Početna stranica

PREUZETO SA:  http://medicor.wordpress.com/

 • Grip A (H1N1) : Kada se javiti ljekaru
 • Grip A (H1N1) : Upotreba ljekova
 • Grip A (H1N1) : Vakcinacija
 • Grip A (H1N1) : Kako se zaštiti
 • Grip A (H1N1) : Kako se prenosi
 •  Vakcina protiv virusa H1N1 je poželjna, ali nije i obavezna. Jedna od najvećih zabluda vezanih za grip A (H1N1) jeste tvrdnja da vakcina protiv običnog, sezonskog gripa jednako štiti od virusa gripa A (H1N1). Genetska struktura virusa A koji izaziva obični sezonski grip bitno se razlikuje od genetske strukture virusa A (H1N1). Virus A (H1N1) je karakterističan, jer je nastao genetskom mutacijom nekoliko različitih virusa. Sezonski virus je respiratorna infekcija izazvana virusom influence koji je već prisutan u ljudskoj populaciji……….

   Virus A (H1N1) se širi na isti način kao sezonski grip, međutim poseduje veliku genetsku nestabilnost što znači da je sposoban da mutira i stvara nove virusne jedinice protiv kojih je naš imuni sistem nemoćan da se brani. Zbog toga je neophodno primiti vakcinu protiv gripa A (H1N1) kako bi smo bili sposobni da razvijemo antitela koja će nas odbraniti od virusa A (H1N1)

  Nedavno su se pojavile u javnosti glasine o štetnosti vakcine protiv ovog gripa. Najčešće se spominje paraliza kao posledica primanja vakcine. Reč je o jednoj retkoj bolesti poznatoj kao Žulijan-Bareov sindrom koji izaziva progresivnu paralizu udova. Žulijan-Bareov sindrom se smatra autoimunom bolešću perifernog nervnog sistema. Uzrok nastanka ove bolesti nije poznat, a kod većine onih koji boluju od ovog sindroma bolest se razvila nakon intestinalne ili respiratorne infekcije. Bolest je reverzibilnog karaktera i u većini slučajeva fizičke funkcije čoveka se vraćaju u normalu 6 do 12 meseci nakon pojave bolesti. Rizik od pojave ovog sindroma nakon vakcinacije protiv gripa A (H1N1) je vrlo mali i on iznosi svega 1 slučaj u milion vakcinisanih osoba (1:1000000) za razliku od rizika kod vakcine protiv običnog sezonskog gripa koji iznosi 20 slučajeva u milion vakcinisanih (20:1000000). Sa druge strane, alergijska reakcija na lek je moguće kao i kod upotrebe bilo kog drugog leka. Zbog toga je neophodno sačekati minimum 15 minuta nakon primanja vakcine, jer se alergijska reakcija najčešće ispolji u prvih nekoliko minuta nakon primanja vakcine.

  Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, do sada nije zabeležen ni jedan jedini ozbiljan neželjeni efekat i aktivna vakcinacija stanovništva u Evropi je u toku. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, vakcina protiv gripa A (H1N1) je najbolji način prevencije protiv virusa H1N1, koji predstavlja globalnu pretnju.