Početna stranica

Kao da stanovnici Floride nisu već dovoljno ustrašeni najezdom divovskih burmanskih udava, stručnjaci sada upozoravaju da ‘najgora noćna mora’ tek slijedi s afričkim zmijama dužim od šest metara. Naime, znanstvenici su potvrdili da najveća afrička zmija, opaki afrički stjenoviti piton duži od šest metara – kolonizira Floridu.

 udav
Od 2002. godine na Floridi je pronađeno šest afričkih stjenovitih pitona. No, ono što najviše zabrinjava, upozoravaju stručnjaci, jest da su uhvaćena i “trudna” majka i mlade zmije, što znači da su se agresivni reptili udomaćili. “Opasniji čak i od burmanskih udava, za koje se zna da mogu pojesti aligatora, afrički piton je opak čim izađe iz jajeta”, rekao je Kenneth Krysko, herpetolog iz Prirodoslovnog muzeja u Gainesvilleu. “To je nevjerojatno opaka životinja”, upozorava. Do sada su divovske zmije pronađene samo unutar područja od 2,5 kvadratnih kilometara u predgrađu Miamija. “Možda ih oslobađaju trgovci kućnim ljubimcima koji se ne znaju nositi s njihovom zloćudnošću”, kaže Krysko. “Ono što je zaista zastrašujuće je da su došljaci prešli cestu i ušli u Nacionalni park Everglades, u kojem su burmanski udavi već pojeli tisuće udomaćenih životinja”, kaže.
 
Biolog Robert Reed, koji proučava invazivne vrste reptila, kaže da je Florida postala dom triju velikih udava: burmanskog i afričkog pitona te boe konstriktor.
 
Prijetnja miševima i ljudima

U svom prirodnom okolišu, u subsaharskoj Africi, afrički udavi jedu male sisavce, miševe, antilope, divlje svinje, ptice i druge životinje. “I na Floridi afrička zmija, baš kao što to radi i burmanski udav, može pojesti gotovo sve toplokrvne životinje koje su dovoljno velike da ih može progutati”, kaže Reed.

 
“Deseci primjeraka udomaćenih životinja, od bjelorepih jelena do 185 centimetara dugačkih aligatora i raznih ptica, nađeni su u probavnim traktovima burmanskih udava”, upozorava. I afrički je konstriktor poput burmanskog udava. Kako nema otrov, plijen ubija omotavajući se oko njega i doslovno iz njega istiskuje život.
 
No, nisu u opasnosti samo floridske životinje, Krysko podsjeća da je poznato kako afrički udav napada i ljude. Sakriven u floridskim močvarama, dodaje, afrički piton vas može “napasti, a vi nećete znati ni što vas je snašlo”.
Advertisements