Jednoj ženi je nakon moždanog udara ‘izrasla’ treća, fantomska ruka koju koristi kao i prave. Magnetska rezonanca je pokazala da njen mozak uistinu reagira na novi ud, izdaje informacije i prima reakcije. Nakon moždanog udara jedna žena je razvila treću, fantomsku ruku, koju koristi kao i “prave udove”, a testovi su to i dokazali.

Ne samo da njen mozak pomiče “treću” ruku kao i druge dvije, nego i ostatak tijela reagira kada ga dotakne fantomska ruka.
Ona “vidi” novu ruku i njom se može čak i počeškati kad je svrbi. Ovo je prvi zabilježeni slučaj pacijenta koji može vidjeti, osjećati i micati fantomski ud, rekao je tim istraživača za časopis Annals of Neurology. I oni vjeruju da njihova studija može dokazati vezu između ovog fenomena i izvantjelesnog iskustva. Ova 64-godišnja žena je nakon moždanog udara izgubila mogućnost kontrole nad lijevom rukom, no njen mozak prepoznaje iluzivni ud koji je zauzeo njeno mjesto.

Znanstvenici u Sveučilišnoj bolnici u Ženevi koriste magnetsku rezonancu kako bi potvrdili da njen mozak izdaje naredbe fantomskom udu i svjestan je njenih pokreta. Fantomski udovi se obično pojavljuju kod pacijenata koji su izgubili ruku ili nogu, ali i dalje osjećaju dio koji im nedostaje.

Advertisements