Početna stranica

Brod-blizanac NASA-ine sonde koja je prošli tjedan udarila u Mjesec, poslao je na Zemlju slike i temperaturne karte dva namjerna sudara. A kao i da nije. Instrument Diviner na moćnom Lunar Reconnaissance Orbiteru snimao je sudar u infracrvenom spektru dok je na visini od oko 80 kilometara prelijetao mjesto sudara sonde LCROSS i rakete Centaur s Mjesecom. Misija LCROSS trebala je namjernim zabijanjem u površinu Mjeseca otkriti tragove vodenog leda u kraterima na južnom polu koji su u vječnoj sjeni.

sudar
 
Prazni stupanj rakete Centaur težak 2,2 tone zabio se u krater Cabeus, a četiri minute nakon nje, u površinu Mjeseca je udarila sonda LCROSS. Nakon udara Diviner je napravio osam uspješnih orbita u intervalima od po dva sata te je snimio niz termalnih mapa prije i nakon udara. Osim toga, bio je i konačni “navigator”, koji je usmjerio LCROSS u krater Cabeus. Riječ je o instrumentu koji mapira površinsku temperaturu Mjeseca u infracrvenom spektru, a snimke koje je napravio pokazuju “toplinski potpis” udara. U zadnjim trenucima prije pada, sam LCROSS je “promatrao” krater koji je napravio Centaur. No, još treba vidjeti jesu li udari stvorili oblak prašine visine od 10 kilometara, koji se trebao vidjeti i sa Zemlje, kako su najavljivali znanstvenici. Za sada astronomi, koji su sudar promatrali sa Zemlje, ali i oni koji su to učinili iz orbite, zahvaljujući svemirskom teleskopu Hubbleu, ne pokazuju nikakve slike izbačenog materijala, ali i upozoravaju da je potrebno još vremena za obradu svih podataka.
 
Znanstvenici su se nadali da će moći skenirati dio oblaka i iz svemira i sa Zemlje kako bi mogli utvrditi prisutnost vodenog leda. Pronaći dokaz o “zakopanoj” vodi, na koji već dugo vremena ukazuje materijal s vodikom s Mjesečevog južnog pola, koji bi se mogao iskoristiti kao korisni resurs za buduća istraživanja svemira. Ranije su indijski znanstvenici objavili da imaju definitivni dokaz o postojanju malih količina vode, koje ima u molekularnom obliku u Mjesečevoj prašini.
sudar2
  • NASA/GSFC/UCLA
  • Iako NASA tvrdi da se na sva četiri kanala termalnih mapa jasno vidi posljedica udara, snimke napravljene dva sata prije i 90 sekundi nakon udara prosječnom čovjeku ne govore ništa, ponajmanje da je udar LCROSS-a ‘rezultirao značajnim lokalnim zagrijavanjem površine Mjeseca’
  • Advertisements