perzijaNapokon bi mogla biti riješena jedna od najvećih tajni arheologije. Znanstvenici tvrde da su pronašli ostatke moćne perzijske vojske koja je 525. pr. Kr. ušla u egipatsku pustinju i jednostavno – nestala……

 Talijanski arheolozi, braća blizanci Angelo i Alfredo Castiglioni u Sahari su iskopali brončano oružje, stotine posuda za vodu, srebrne ogrlice i naušnice te masovnu grobnicu sa stotinama ljudskih kostiju, za koje kažu da su pripadale izgubljenoj vojsci perzijskog kralja Kambiza II.

 
Prema grčkom povjesničaru Herodotu, Kambiza i njegovih 50.000 vojnika zatrpala je kataklizmička pješčana oluja 525. godine prije Krista. “Vjetar se digao s juga, snažan i smrtonosan, noseći ogromne stupove pijeska, koji je potpuno prekrio vojnike i pod kojim su svi nestali”, zapisao je Herodot.
 
Kambiz II. bio je sin kralja Kira Velikog, a svoju je vojsku iz Tebe poslao u oazu Siva. Njihov je zadatak bio da unište proročište u hramu Amun nakon što su svećenici odbili priznati njegov legitimitet kao gospodara Egipta. 
Advertisements