Iako nije osobito primjetno, YouTube se tu i tamo nadograđuje novim funkcijama i promjenama u sučelju. No YouTubeovci ipak spremaju i malo uočljiviju nadogradnju, s tijesnijom vezom s društvenim mrežama. Tako će budući YouTube, prema ovome što sada možemo vidjeti, više biti orijentiran na korisnika, odnosno početna stranica će više sličiti osobnim profilima na društvenim mrežama, videozapisi će biti izlistani kao statusi ili postovi na društvenim mrežama, a uz svaki status/post stoji i korisnikov avatar.

Ujedno, radi se i na redizajnu, pa će budući YouTube biti oku ugodniji, a stranice korisnika, odnosno njihovi kanali, bit će reorganizirani.

Naravno, da biste iskoristili sve te pogodnosti YouTubea, morate biti registrirani i ulogirani.

Kako do novog izgleda YouTubea?

Tajna je u kolačićima. Naime, kolačiću VISITOR_INFO1_LIVE treba dodijeliti vrijednost ST1Ti53r4fU. Kako ćete to učiniti?  Ovisi o web-browseru koji koristite. Za Firefox i Chrome učitate YouTube i otvorite konzolu. Konzola se u Firefoxu otvara/zatvara kombinacijom tipki Ctrl+Shift+K, dok je u Chromeu tipkovnička kratica Ctrl+Shift+J. Zatim u konzolu copy&pasteate sljedeći kôd:

document.cookie=”VISITOR_INFO1_LIVE=ST1Ti53r4fU; expires=1 Jan 2020 12:00:00 UTC”;

Nakon toga pritisnete tipku Enter i ponovno učitate stranicu (najbrže pritiskom tipke F5). U slučaju da ne vidite promjene, pokušajte se odlogirati iz YouTubea pa ponovite postupak. Ako ni dalje ne vidite promjene, obrišite kolačiće – barem one vezane uz YouTube.

Stvar funkcionira čak i u Internet Exploreru, barem u verziji 8, na kojoj smo je isprobali. Potrebno je također otići na YouTubeovu stranicu, zatim pritisnuti tipku F12 kako bi se otvorio prozor Developer Tools, prebaciti se u karticu Script pa s desne strane odabrati Console. Dalje je potrebno samo pri dnu prozora pasteati prije spomenutu liniju kôda, kliknuti na gumb Run Script, zatvoriti prozor Developer Tools i ponovno učitati YouTubeovu stranicu.

U Operi je situacija malo drugačija – čini se da ona ne prihvaća korištenje JavaScripta iz konzole za mijenjanje kolačića. Stoga otiđete na YouTube, kliknete desnom tipkom miša na prazno mjesto na stranici, odaberete Edit Site Preferences i u kartici Cookies pronađete kolačić VISITOR_INFO1_LIVE. Dvaput kliknite na njega i vrijednost (Value) promijenite u ST1Ti53r4fU. Provjerite do kad kolačić traje u polju Expires – možete za svaki slučaj staviti na 2012 ili neku još dalju godinu. Zatvorite sve dijaloge klikom na OK i ponovno učitajte stranicu YouTubea.

Ako ste se zasitili YouTubeovog eksperimenta, na staro se možete vratiti tako da obrištete ili taj konkretni kolačić ili sve kolačiće.

Ova novost je inače do nas došla preko Bugovog foruma, konkretno rubrike Vijesti by forumaši – tema se nalazi:   ovdje.

Imajte na umu da je ovo testna (i zapravo skrivena) verzija budućeg YouTubea te da su moguće česte promjene (naravno, moguće je da YouTube i posve ukine ovu mogućnost). Na primjer, u trenutku pisanja ove vijesti jedna promjena je (privremeno?) ukinuta – forumaš je u temi dao screenshot nove organizacije kanala, koja je u međuvremenu vraćena na staro. No, to se već danas ili sutra opet može promijeniti.

c/p: BUG Online (HR)

Advertisements