Japanska hi-tech kompanija NEC predstavila je naočale koje pomoću sićušnog projektora projiciraju sliku na korisnikovu mrežnicu. Naočale se planiraju koristiti za real-time prevođenje tako što će prijevod projicirati kao titl. Ovaj gadget pod nazivom Tele Scouter najprije je bio namijenjen prodavačima i zaposlenicima koji se bave odgovaranjem na pitanja kupaca. Naime, trebao je poslužiti tome da pomogne prodavačima na način da im se putem naočala dostavljaju sve potrebne informacije o klijentovim prethodnim kupovinama i to dok razgovara s klijentom…..

 
No, osim ove upotrebe mnogo egzotičnija se čini upotreba u svrhu prevođenja. U tom pak scenariju mikrofon na slušalicama hvata glasove ljudi koji razgovaraju, prevodi ih kroz softver za prevođenje i tzv. voice-to-text sistem, a potom opet šalje prevedeni govor natrag u slušalice. Istodobno dok korisnik sluša prijevod, na mrežnici oka će mu se pojaviti titlovi. “Možete konverzaciju održavati tečnom”, rekao je glasnogovornik NEC-a Takayuki Omino za AFP u Tokiju tijekom predstavljanja ovih naočala. Prema njegovim riječima, Tele Scouter može se satima koristiti bez opasnosti za zdravlje očiju, a zbog činjenice da onaj tko nosi ove naočale ne mora fokusirati svoj pogled na prikazani tekst, neće se ni umoriti od naprezanja vida.
 
Naočale Tele Scouter pojavit će se na tržištu u Japanu u listopadu 2010 . Osim teksta, na displayu naočala trebale bi se moći prikazivati i grafikoni te razne vrste dijagrama, a druge moguće aplikacije uključuju i video igre te sustave za navigaciju u automobilima.
Advertisements