Nekadašnji kolumbijski “kralj droge” Pablo Eskobar spalio je jedne noći dok je bio u bekstvu više od milion dolara u gotovini da bi zagrijao svoju promrzlu kćerku, izjavio je njegov sin kolumbijskom časopisu “Don Huan”. Bivši vođa ozloglašenog Medeljinskog kartela je zapalio vatru uz pomoć gomile američkih novčanica u vikendici u kojoj se krio od vlasti, a kojoj nije bilo ni uglja, ni drva.

 Eskobarov sin koji je svoje ime Huan Pablo Eskobar promijenio u Sebastijan Marokin i koji sada s porodicom živi u Argentini, kazao je da je njegov otac spalio novčanice kada je shvatio da se njegova kćerka Manuela smrzava i počinje da upada u stanje hipotermije. On je rekao da je vatra potpaljena dolarima poslužila i za pripremanje hrane. Marokin je naveo da je njegov otac, iz bezbjednosnih razloga, selio svoju porodicu svakih 48 sati iz jedne u drugu od 15 kuća i stanova koje je posjedovao u Medeljinu. Imao je i svoje taksi preduzeće kako bi iz prve ruke saznao za dolazak stranaca u grad.Otac im je čak stavljao poveze na oči kako ne bi znali kuda se kreću i gdje se nalaze kuće u kojima su se krili u slučaju da budu uhvaćeni i mučeni.
Eskobar je ubijen u decembru 1993. u pokušaju da pobjegne policiji.
Na vrhuncu moći 1989, zloglasni kriminalac nalazio se na sedmom mjestu  Forbsove liste najbogatijih ljudi na svijetu sa imovinom koja se procijenjivala na 30 milijardi dolara.