Mlada je Britanka nedugo nakon poroda iskusila muke alergije kakvu je teško i zamisliti – alergije na vodu. Već kapljica vode na njenoj koži stvara opekotine kao od vrućeg ulja, zbog čega se tušira jednom sedmično! Gotovo sve tekućine, od onih fizioloških do svakodnevnih napitaka, predmet su muke za 21-godišnju Michaelu Dutton.

Nakon što je 2005. rodila sina, dijagnosticirano joj je stanje poznato kao akvagenska urtikraija, odnosno alergija na vodu! U bilo kakvom kontaktu s tekućinama Michaela dobiva osip, pa i plikove, zbog čega njeno tuširanje smije trajati u prosjeku 10 sekundi, a napitke poput čaja, kave pa i sokova mora izbjegavati ako ne želi bolne čireve u grlu. Začudo, jedino što tolerira je dijetalna kola. Život u grču nastavlja se kroz strah od kišnih kapi, pa čak i znoja i suza vlastitog djeteta koji joj mogu prouzročiti svrbljiv osip. “Bol je nepodnošljiva, prožeta vrućinom – poželim obrijati glavu samo da bih se rashladila”, objašnjava Michaela, kojoj su doktori rekli da je njenom stanju doprinijela neravnoteža hormona nakon poroda.

U svijetu je do sada zabilježeno između 30 i 40 ovakvih slučajeva otkad je stanje prvi put opisano 1964. godine. Što ‘okida’ reakciju još nije poznato, ali vjeruje se da osip uzrokuje navala kemikalija, histamina, u dodiru kože s ‘alergenom’.

Advertisements