PSEĆA LJUBAV

 Ljubav nije dar poklonjen samo ljudima. Mnoge životinje mogu pokazati ljubav, i to ne samo prema ljudima već i jedne prema drugima.

 Prije desetak godina, za vrijeme lova jedna lovačka kuja, Tenesi, upala je u veliku pukotinu u stijeni. Njen drug Pit jedini je znao gdje se nalazila. Nesposobna da dođe do hrane i vode ,Tenesi je bila osuđena na usamljeničku i dugotrajnu smrt. Međutim , Pit joj je spasio život. Svake večeri on je dio svoje porcije odnosio Tenesi zaglavljenoj među stijenama.Pažljivo je svoju večeru spuštao  svom prijatelju .Pit je tako nosio hranu Tenesi punih deset dana, dok je spasioci nisu otkrili i spasili.

Ovo se desilo za vijeme Drugog svjetskog rata. Njemački bombarderi su stalno nadlijetali gradove Evrope. London je bio jedan od njih . Kad god su njemački avioni približavali gradu, sirene bi počele opominjati građane da požure u sklonište. Derbi i Joan ,dva belgijska psa ovčara, bojali su se sirene isto toliko koliko i ljudi. Čim su se sirene počele oglašavati, Joan bi potrčala do svoje kutije za spavanje. Derbi, slijedeći je u stopu, bacao se preko nje i štitio je sve do kraja napada

Jednog su dana bombe pale na dio grada u kome su živjeli ovi psi. Kad su spasioci prokrčili put kroz spaljene kuće, naišli su na mrtvog  Derbija, ubijenog eksplozijom.

 “Pogledajte ovdje,”  povikao je jedan spasilac, “nešto se pokreće ispod ovog psa.”  Dok su ljudi začuđeno promatrali, Joan se izvukla ispod Derbijeva tijela.Derbi je žrtvovao svoj život da bi zaštitio svoju najbolju prijateljicu.

 Bog je učinio da čak i u životinjskom svijetu postoje oni koji nas podsjećaju na to kako se trebamo odnositi jedni prema drugima. Zašto već danas ne učiniš sve i budeš ljubazan i susretljiv prema ljudima s kojima češ se sretati.

Priredila: Lidija

Advertisements