CRTA PLAMEN 

 AUTOMOBIL                                              

                                               akumulator   (kakav danas poznajemo) pronalazak je Francuza Gastona Plantea nastao još 1859. godine. No, iako su do tada već postojale različite vrste izvora struje, Plante se sijetio uroniti olovne ………  

 spojnice i mjenjači   Na kraju vratila su uzdužni žljebovi u kojima se tanjur spojke može pomicati prema zamašnjaku kada ga pritisne potisna ploča. Kada vozač pritiskom na papučicu spojke smanji pritisak potisne ploče na tanjur spojke, koljenasto ………. 

 turbopunjači   mogu nabiti još KOJEG ždrijebca na naš motor bez prevelikog povećanja težine samog agregata, što nam je već velika prednost.
Probat ću malo pojasniti kako to rade turbaci …..

U kompleksnom sustavu el. regulacije upravljanja motorom vozila katalizatori danas imaju veliku važnost, čak toliku da u nekim slučajevima njegovo zatajenje onemogućuje rad sustava ubrizgavanja.
Katalizatori imaju dugačak vijek trajanja, ali …..
 

 

Korisni savjeti  1. Po završetku vožnje, a prije gašenja motora ključem, najprije preko odgovarajućih prekidača ugasiti: farove, ventilator, grijač stakla i ako je još koji jak el. potrošač ostao uključen, pa tek potom ugasiti motor.Ovako štedite električne kontakte brave odn. kontakt ključa. 2. Motoru nanose najviše štete, i skraćuju mu životni vijek, sljedeća ……….

U povijesti automobilskih motora bilo je malo rješenja Koja su izazvala toliko kontroverznih mišljenja, pohvala i kritika, koliko zupčasti remen . Mnogi se još uvijek zaklinju u njegova uvjerljiva svojstva, posebice tih rad i jednostavno održavanje, no brojni ga kupci ne žele ……

ABS kočnice    (engl. anti-lock brake system) je elektronsko-hidraulički mehanizam koji sprečava blokiranje kotača prilikom kočenja te tako skraćuje zaustavni put i omogućuje potpunu upravljivost automobila prilikom kočenja.Mnogi misle da je to pronalazak novijeg datuma …….

  elektronsko ubrizgavanje goriva EFI  EFI je Kratica od engl., Što znači elektroničko ubrizgavanje goriva. Prije toga postojalo je karburatorsko napajanje, pa je potrebno malo teorije. Za Pravilan rad benzinskih (otto) motora važno je kvalitetno napajanje gorivom, odnosno priprema smjese goriva i zraka. Potrebno je ostvariti Pravilan omjer goriva i zraka, te njihovo ……

goriva i otpornost na detonacije    kod benzinskih motora izražava se oktanskim brojem (86, 91, 95, 98 oktana).

Najneotporniji na detonacije je Heptan ja ima oktansku vrijednost «0», najotporniji je Izooktan, čija je oktanska vrijednost «100».

Mješavinom ova dva elementa mi danas …….

 svijećica i zahtjeve koje mora ispuniti

Svjećica se sastoji od kovinske glavne elektrode Koja je u keramičkom izolatoru velike izolacijske vrijednosti; donji dio izolatora obuhvaća kovinsko Kućište svjećice s navojem, s kojim se svjećica učvrsti u glavu motora. Na nozi svjećice je zavarena druga, vanjska ELEKTRODA, Koja je Preko …….

Kad automobil prolazi kroz zavoj, kotač na vanjskoj strani mora prijeći dulji put nego kotač na unutrašnjoj strani zavoja.
Da su oba kotača na samo jednom vratilu pogonskom, različite brzine u zavoju mogle bi se izjednačavati samo proklizavanjem jednog kotača.
Da se to ne bi dogodilo, pogonsko je vratilo podijeljeno na polovice, tako da svaki …….
prenos snage na kotače…….

Manuelni mjenjači      Su tip mjenjača gdje se promjena stupnja prenosa Vrsi Ručno djelovanjem na ručicu mjenjača, za vrijeme promjene nogom se pritisne pedala kvačila mjenjača. Djelovanjem na pedalu kvačila, razdvajamo prenos snage sa motora prema mjenjaču, i to je prvi preduslov za promjenu brzine …… Za razliku od manuelnog mjenjača kod KOJEG stepene prenosa bira neposredno vozač, kod   Automatski Mjenjač    to nije slučaj. Kod njega se promjena stupnja prenosa Vrsi automatski u zavisnosti od uslova vožnje. Uz manuelni tip mjenjača promjena stupnja prenosa Vrsi se Ručno ……….

CRTA PLAMEN 

TEHNIČKI KUTAK

Montaža Diseq Motora za Satelitsku 

Prije svega Morate montirati odnosno učvrstiti nosač satelitske antene na zid ili neki drugi način – ako imate vrt, najbolje je da montirate stup te na njega satelitsku antenu. Na taj način će Vam ona biti uvijek na dohvat ruke za bilo kakve intervencije, koji će sigurno biti. Prilikom montaže Morate paziti da nosač antene bude u 100% vertikali što cete provjeriti mjerenjem s libelom na sve četiri strane nosača.
Kada ste montirali nosač, slijedi ……..

savijeti za vozilo, vozače i automehaničare    

Uštedite novac za gorivo-ugradite autoplin na Vaše vozilo; Smanjite potrošnju plina za 7% bez utjecaja na ubrzanje (samo za obični rasplinjač);Rješenje za zaglavljivanje ventilića pumpe za benzin;

pretvarač 12V (ist) na 220V (izmj)

tranzistorsko paljenje smjese SUS motora  

                                                                  Iz  platina tranzistor Q1 dobije struju zbog koje provede te se stvara određeni napon na R5 koji omogućuje da Q2 pođe u zasićenje. Posto je moguć povratni napon sa bobine ugrađene su Zener diode napona 250V te blok kondenzator …..

CRTA PLAMEN 

KOMPJUTER

 Windows7 već popularniji od Viste

Poznato je da da Windows Vista nije omiljeni OS naših posjetitelja, ali nismo očekivali da će ’sedmica’ krenuti tako oštro. Prema jučerašnjoj statistici, više vas je Bug Onlineu pristupilo sa računala koje ima instaliran Windows 7 (16,73%) nego Vistu (15,72%).

 video – kako skinuti,instalirati i urediti Windows 7

alati za brže pokretanje programa

 Alata za brže pokretanje programa ima poprilično, a njihovi najveći obožavatelji upravo su oni koji računalom više vole upravljati putem tipkovnice, smanjujući potrebu za klikanjem mišem.

 

Ubuntu tema za Windows XP platformu

Broj korisnika Windowsa XP je poprilično dominantan, te uvijek težimo ka promjeni izgleda samog dotičnih Windowsa. Ubuntu, besplatna distribucija Linuxa svojim sučeljem izazvala je brojne simpatije pa su tako neki autori djelomično odlučili prenijeti tu atmosferu na Windows XP platformu. Pokazat ćemo kako možete sjesti za računalo i promijeniti sučelje Windowsa XP da djeluje svježije……

particija Čarobnjak Home Edition

Ovaj odličan program će biti od velike koristi Ukoliko se odlučite na egzibicije s particijama nakon što ste instalirali operativni sustav. Program nudi Brisanje, kreiranje, promjenu veličine, formatiranje, postavljanje particije aktivnom ili neaktivnom i pregled osnovnih parametara. Partition Wizard također nudi sigurno prebrisavanje particija i cijeloga diska …….

Windows instalacija sa USB-a

Već duži period Većinu popularnih operativnih sistema moguće je instalirati sa USB flash diska, no Priprema za instalaciju sa USB flash diska Često nije jednostavan proces. Ipak, trenutno Ukoliko koristite Windows XP ili Windows Vidik operativni sistem, Pokazat ćemo vam kako na brz i jednostavan način Možete pripremiti vaš USB bljesak disk ……

Malwarebytes ‘Anti-Malware 1,39

U posljednje se vrijeme zaista mnogo govori o sigurnosti računala i to ne bez razloga, Jer je danas vrlo lako pokupiti neko maliciozno smeće čak i usprkos sigurnosnim programima koje možda imate na računalu. Stoga uopće nije na odmet pri ruci imati nekoliko RAZLIČITIH sigurnosnih …….

14. Kako sačuvati privatnost na internetu

Potpune privatnosti na internetu nema: Ovisno o tome koliko ste pažljivi, Možete samo djelomično ublažiti štetu i sačuvati barem dio svojih privatnih podataka od tuđih očiju.

15. Šta su to KOMPJUTERSKI virusi

Za kompjuterske viruse ste puno puta Culi i zasigurno znate da oni nisu pravi biološki virusi nego se radi samo o metafori. Oni su mali programi koji su napravljeni tako da se mogu ugraditi Unutar datoteka koje sadrže druge, veće programe. Kada se pokrene neki takav program, aktivirat će se i KOMPJUTERSKI virus koji, Ovisno o tome kako je napisan, može,

13. AVG Anti-Spyware Free Edition

Uz odlični iu potpunosti besplatan antivirusni paket, Grisoft je u SVOJU ponudu uvrstio također izvrstan alat za borbu protiv spywarea. Uz jednostavnu instalaciju dočekat će Vas oku ugodno dizajnirano sučelje gdje je sve lijepo raspoređeno pa je tako …….

12. Crvena uvedite u pokretanju programa

Besplatni programi uvijek privlače posebnu pažnju kod krajnjih korisnika. Već na prvi pogled vidljivo je da je Glary Utilities dizajniran da konkurira popularnom i nenadmašivom TuneUp Utilities, no da li je u tome uspio pročitajte ……

11. moguća havarija Vašeg Tvrdog diska

HD Tune je izvrstan besplatni program koji će izvući što više informacija iz vaših tvrdih diskova i na vrijeme vas upozoriti na moguću havariju sa vašim tvrdim diskom. Osim veličine samog Tvrdog diska program Vam nudi detaljnije informacije o brzini …..

 

CRTA PLAMEN

KAKO GRADIMO BOSNU 

 

Savjet lopovima na vlasti

ljepota

CEL 005

CEL 006CEL 007

 

  Ne daj se generacijo!GEN002

Naše mame su kuhale s Vegetom, za tatu je “Gavrilović mesni narezak” bio zakon, djeca nisu razumjela zašto otac obožava “Ljuti ajvar od Jadranke”, ali znali smo zašto mama tako rado jede “Kraš bombon 505 sa crtom “…. …

GEN001

Kao djeca vozili smo se u automobilima bez sigurnosnih pojaseva, na motorima, po troje, bez Kacige. Policija je imala nova luksuzna vozila. Odrastali smo, slušali Indexe, Bijelo dugme, Beatles, Blondy, Furali smo …….

CRTA PLAMEN

ZDRAVLJE

                             Šta sadimo u svoje vrtove

bozurČesto u svoje vrtove zasadimo cvijeće o čijim otrovnim svojstvima ništa ne Znamo. U nastavku je lista 10 najotrovnijih vrtnih biljaka:

1. Glicinija (Wisteria)
glicinijaGlicinija je listopadna penjačica Koja cvjeta u proljeće. Veliki Mirisni cvjetovi su grozdaste strukture i obično su plavkaste, bijele ili Crvene boje. Godišnje može narasti u visinu i do tri metra. Nerijetko se viđaju i čitave zgrade urasle u tu biljku Koja je ponijela titulu “najotrovnije “….

 Vrucica koliko je opasna?

vrucicaVrućica sama po sebi Najčešće nije opasna. Veliki broj roditelja misli da svaka Vrućica kod djeteta predstavlja ozbiljnu bolest. Međutim, to nije istina. Vrućica je normalna i zdrava reakcija tijela ………

tipovi kože po znaku i Sunce    

sunceTipove kože određujemo po elementu kojem pripada pojedini znak. Primjerice, uz element vatre vezujemo atributa toplog i suhog, stoga vatreni znaci Ovna, Lava i Strijelca pripadaju osobama izrazito ……

bolovi u donjem dijelu trbuha

trbuhNajčešće simptomi ne prolaze sami, a njihovim svjesnim prikrivanjem smanjujete mogućnost da vam se pomogne pravodobno.
Uz moguće uzroke bolova u donjem dijelu trbuha koji su zajednički muškarcima ……..

prostata vasi problemi

prostateDa bi smo razumjeli bolesti prostate, moramo poznavati njenu građu i ulogu u tijelu. Na početku je navedeno da je ona spolna žlijezda smještena pred mokraćnim mjehurom, na početku mokraćne cijevi muškarca …….

CRTA PLAMEN 

ZABAVA 

pedsjednici i čudne slučajnosti

lincolnAbraham Lincoln je bio izabran u Kongres 1846. godine.
John F. Kennedy je bio izabran u Kongres 1946. godine ……

kenediAbraham Lincoln je bio izabran za Predsjednika SAD-a 1860. godine.
John F. Kennedy je bio izabran za Predsjednika SAD-a 1960. godine …..

čudne zapovijedi

zapovijedi1. Tuzi bliznjeg suseda da on ne bi tebe
2. Ak ‘susedu crkne krava, ti Moras ubit Dve da bi bil boljsi od njega
3. Sto češće podvaljuj pajdasu svom, nek mu se smije cela birtija …..

 pismo Bosanca iz Amerike

Dobio sam novi broj telefona. … J mene ja taj broj pa sam požurio da ga javim staroj Raji širom svijeta. Novi broj za staru raju. Sjetio sam se poslije da me niko nije Zvao ni na stari, pa sam zaključio da bi bilo najbolje da im svima kazem ……..

                                                          

 

MOJE SVAŠTA

                             da je na svijetu 100 stanovnika!?

Kad bismo mogli cjelokupno svjetsko čovječanstvo  
svesti na selo sa stotinu stanovnika, a poštujući  
omjere (proporcije) svih postojećih naroda svijeta,  
selo bi bilo ovako sastavljeno:  
 
57 Azijata,   21 Europljanin,  14 Amerikanaca (sjevernih i južnih) i  
8 Afrikanaca

CRTA PLAMEN

Advertisements