnog ventila (Überstromventil ), koji omogućava protok, odnosno by-pass ulja kad je začepljen uljni filtar i manometra

    podmazivanje4Mineralnih ulja ne mogu udovoljiti niskoviskoznim gradacijama, posebice važnim kod Hladnog Starta i niskim temperaturama 0W (-40 ° C), 5W (-35 ° C) i 10 W (-30 ° C). Iako je teško odrediti preciznu granicu, ulja 15W 40 su mineralna, 10W 40 mješovita (polusintetična), 5W 40 sintetična. U posljednje vrijeme postaju hit ulja Lagan za rad motora 0W 30 i 0W 20. Iako su vrlo rijetka osiguravaju bolje podmazivanje. Vrhunskom kombinacijom uljnih komponenti i dodataka produljuju vijek motora, poboljšavaju se performanse i smanjuju potrošnju. To je posebice važno kod Hladnog Starta.

    Volvovi stručnjaci već sedamdesetih su tvrdili kako bi motor mogao izdržati nekoliko milijuna kilometara u kontinuiranom radu, kad bi mu se motorno ulje moglo obnavljati. Samo jedan Svjež početak troši motor kao 10 do 15 sati normalnog rada. Zbog toga je važno koristiti niskoviskozna ulja, Jer bolje podmazuju motor kod nižih temperatura i omogućuju brze postizanje radne temperature. S uljem 15W 40 motor se zagrijava nakon 25 km, sa 10W 40 za 12 km. Motor se još brze zagrijava s uljima niskoviskoznih gradacija (5W i 0W).

    Drugo važno svojstvo je interval izmjene. Uvjerljivom temeljnih kombinacijom ulja i aditiva, interval izmjene produžen je na 30.000 km, kod benzinskih motora, kod dizelaša na čak 50.000 km.

     
    Ulje je kod atmosferskih motora u kontaktu s temperaturama višim od 300 ° C, kod turbomotora i iznad 500 ° C. Zbog toga je preporučljivo Korištenje sintetičnog ulja

    Da na našem tržištu nije preporučljivo, iako je kvaliteta goriva znatno Bolja nego prije. Zasigurno nije bačen novac ako se interval izmjene prepolovi. Najbolje je kad je motor opremljen senzorima za provjeravanje kakvoće ulja (viskoznosti i sadržaja nečistoća) te se interval izmjene ulja izravno povezuje s uvjetima eksploatacije. Naravno, pri svakoj change ulja treba izmijeniti i uljni filtar. Uvijek treba ugraditi originalni proizvod, ni u kojem slučaju ‘no name’.

    podmazivanje5Važno je birati ulja odgovarajućih standarda. Po specifikaciji API (American Petroleum Institute) odgovarajući su standardi SJ i SL, za benzinske motore, odnosno CF-4, CG-4 i CH-4 za dizelaše. Specifikacije ACEA (Association des Constructeurs Europeens de l Automobile) propisuju standarde A1, A2, A3, A4 i A5, za benzince, odnosno B1, B2, B3, B4 i B5, za dizelaše.Na ulju se ne Isplati štedjeti, posebice kod najmodernijih benzinskih i dizelskih motora. Za benzince s direktnim ubrizgavanjem nužna je Specifikacija A4, za dizelaše s direktnim ubrizgavanjem B4. Kako je već navedeno, za dizelaše koncerna Volkswagen, s ubrizgavanjem pumpa-brizgaljka, to nije dovoljno. Potrebna su ulja odgovarajuće posebne oznake.

     
    Tlačnim sustavom, Preko cjevovoda, motorno ulje dolazi do svih tarnih kontakata

    Često se spominju razni aditivi (dodaci) za ulje, koji se dolijevaju naknadno. Pri tome ne treba biti veći od pape Katolik. Kvalitetno motorno ulje u sebi već ima sve potrebne aditive te dodatni nisu Potrebni. U nekim slučajevima mogu biti i štetni. Val popularnosti uljnih aditiva premješta se sa zapada na istok. Oni su sedamdesetih i početkom devedesetih bili hit na europskom tržištu. Devedesetih su zapljusnuli naše tržište i polako padaju u sjenu. Sada su Popularni kod naših istočnih susjeda. Ni najbolje motorno ulje ne može zaštititi motor od neodgovornog vozača, posebice ako su s turbopunjačem. Takve je motore potrebno štedjeti dok ne postignu radnu temperaturu.

    Turbopunjač se vrti i ne 250.000/min te je vrlo štetno ako se motor turira dok se ne uspostavi potrebno podmazivanje. Još je gore ako se turbomotor, nakon velikog opterećenja, naglo ugasi. Naime, turbopunjač se može zagrijati i preko 800 ° C. Ako se motor naglo ugasi, ulje prestane cirkulirati i izgori (karbonizira) te se kod naknadnog pokretanja otežava podmazivanje (zbog blokiranih uljnih kanala). Budući da ulje služi i za hlađenje, nastaje toplinski sok, zbog KOJEG se mogu deformirati i oštetiti vratilo i ležaji. Na našem tržištu su svi najpoznatiji Proizvođači motornog ulja. Nema potrebe robovati zvučnim nazivima Jer INA proizvodi ulja vrhunske kvalitete, prilagođena svim motorima i uvjetima vožnje. Uz to su cijene povoljne te Inina ulja osiguravaju najpovoljniji omjer kvalitete i svojstava.

    Prilikom problema sa odvrtanjem cepa sa kartera i uljnog filtera koristiti pravilo poluge. Ako uljni filtar zapekne, Nemate pri ruci dovoljno jak alat za njegovo skidanje, probijete ga dovoljno velikim šarafcigerom i tada se može puno lakše odvrnuti, ionako ga mijenjate.
    Osim toga, nemaju sva auta taj okrugli dihtung na čepu za ispuštanje ulja na karteru.
    Kod turbodizelskih i benzinskih motora najnovije generacije (npr. VAG TDI) obratiti pažnju na standard ulja, TJ. ulje sipati po deklaraciji proizvođača npr. .. VW 501,00 i slično, ta oznaka se nalazi na pakovanju ulja vjerovatno nešto manjim slovima napisana.

    Sve tajne podmazivanje 

    Podmazivanje je postupak kojim se s POMOĆU tekućih i krutih maziva smanjuje trenje i trošenje u kliznim (tarnim) kontaktima. Automobilski je motor opremljen tlačnim sustavom podmazivanja, s kružnim tokom ulja. Pokreće ga zupčasta pumpa smještena u uljnom karteru. Motorno ulje prolazi kroz filtar, gdje mu se odstranjuju nečistoće, metalne čestice i ostaci izgaranja. Podmazuju se koljenasto i bregasto vratilo, razvodni mehanizam, klip s prstenima i CILINDRI. Kod motora s prednabijanjem iznimno je važno kvalitetno podmazivanje turbopunjača.

     
    Kvaliteta, provjera razine i pravodobna izmjena motornog ulja od presudne je važnosti za dugovječnost automobilskog motora

    Zbog toga su motorna ulja sve važnija za rad i dugovječnost automobilskih motora. Za određene motore nisu dovoljna ulja normalnih Specifikacija, čak i najzvučnijih naziva. Konkretno, Filigranski precizan mehanizam pumpa-brizgaljka Volkswagenovih turbodizelaša s direktnim ubrizgavanjem (TDI) ima potrebnu trajnost samo oznaka korištenjem ulja 505,01 i 506,01. Tek posebna mješavina aditiva osigurava trajnost bregastog vratila i spoja klackalice s pumpnim elementom. Slično vrijedi i za benzinske motore s turbinskim prednabijanjem (1.8 T i nove 2.0 TFSI), kojima je trajnost turbopunjača i ostalih bitnih dijelova klipnog mehanizma zajamčena uljima oznake 503,00. Postoje i Temeljni standardi (API, ACEA), no tek dodatna oznaka osigurava potrebna svojstva.

    podmazivanje6Motorna ulja složene su otopine temeljnih (baznih) ulja i dodataka (aditiva). Temeljna ulja Su visokorafinirana, podrijetlom mogu biti mineralna i sintetična. Sintetična ulja imaju Bolja svojstva, zbog strukture prilagođene radnim uvjetima u Motoru, Koja se postiže određenim kemijskim postupkom. Za razliku od mineralnih ulja, Koja su smjesa ugljikovodika (iz sirove nafte), sintetična Su sklop biranih, laganih i otpornih ugljikovodika, dobivenih kemijskom sintezom (pretežito sintetičkih Estera i poliglikola). Aditivi, odnosno dodaci, podjednako su Važni kao bazna ulja, Jer osiguravaju potrebna svojstva: čišćenje, raspršivanje, protočnost, otpornost na trošenje, visoke pritiske i koroziju, smanjenja trenja, sprječavanje starenja i pjenjenja …

     
    Tlačni sustav za podmazivanje sastoji se od kartera (Ölwanne), cjevovoda, zupčaste pumpe (Ölpumpe), prekotlačnog ventila (Überdruckventil), koji u slučaju preopterećenja ili začepljenja cjevovoda sprječava uništenje uljne pumpe, filtra u glavnom toku (Hauptströmventil), prekostrujnog ventila (Überstromventil ), koji omogućava protok, odnosno by-pass ulja kad je začepljen uljni filtar i manometra

    Mineralnih ulja ne mogu udovoljiti niskoviskoznim gradacijama, posebice važnim kod Hladnog Starta i niskim temperaturama 0W (-40 ° C), 5W (-35 ° C) i 10 W (-30 ° C). Iako je teško odrediti preciznu granicu, ulja 15W 40 su mineralna, 10W 40 mješovita (polusintetična), 5W 40 sintetična. U posljednje vrijeme postaju hit ulja Lagan za rad motora 0W 30 i 0W 20. Iako su vrlo rijetka osiguravaju bolje podmazivanje. Vrhunskom kombinacijom uljnih komponenti i dodataka produljuju vijek motora, poboljšavaju se performanse i smanjuju potrošnju. To je posebice važno kod Hladnog Starta.

    podmazivanje7Volvovi stručnjaci već sedamdesetih su tvrdili kako bi motor mogao izdržati nekoliko milijuna kilometara u kontinuiranom radu, kad bi mu se motorno ulje moglo obnavljati. Samo jedan Svjež početak troši motor kao 10 do 15 sati normalnog rada. Zbog toga je važno koristiti niskoviskozna ulja, Jer bolje podmazuju motor kod nižih temperatura i omogućuju brze postizanje radne temperature. S uljem 15W 40 motor se zagrijava nakon 25 km, sa 10W 40 za 12 km. Motor se još brze zagrijava s uljima niskoviskoznih gradacija (5W i 0W).

    Drugo važno svojstvo je interval izmjene. Uvjerljivom temeljnih kombinacijom ulja i aditiva, interval izmjene produžen je na 30.000 km, kod benzinskih motora, kod dizelaša na čak 50.000 km.

     
    Ulje je kod atmosferskih motora u kontaktu s temperaturama višim od 300 ° C, kod turbomotora i iznad 500 ° C. Zbog toga je preporučljivo Korištenje sintetičnog ulja

    Da na našem tržištu nije preporučljivo, iako je kvaliteta goriva znatno Bolja nego prije. Zasigurno nije bačen novac ako se interval izmjene prepolovi. Najbolje je kad je motor opremljen senzorima za provjeravanje kakvoće ulja (viskoznosti i sadržaja nečistoća) te se interval izmjene ulja izravno povezuje s uvjetima eksploatacije. Naravno, pri svakoj change ulja treba izmijeniti i uljni filtar. Uvijek treba ugraditi originalni proizvod, ni u kojem slučaju ‘no name’.

    Važno je birati ulja odgovarajućih standarda. Po specifikaciji API (American Petroleum Institute) odgovarajući su standardi SJ i SL, za benzinske motore, odnosno CF-4, CG-4 i CH-4 za dizelaše. Specifikacije ACEA (Association des Constructeurs Europeens de l Automobile) propisuju standarde A1, A2, A3, A4 i A5, za benzince, odnosno B1, B2, B3, B4 i B5, za dizelaše.Na ulju se ne Isplati štedjeti, posebice kod najmodernijih benzinskih i dizelskih motora. Za benzince s direktnim ubrizgavanjem nužna je Specifikacija A4, za dizelaše s direktnim ubrizgavanjem B4. Kako je već navedeno, za dizelaše koncerna Volkswagen, s ubrizgavanjem pumpa-brizgaljka, to nije dovoljno. Potrebna su ulja odgovarajuće posebne oznake.

     
    Tlačnim sustavom, Preko cjevovoda, motorno ulje dolazi do svih tarnih kontakata

    podmazivanje8Često se spominju razni aditivi (dodaci) za ulje, koji se dolijevaju naknadno. Pri tome ne treba biti veći od pape Katolik. Kvalitetno motorno ulje u sebi već ima sve potrebne aditive te dodatni nisu Potrebni. U nekim slučajevima mogu biti i štetni. Val popularnosti uljnih aditiva premješta se sa zapada na istok. Oni su sedamdesetih i početkom devedesetih bili hit na europskom tržištu. Devedesetih su zapljusnuli naše tržište i polako padaju u sjenu. Sada su Popularni kod naših istočnih susjeda. Ni najbolje motorno ulje ne može zaštititi motor od neodgovornog vozača, posebice ako su s turbopunjačem. Takve je motore potrebno štedjeti dok ne postignu radnu temperaturu.

    Turbopunjač se vrti i ne 250.000/min te je vrlo štetno ako se motor turira dok se ne uspostavi potrebno podmazivanje. Još je gore ako se turbomotor, nakon velikog opterećenja, naglo ugasi. Naime, turbopunjač se može zagrijati i preko 800 ° C. Ako se motor naglo ugasi, ulje prestane cirkulirati i izgori (karbonizira) te se kod naknadnog pokretanja otežava podmazivanje (zbog blokiranih uljnih kanala). Budući da ulje služi i za hlađenje, nastaje toplinski sok, zbog KOJEG se mogu deformirati i oštetiti vratilo i ležaji. Na našem tržištu su svi najpoznatiji Proizvođači motornog ulja. Nema potrebe robovati zvučnim nazivima Jer INA proizvodi ulja vrhunske kvalitete, prilagođena svim motorima i uvjetima vožnje. Uz to su cijene povoljne te Inina ulja osiguravaju najpovoljniji omjer kvalitete i svojstava.

    Prilikom problema sa odvrtanjem cepa sa kartera i uljnog filtera koristiti pravilo poluge. Ako uljni filtar zapekne, Nemate pri ruci dovoljno jak alat za njegovo skidanje, probijete ga dovoljno velikim šarafcigerom i tada se može puno lakše odvrnuti, ionako ga mijenjate.
    Osim toga, nemaju sva auta taj okrugli dihtung na čepu za ispuštanje ulja na karteru.
    Kod turbodizelskih i benzinskih motora najnovije generacije (npr. VAG TDI) obratiti pažnju na standard ulja, TJ. ulje sipati po deklaraciji proizvođača npr. .. VW 501,00 i slično, ta oznaka se nalazi na pakovanju ulja vjerovatno nešto manjim slovima napisana.