Početna stranica

PREUZETO SA:  http://medicor.wordpress.com/

  • Grip A (H1N1) : Kada se javiti ljekaru
  • Grip A (H1N1) : Upotreba ljekova
  • Grip A (H1N1) : Vakcinacija
  • Grip A (H1N1) : Kako se zaštiti
  • Grip A (H1N1) : Kako se prenosi
  •  Ukoliko ne postoji prisustvo komplikacija izazvanih virusom H1N1, tretman gripa A (H1N1) ne zahteva upotrebu lekova. Odmor, uzimanje dovoljno tečnosti i pridržavanje metoda higijene su često dovoljni za brzo ozdravljenje. Međutim, u zavisnosti od simptoma i manifestacija infekcije, ponekad je neophodna upotreba lekova iz grupe antivirusa.Tamiflu je antivirus indikovan za tretman i prevenciju gripa kod ljudi starijih od godinu dana…………

    Tretman mora početi u prvih 12 do 48 sati od pojave prvih simptoma. Njegova primarna funkcija je zaustavljanje širenja virusa A (H1N1) unutar ljudskog organizma. Međutim, ovaj antivirus nikako ne smete uzimati na svoju ruku! Konsultacija lekara pre uzimanja ovog leka je obavezna, jer je on kontraindikovan u trudnoći i kod bubrežnih bolesnika. Jedna od velikih zabluda vezanih za lekove jeste upotreba antibiotika u slučaju infekcije gripa A (H1N1). Antivirusi se sastoje od molekula koji remete ciklus replikacije virusa što rezultira smanjenjem i prekidom širenja virusa u organizmu. Antivirus, dakle, hemijski prekida onaj momenat u ciklusu replikacije virusa u kome se replikovani virusi šire našim ćelijama. Bez te genetske replikacije, produkcija i širenje virusa unutar organizma nisu moguće. Antibiotici su hemijski agensi koji uništavaju patogene mikroorganizme ili zaustavljaju njihov rast i razmnožavanje. Oni deluju isključivo na bakterije i nemaju apsolutno nikakav uticaj na viruse iz razloga što antibiotici deluju na različite delove ćelije mikroorganizma. Ukoliko se uzme u obzir da su bakterije jednoćelijski organizmi, a da su virusi mikroskopski oblici jednostavne građe koji svoje karakteristike ispoljavaju samo unutar odgovarajuće žive domaćinske ćelije, vrlo je jasno zbog čega antibiotik ne može delovati u slučaju virusne infekcije poput gripa A (H1N1). Svaki virus sastoji se od molekula DNK ili RNK koji je okružen proteinskim omotačem (kapsidom) oko koga može da se nađe dodatni omotač građen od proteina ili lipida. Međutim, ni u jednom virusu ne postoji ćelijska jedinica na kojoj bi antibiotik mogao da deluje. Zbog toga je nemoguće tretirati grip A (H1N1) antibioticima, već je neophodna upotreba antivirusa poput Tamiflu-a. Bakterijska infekcija koja može nastati kao komplikacija infekcije virusom A (H1N1) zahteva antibiotsku terapiju upravo zbog toga što je uzrokovana bakterijom.
    U slučaju povišene temperature, poželjna je upotreba acetaminofena. Osobe starije od 65 godina, trudnice, doilje, kao i osobe koje imaju gastro-intestinalne probleme, povišen pritisak, srčane ili renalne probleme ili probleme sa koagulacijom trebaju izbegavati upotrebu brufena. Takođe j neophodno pridržavati se svih uputstava vezanih za lekove koje upotrebljavate. Kod dece je neophodno redovno pratiti telesnu temperaturu. Ukoliko je Vaše dete popilo ili pojelo nešto hladno ili toplo, neophodno je sačekati 20-30 minuta pre nego što izmerite temperaturu oralno kako bi ste dobili realnu vrednost telesne temperature deteta. Takođe, najnovija istraživanja pokazuju da treba izbegavati masažu deteta alkoholom u slučaju temperature, jer se alkohol može apsorbovati putem kože što može stvoriti toksične efekte u plućima. Brufen se ne sme dati detetu mlađem od 6 meseci. Aspirin je strogo kontraidnikovan kod dece mlađe od 18 godina, jer u kombinaciji sa gripom ovaj lek može izazvati pojavu retke bolesti poznate kao Rejev sindrom koja trajno oštećuje jetru i nervni sistem deteta. Važno je da se Vaše dete odmara, da unosi dovoljno tečnosti i da ostane kući tokom infekcije virusom A (H1N1).