Prema rezultatima istraživanja znanstvenika sa sveučilišta Rochester u New Yorku, igranje akcijskih video igara može znatno poboljšati vid.Naime, u istraživanju koje je objavio časopis Nature Neuroscience ističe se kako je kod odraslih osoba koje su aktivno igrale video igre uočen značajan napredak u sposobnostima da primjećuju male promjene u nijansama sive boje, što je vrlo bitno za osobe koje imaju problema s vožnjom po mraku……..

 

Za potrebe istraživanja tim je podijelio 22 studenta u dvije grupe, od kojih je jedna igrala Call of Duty 2 i Unreal Tournament 2004, dok je druga igrala The Sims 2. Svaka grupa je igrala 50 sati dodijeljene im igre u periodu od devet tjedana. Nakon toga provedena su testiranja koja su pokazala kako su igraći akcijskih igara u prosjeku 43% poboljšali svoje sposobnosti prepoznavanja nijansi sive, dok igraći Simsa nisu pokazali nikakav napredak. Također se ističe kako su najbolji igraći pokazali poboljšanje od čak 58% u prepoznavanju razlika u kontrastu.

Istraživači ističu kako je za stvarno poboljšanje osjetljivosti na kontrast potrebno koristiti odgovarajuće naočale ili se podvrgnuti operaciji očiju koja mijenja optiku oka. No istraživanjem su otkrili kako intenzivno igranje video igara uči mozak da obrađuje dostupne informacije znatno efikasnije, tako da se postiže približno isti učinak, a poboljšanja traju mjesecima nakon prestanka aktivnog igranja.

Advertisements