U Pentagonu se boje lančane reakcije koja bi mogla uništiti sve postojeće komunikacije Svemirsko smeće postaje ozbiljan problem i moglo bi oštetiti neke od važnih satelita te ugroziti komunikacije na Zemlji, piše u izvješću Pentagona. Od 1957. godine, kada je lansiran Sputnik 1, u svemir je odaslano više od 6000 satelita, od čega 3000 i sada funkcionira.

 

Procjenjuje se da je u posljednjih pedesetak godina čovjek u svemiru ostavio barem 30.000 predmeta koji se mogu kategorizirati kao svemirsko smeće (primjerice, ostaci raketa i satelita). Kada su se 10. veljače 2009. na visini 790 kilometara iznad Sibira sudarili američki i ruski satelit, to je generiralo tisuće komada novoga svemirskog otpada koji su potencijalna prijetnja. Ne zaboravimo i to da je uništavanje kineskog satelita u siječnju 2007. stvorilo mnogo novog svemirskog smeća.

Inače, NASA kontinuirano prati 18.000 komada svemirskog otpada.

17 zemalja, 1.000 korisnika, 26.000 Jedinica, Jamstvo neograničeno

Ti predmeti sada ozbiljno prijete oko 250 milijardi dolara vrijednom tržištu svemirskih usluga koje uključuje slanje TV signala, vremenske prognoze, međunarodne telefonske veze i GPS.

Nema adekvatne zaštite

– Došli smo praktički do točke preokreta jer nijedan satelit nema adekvatnu zaštitu od svemirskog smeća – izjavio je indijski znanstvenik Bharath Gopalaswamy.

On, poput mnogih stručnjaka za svemirsko smeće, strahuje od lančane reakcije koja bi se dogodila kada bi komad smeća udario u neki satelit i uništio ga. Naime, taj bi satelit onda bio izvor tisuća komadića novog smeća. Da je svemirsko smeće prijetnja satelitima, pokazalo se prošle godine kada su zbog prolaska komadića smeća koji su mogli izazvati oštećenja ISS-a trojica astronauta bili evakuirani u Soyuzovu kapsulu “spasa”.

Advertisements