Realna je mogućnost da se osnuje novi savez država na Balkanu, a uostalom takvu ideju podupire i Evropska unija. Ova tvrdnja dolazi iz izvora bliskih Briselu, ali se saopštava vrlo oprezno i bez posebnih detalja.

Navodno, Brisel je jako zainteresovan da se uspostavi savez, nešto slično Beneluksu ili Nordijskom savezu, i na tome se uveliko radi, ali u diplomatskim rukavicama. Takođe se može čuti da u tom kontekstu treba posmatrati i nedavne sastanke u Sloveniji i Hrvatskoj.

Prema nekim izvorima, osovinu balkanskog saveza činili su Slovenija, Hrvatska i Srbija koje bi, kako se ocjenjuje, bile u stanju da stabilizuju prilike u regionu. Bar za sada, Bosna i Hercegovina se uopšte ne pominje ni u kakvim kombinacijama što je pomalo čudno jer se priča da u novom balkanskom savezu treba da budu države nastale raspadom bivše Jugoslavije.

Navodno, za cijelu ideju posebno su zagrijani slovenački premijer Borut Pahor i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i još se samo čeka konačna saglasnost Borisa Tadića, predsjednika Srbije. Prema nekim informacijama, on je o tome prošle sedmice u Opatiji razgovarao sa Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatske.

Nakon tog sastanka, obojica su poručili da je teritorijalni integritet BiH neupitan, a u subotu je iz Brisela sa konferencije na kojoj se raspravljalo i o Balkanu, poručeno da sve zemlje zapadnog Balkana moraju u EU. Tadić je sa Hermanom van Rompjeom, predsjednikom EU, posebno razgovarao o BiH i saglasili su se da “međunarodna zajednica u ovom trenutku nema konkretno rješenje za probleme u BiH, uz stav da nikakva podjela BiH ne dolazi u obzir i da se snažno podržava Dejtonski sporazum”.

Treba dodati da je Tadić najavio da uskoro odlazi u “historijsku posjetu Albaniji” i da će ubrzo posjetiti i BiH, Makedoniju i Crnu Goru.

S druge strane, nije malo onih koji rješavanje problema u BiH i ideju o stvaranju novog balkanskog saveza dovode u vezu sa Kosovom pošto Srbija ne priznaje njegovu nezavisnost. Zbog toga je Tadić i rezervisan prema cijeloj ideji.

Iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, još uvijek nema reagovanja o mogućnost formiranja novog saveza balkanskih država. Istina, mogu se čuti nezvanična mišljenja da Slovenija, kao članica EU, želi da bude lider cijelog projekta, da Srbiji i Hrvatskoj balkanski savez odgovara i u političkom i u ekonomskom smislu.

Za sada je nepoznat stav Washingtona, bez kojeg je teško očekivati konkretna rješenja, s obzirom da su Sjedinjene Američke Države jako prisutne u cijelom regionu.

(24sata.info)

Advertisements