Portabilni format dokumenata već je dulje vrijeme sasvim uobičajen za laku distribuciju, pa čak i dugotrajnu pohranu elektroničkih dokumenata. Premda postoje specijalizirane aplikacije za izradu i editiranje PDF dokumenata, možda i najpraktičniji način da ih se kreira je korištenje alata kao što je PDFCreator.

Riječ je zapravo o programčiću koji će se u Windowsima instalirati kao virtualni pisač, a umjesto na papir, dokumente će ispisivati u format PDF. To ukratko znači da je PDF-ove moguće kreirati iz bilo kojeg programa koji ima podršku za ispis, što uključuje i popularne tekstualne procesore, ali i browsere.

Budući da takvih virtualnih pisača zapravo ima mnogo i uglavnom su besplatni, PDFCreator se samim time što se svrstava u alate te vrste zapravo nije proslavio. Njegova prednost leži u činjenici da nudi mogućnosti koje se rjeđe mogu pronaći u alternativnim PDF pisačima. Na primjer, uz ispis u format PDF, pomoću njega ćete moći kreirati i brojne druge zanimljive formate. Između sasvim uobičajenih kao što su popularni grafički formati (PNG, JPEG, BMP, SVG, TIFF i slični), moguće je dokumente „ispisivati“ u običan tekstualni format, zatim u Postscript datoteke (uključujući i PS i EPS), a tu je na naše iznenađenje svoje mjesto pronašao i Photoshopov format PSD, zatim slijedi podrška za PCL i RAW datoteke te još šačica drugih.

Kao i brojni drugi slični programi za generiranje PDF dokumenata oslanja se na Ghostscript (bit će automatski instaliran), no od mnoštva se razlikuje i po tome što je u stanju više dokumenata stopiti u jedan. Upravo je ovo jedna od ključnih mogućnosti koja PDFCreator mnogima čini zanimljivim, a riješit će vas i potrebe za drugim specijaliziranim alatima.

Cijela stvar radi vrlo jednostavno; pri ispisu dokumenata na virtualni pisač uvijek će se pojaviti maleni dijaloški okvir u kojemu je moguće unijeti osnovne podatke o dokumentu koji se ispisuje (naziv, datum, autor i slično). No, kliknete li na gumb Wait – Collect, PDFCreator će pričekati s ispisom te zatim dokumente redoslijedom kojim ih ispisujete smjestiti u PDF Print Monitor. U dodatku za nadgledanje datoteka za ispis i općeniti status PDFCreatora dovoljno je s izbornika Document izabrati opciju Combine all (ili isto aktivirati kombinacijom tipki CTRL+A), pričekati da PDFCreator stopi datoteke te ih potom ispisati u PDF. Možda vam se ovo može činiti složenim, no jednom kada napravite PDF od više dokumenata, biti ćete razuvjereni.

Od drugih mogućnosti vrijednih spomena valja istaknuti podršku za PDF/A i PDF/X format (prvi je namijenjen dugotrajnoj pohrani elektroničkih dokumenata, a drugi specifično za dijeljenje grafike), zatim je tu i mogućnost podešavanja specifičnih parametara za podržane formate te sposobnost automatskog snimanja generiranih PDF dokumenata prema zadanim kriterijima i u zadanu mapu.

Slijedi glatki rad na terminalnim poslužiteljima, što će cijeniti svi korporativni korisnici, automatsko slanje PDF-ova putem e-pošte, kriptiranje i digitalno potpisivanje dokumenata, mogućnost da ga se instalira kao mrežni pisač, a i može se integrirati u sustav pa će njemu neke specifične opcije biti dostupne na skočnim izbornicima. Osim toga, pogodan je i za programere budući da nudi i COM sučelje (čak ćete pronaći i nekoliko primjera).

Sve u svemu, tražite li praktično i moćno rješenje za jednostavnu izradu PDF dokumenata, a da pri tome ne stoji ni pfeniga te da ga je moguće koristiti u komercijalne svrhe, onda je PDFCreator naprosto idealno rješenje. Jedino na što treba pripaziti pri instalaciji je da, ako to ne želite, onemogućite instalaciju alatne trake za dva popularna browsera (samo uklonite kvačicu pored ponuđene mogućnosti za instalaciju) te izbjegnete postavljanje tražilice Yahoo! kao početne stranice ako biste radije zadržali onu koju imate postavljenu trenutno.
 
Advertisements