Početna stranica

 
glava1Izgorjelo i nataloženo ulje koje se skuplja na stijenkama prostora za izgaranje u glavi motora, na klipovima i na ventilima očistit ćete najčešće onda kad glavu motora inače skidate radi brušenja zagorjelih ventila. Ipak, kod novijih motora ponekad treba glavu skinuti samo radi toga da se očisti čađa i izgorjelo ulje. Ti neizgorjeli ostaci zažare se u toku rada motora, tako da i kad motor već prestane raditi, oni uzrokuju samopaljenje.

Za brušenje ventila treba imati: garnituru brtvila, grubu i finu brusnu pastu,glava2 poseban nastavak za brušenje ventila, poseban alat za skidanje ventila, garnituru natičnih ključeva, moment-ključ i dakako čiste krpe i plinsko ulje. Najprije skinite jedan od kablova (klemu) s akumulatora, jer u protivnome u toku rada možete vrlo brzo ključem ili bilo kojim drugim kovinskim alatom napraviti kratak spoj. Iz motora ispustite glava3rashladnu tekućinu, s glave motora skinite sve priključke, odvijte svjećice, skinite osovinu s klackalicama i odvijte vijke usisnog razvodnika i ispušnog kolektora.

 

 

 

glava4 Nakon što odvijete vijke glave motora i to onako kako piše u tvorničkom priručniku, skinite glavu. U motorima s mokrim cilindrima nakon te operacije ne smijete okretati motor, jer se košuljice cilindara mogu pomaknuti ili će ih klipovi potisnuti prema gore, a to znači da sami nećete učiniti ništa bez mehaničara.

Dok čistite gornji dio svakog pojedinog klipa, začepite susjedne cilindreglava5 čistim krpama da u njih ne pada čađa. Dok radite, ne pravite risove na klipovima. Na vanjskom dijelu ostavite oko 5 mm neočišćenog ruba, jer se može dogoditi da nakon što sastavite motor, utvrdite da pretjerano troši ulje.

 

glava6Dok čistite glavu motora, ne smijete ravne, glatke površine oštetiti oštrim alatom, posebno ako je glava od lakog lijeva. Kad odstranite nataloženo, izgorjelo ulje, površinu očistite kistom zamočenim u benzin i čistom krpom.

 

glava7

Advertisements