Microsoft je objavio kako od sljedećeg tjedna počinje s javnim ispitivanjem mogućnost izbora preglednika Interneta za korisnike u Europi. Izgled ekrana za izbor preglednika usuglašen je nakon dugotrajni pregovora tvrtke i Europske komisije, a trenutno se cijeli proces ispituje interno unutar Microsofta.

Prva vanjska ispitivanja trebala bi početi sljedećeg tjedna, a šira dostupnost u Europi najavljena je za 1. ožujak. Tokom javnog ispitivanja korisnici koji već imaju postavljen Internet Explorer kao svoj početno zadani preglednik Interneta imat će mogućnost dobrovoljne nadogradnje putem Windows Updatea kojom će dobiti sučelje za izbor preglednika.  

Nakon što se završi odgovarajuća nadogradnja korisnici će prvo biti informirani o mogućnosti izbora preglednika, a zatim će im se otvoriti ekran na kojem mogu uz Internet Explorer odabrati Chrome, Firefox, Operu ili Safari. Prema dogovoru između Microsofta i Europske komisije, raspored preglednika na ekranu za izbor bit će postavljen prema slučajnom odabiru, a izbor preglednika i tekst koji stoji uz njih će se redovito pregledavati i po potrebi mijenjati. Izbor ekrana za odabir preglednika bit će dostupan korisnicima Windowsa XP, Vista i 7 u Europi narednih pet godina kroz sustav automatskih nadogradnji. Također se ističe kako sporazum omogućuje proizvođačima računala isključivanje Internet Explorera, a uvođenjem ekrana za izbor preglednika automatski će se maknuti Internet Explorer iz trake sa zadacima Windowsa 7.
 
Prema najnovijim statistikama tvrtke Statcounter trenutno u Europi Internet Explorer drži 45,5% tržišta, drugi je Firefox s udjelom od 39,2%, slijedi Chrome koji drži 6,3%, Opera na četvrtom mjestu ima udio od 4,3%, dok je Safari peti s udjelom od 3,7%.
Advertisements