Kraj ulogiravanju i ‘prčkanju’ po tuđim Facebook profilima.

Među nepoželjnim se posjetiteljima vašeg profila tako mogu naći bivši ogorčeni partneri, zaposlenici ili netko tko vas iz nekog razloga želi kompromitirati na način da provali u vaš profil i (nekorektno) komunicira cyber svijetom u vaše ime ili ljubomorna bolja polovica koja samo želi provjeriti s kime se družite u virtualnom svijetu. 

Ako ste, dakle, zabrinuti korisnik, možete prijaviti listu uređaja s kojih najčešće ulazite u svoj profil – primjerice, osobno računalo kod kuće, računalo na poslu ili mobitel. Čim se netko pokuša “ulogirati” na vaš profil s uređaja koji nije na listi, Facebook će vam to dojaviti mailom odnosno SMS porukom. 

Ako vi niste ta osoba, dobit ćete upute kako s liste maknuti neprijavljeni uređaj (računalo ili mobitel) i promijeniti lozinku. 

Da bi aktivirali ovaj oblik zaštite, trebate ići na account settings, zatim kliknuti na link change (pokraj account security) i odabrati opciju koja će vam poslati obavijest da se netko prijavio na vaš profil s nepoznatog uređaja. Idući put kada se budete prijavljivali na svoj profil, morat ćete, uz ime i prezime, navesti uređaje s kojih se prijavljujete na Facebook te ćete dobiti potvrdni mail. 

Facebook je također dodao tzv. sigurnosno pitanje kada se netko prijavljuje s uređaja koji nije na listi, a kako bi provjerio je li osoba zaista pravi vlasnik profila.

– Možemo, primjerice, zatražiti da osoba unese svoj datum rođenja, identificira prijatelja na fotografiji ili odgovori na sigurnosno pitanje – kaže Lev Popov, Facebookov programer. – Ta je metoda već dala dobre rezultate – dodaje.

Facebook jer, nakon PayPal-a, e-Baya, i HSBC-a, postao četvrta omiljena meta takozvanih cyber lopova koji iz različitih razloga žele provaliti na tuđi profil.

Advertisements