Potrudiću se da vam objasnim kako da na najlakši i najbrži način odradite instalaciju Windows 7-ice.  

 

1. korak:    Potrebno je prije bilo kakve instalacije Windows operativnog sistema namjestiti u BIOS-u prioritete sa kojih će se pokrenuti operativni sistem. Najčešće je potrebno staviti da se sistem, za potrebe instalacije OS, pokrene sa CD/DVD-ROM-a. Naravno još treba napomenuti da CD na kome se nalazi OS mora biti butabilan.  

2. korak:     Kada Vam se pojavi poruka:  Press any key for boot from CD/DVD-ROM, pritisnite bilo koje dugme na tastaturi. 

3. korak:     Pokreće se instalacija 7-ice .

4. korak:     Sada birate jezik, format mjernih jedinica i raspored karaktera na tastaturi i poslije toga pritisnite Next.

5. korak:   Pritisnite dugme Install now ili ukoliko želite da popravite sistem, pritisnite opciju Repair your computer 

6. korak:  Označite da prihvatate uslove za korišćenje operativnog sistema i kliknitena Next.  

 

7. korak:    Sada birate:- da li želite da unapredite postojeći Windows (ako koristite Windows XP ili Vistu). Čuvaju se svi fajlovi i podešavanja, ali se ipak preporučuje da se napravi kopija svih podataka sa sistemske particije – opcija  Upgrade; – svežu instalaciju. Koristi se kada nemate sistem ili kada želite da imate potpuno nov sistem – opcija  Custom (advanced).

8. korak:     Ovaj korak, kao i svi poslije njega se odnose na instalaciju novog sistema, Custom (advanced) opcija. Sada birate particiju na kojoj će te instalirati novi operativni sistem. Pošto pri reinstalaciji sistema je potrebno formatiranje particije ili hard diska na kojem se OS nalazi, potrebno je kliknuti na opciju Drive options (advanced) i tu će Vam se pojaviti dodatne opcije kao što su: brisanje particije Delete, formatiranje particije ili diska Format, pravljenje nove particije New i proširenje particije Extend. U slučaju reinstalacije sistema preko postojećeg potrebno je izabrati particiju ili hard disk na koji želite da reinstalirate sistem, pa opciju Format. Posle završenog formatiranja, označite particiju ili hard disk i kliknite na Next.

9. korak:     Sada počinje instalacija sistemskih fajlova i novog operativnog sistema. 

 

  

  

Napomena: PC će se sam restartovati, posle restarta, ništa nemojte dirati, dok se ne pojavi prozor kao na slici u sljedećem koraku.

10. korak:     U ovom koraku, ukoliko želite da zaštite svoj nalog, možete, upisati šifru ili ne. 

11. korak:   

Unesite CD key koji ste dobili uz CD.   

Napomena: Kod nekih Windows 7 operativnih sistema ovaj korak je preskočen, jer postoje razni Activator-i koji završavaju ovaj posao.   

12. korak:   

Podesite vrijeme i vremensku zonu.   

13. korak:  

Sada birate tip mreže na koji je Vaš računar priključen i samim tim se i podešava Firewall. Preporuka: Public ili eventualno Home, pošto se na nekim računarima dešavalo da mreža neće da radi, kad je podešena na Public.  

Sistem podešava konekciju za mrežu:  

14. korak:  

Ako imate više računara u kućnoj mreži, sistem može da napravi kućnu mrežu, kako bi što lakše razmjenjivali fajlove.  

15. korak:  

Završava se postupak podešavanja sistema.  

I Windows 7 je instaliran!!  

  

Uživajte!!

Advertisements