• Početna stranica
  • Znanstveni napredak je omogućio ljudima da upravljaju elektronskim strojevima, pa čak i da koriste Twitter isključivo pomoću svojih misli. Znanstvenici kažu da je moguće kontrolirati i ljudsku misao. Kako se tehnologija brzo razvija i postaje sve više bežična , postoji opravdana bojazan od mogućih hakiranja mozga u bližoj budućnosti.

     hakmozga

    Implantanti bi mogli utjecati na formiranje misaone aktivnosti tako da pomoću radiovalova daju podražaje neuronima i sinapsama u mozgu. U medicini već postoje slični implantanti koji služe za liječenje Parkinsonove bolesti i epilepsije. Istraživači kažu da se već dogodio slučaj u kojem je pomoću kompjutora nanesena neurološka šteta. U studenom 2007. i u ožujku 2008. zlobni programeri su napali web-stranice za podršku epileptičarima. Na siteove su postavili bljeskajuće animacije koje su izazvale napadaje kod fotoosjetljivijih pacijenata.

    Protetički udovi na daljinsko upravljanje su idealan primjer tehnologije u kojoj nije dovoljno razrađena sigurnosna dimenzija. Naime netko s relativno malo iskustva s radiovalovima bi mogao preuzeti kontrolu nad protetičkim udom i raditi s njim što poželi. Znanstvene revolucije dolazi, a budućnost je iza ugla. 

    Advertisements