Pročitajte do kraja ovaj tekst… Postaje vrlo zanimljivo!
I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost.
Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.

Margarin je izvorno stvoren radi debljanja purana. Kad je izazvao pomor purana, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja, željeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave kako bi smislili – što učiniti s tim proizvodom, kako bi vratili novac? Margarin je u to doba bio bijela tvar, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamjenu za maslac. Kako vam se to sviđa? Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite okusne tvari.


 
O MASLACU
Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama).
Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica.
Maslac ima mnoge hranidbene prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u njega!
Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane.
Maslac je dio prehrane stoljećima, dok je margarin ušao u uporabu prije nepunih 100 godina.

A SAD, O MARGARINU…
Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina.
Utrostručuje pogibao od oboljenja srčanih žila.
Povećava ukupan kolesterol i LDL (loši kolesterol) te smanjuje HDL (dobar kolesterol).
Povećava peterostruko pogibao od raka.
Smanjuje kakvoću majčinoga mlijeka.
Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma.
Smanjuje proizvodnju inzulina.
I sada ona najpogubnija činjenica… I TO JE OSOBITO ZANIMLJIVO!
Margarine je tek JEDNU MOLEKULU udaljen od toga da bude PLASTIKA… I ima 27 sastojaka kao i BOJE!

Već i ove činjenice dovoljne su za izbjegavanje margarina do konca života, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodik, mijenjajući time molekularnu strukturu dotične tvari…).
Poslužite se i sami pokusom:
Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjenovitom mjestu. Nakon nekoliko dana, zamijetit ćete nekoliko pojedinosti:
* ni jedna muha, pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, ne će ni prići margarinu (to bi vam trebalo nešto reći…)
* margarin se ne će pokvariti ni promijeniti miris, a to zato jer nema hranidbene vrijednosti. I ništa ne će narasti na njemu: ni gljivice, ni plijesni… Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi ne će na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato jer je margarin gotovo plastika. Biste li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju plošku kruha?