Praktičnost, upotrebljivosti i vizualna atraktivnost čaroban su spoj koji redovito privlači mnoštvo korisnika, a upravo je to objašnjenje za poplavu raznovrsnih programa namijenjenih bržem pokretanju aplikacija. Uostalom, takvi alati spadaju u kategoriju onih koji podižu produktivnost, pa je i to jedna od njihovih ključnih prednosti.

Krento je novo ime među alatima ove vrste i čini se da je već s prvom inačicom osvojio mnoge korisnike i to ponajprije stoga što ga je vrlo jednostavno koristiti i nije pretrpan mogućnostima koje često mogu biti kontraproduktivne.

 
Funkcionira vrlo jednostavno; nakon kratke instalacije, dovoljno je samo kliknuti srednju tipku miša i pojavit će se trodimenzionalna kružna traka s dvanaest pločica koje autori nazivaju kamenčićima. Vrtite li kotačić na mišu prema gore ili dolje, vrtjet će se i kamenčići oko središnje pločice na kojoj se zapravo ispisuje opis onoga što se nalazi na pojedinom kamenčiću. Klikom na ikonu na kamenčiću aktivirat ćete program, otvoriti mapu ili pokrenuti vezu do neke web-stranice. Budući da Krento može biti i više od običnog pokretača programa, svakome je kamenčiću moguće odrediti i tip, pa tako osim što može poslužiti za pokretanje programa i mapa, na njih je moguće smjestiti kantu za smeće, ali i widget koji će dohvatiti eksternu IP adresu.
 
Inicijalna traka s kamenčićima sadrži prethodno definirane programe i adrese do web-stranica, no moguće ju je prilagoditi svojim preferencijama ili, još jednostavnije, kreirati sasvim novu. Zapravo, nema ograničenja koliko traka možete imati pa je lako napraviti prilagođene kružne trake onome što namjeravate raditi. Tako, na primjer, možete izraditi traku s prečacima do uredskih alata koje imate instalirane, onu samo s web-adresama, alatima za razvijanje ili pak jednu univerzalnu na koju ćete smjestiti programe koje najčešće koristite. Definiranje što će se nalaziti na kojemu kamenčiću je vrlo jednostavno, samo je potrebno dovući željeni prečac ili internetski favorit (s adresne trake browsera dovučete URL) i pojavit će se ikona.
 
Krento cijelo vrijeme radi u pozadini te je dostupan i putem ikone u sistemskom trayu, a osim što ga je moguće aktivirati srednjom tipkom miša, isto je moguće postići tako da se pritisne kombinacija tipki Win + C ili pak dvoklikom na „pulstar“ (riječ je o malenoj kružnoj polu-providnoj animiranoj ikoni koja će se pojaviti u donjem desnom dijelu ekrana). Naravno, ako vam „pulstar“ smeta, moguće ga je sakriti putem ikone u sistemskom trayu. Međutim, ono što je tu važno je činjenica da Krento troši vrlo malo resursa (barem je trošio malo na naša dva testna računala), a pri tome radi brzo i pouzdano.
 
To što ga je moguće pokretati i putem miša i putem prečaca na tipkovnici samo znači da je prilagođen dvjema skupinama korisnika, onima koji preferiraju miš i onima koji preferiraju ruke držati na tipkovnici. Tome se pridružuje i činjenica da je prečace na kamenčićima moguće aktivirati pritiskom na kombinaciju tipki CTRL i funkcijske tipke s odgovarajućim brojem (svaki kamenčić ima i svoj broj). Onima kojima je atraktivan izgled programa vrlo važan, bit će zanimljiva činjenica da Krento ima podršku za skinove, a osim što već po instalaciji dolazi s trideset raznoraznih skinova, kompatibilan je sa skinovima za Rocket Dock, dobro poznatu alatnu traku za brže pokretanje programa. To bi trebalo zadovoljiti sve one koji žele uživati u svojoj radnoj površini.
 
Posebne konfiguracije Krento zapravo i nema, barem joj nećete moći pristupiti kroz sučelje, nego ćete ručno moći editirati konfiguracijsku datoteku koja se nalazi u direktoriju gdje je instaliran Krento. No, parametara ima vrlo malo. Što se sustava pomoći tiče – i to je izostalo. Ali, zanimljivo je da će Krento pokrenuti i web-poslužitelj na portu 8053, pa kada pokrenete „sustav pomoći“, zapravo će se prikazati web-stranica s osnovnim informacijama. Srećom, port je moguće promijeniti, pa čak i isključiti web-poslužitelj (samo zavirite u Krento.exe.config u mapi gdje je instaliran Krento). Osim toga, treba imati na umu da prije nego namjeravate igrati neki igru u kojoj koristite srednju tipku miša isključite Krento, inače biste se mogli neugodno iznenaditi.

Dakle, želite li imati ljepuškast program koji će vam omogućiti da brže i lakše pristupate svojim programima, otvarate mape ili web-stranice i pri tome žrtvujete minimalno sistemskih resursa te podignete produktivnost, Krento je programčić koji biste trebali probati. Ne stoji ni lipe, lijepo izgleda, odlično radi, a nije ni natrpan kojekakvim dodatnim mogućnostima. Jedino što mu možemo ozbiljnije zamjeriti je činjenica da ometa rad igara kad se pritisne srednja tipka miša.

Advertisements