Početna stranica

Blaze 0.4.8.5

Alata za brže pokretanje programa ima poprilično, a njihovi najveći obožavatelji upravo su oni koji računalom više vole upravljati putem tipkovnice, smanjujući potrebu za klikanjem mišem. Zapravo, upravljanje računalom prebirući po tipkovnici ima svojih draži, ali i velikih prednosti. Samo jedna od pogodnosti koju pruža takav način rada je – brzina. Ali, iako upoznavanje i na koncu korištenje tipkovničkih kratica doista olakšava svakodnevni rad i to pogotovo u aplikacijama koje ih podržavaju, osnovne radnje nisu baš moguće pa ćete i dalje često morati posezati za mišem. Na primjer, pokretanje aplikacija nije najsretnije riješeno i to pogotovo ako imate zatrpan startni izbornik.

blaze

Srećom, tu uskaču alati kojima je cilj indeksirati sadržaj startnog izbornika i neke druge lokacije te omogućiti lako pokretanje programa i dokumenata i to tako da samo utipkate nekoliko prvih slova ili, ako je to potrebno, cjelovitu naredbu ili naziv programa. Jedan od takvih alata upravo je Blaze. Riječ je novom imenu u svijetu takvih uslužnih programčića koji, za razliku od svoje također velikom većinom besplatne konkurencije (Blaze je zapravo otvorenog koda), ide i korak dalje. Naime, na prvi se pogled ponaša kao tipičan alat za brže pokretanje programa, indeksira sadržaj startnog izbornika (i to svakih petnaest minuta), sadržaj nedavno otvorenih dokumenata, favorite i slične lokacije te omogućuje da u kompaktno sučelje upišete nekoliko prvih slova onoga što želite pokrenuti, a ovaj će to rado i učiniti. Naravno, aktivira se putem kratice na tipkovnici koju je, po želji, moguće i izmijeniti no to većina neće učiniti budući da je sasvim tipična – za aktivaciju Blazea istodobno ćete pritisnuti ALT+CTRL+SPACE. Pri upisivanju naziva nekog programa ili dokumenta koji želite otvoriti, nije potrebno upisati ga u cjelini, nego samo njegov početak, a nakon pritiska na tipku TAB, Blaze će sam dovršiti pojam. štoviše, čak nije potrebno ni pripaziti na tipfelere. Blaze je dovoljno “pametan” da shvati što zapravo tražite i to i ponudi. Na primjer, kad smo utipkali fajfox, Blaze je shvatio da zapravo želimo pokrenuti Mozillu Firefox, što je i učinio nakon što smo to potvrdili. Osim toga, pri tipkanju pojma ponudit će deset mogućih rezultata (taj je broj moguće povećati u konfiguraciji), ali će ih prikazati samo ako pritisnete strelicu prema dolje.

Ako vam se već ovo čini kao dovoljan razlog da ga probate, nastavite čitati dalje jer Blaze skriva još jedno ugodno iznenađenje. Naime, tijekom rada s datotekama ili u nekom dokumentu vjerojatno ćete primijetiti da će se na glavnom sučelju programa (dijaloški okvir za upis tekstualnih naredbi) pojaviti i uskličnik, ako aktivirate Blaze, dakako. Osim toga, boja ikone u sistemskom trayu će se promijeniti indicirajući da Blaze može ponuditi pomoć. Dvokliknete li na ikonu ili dva puta pritisnete tipku Caps Lock, otvorit će se potencijalno najzanimljiviji dio Blazea – njegov pomoćnik. Riječ je o dodatku koji je namijenjen automatizaciji radnji, a u stanju je prepoznati radnje koje često ponavljate. Na primjer, recimo da u nekom dokumentu vodite dnevnik i upisujete nešto poput: dan 1, dan 2, dan 3. Aktivirate li Blazeovog pomoćnika, on će predložiti da izvede radnju i sam upiše dan 4. Ako, pak, u tom prozoru naznačite da tu radnju ponovi još dvanaest puta, on će inkrementalno upisati tekst – sve do dan 15. Moćno? Čitajte dalje. Recimo da ste ipak htjeli napraviti listu od trideset dana. Dovoljno je aktivirati Blaze, utipkati continue 15 i pričekati da se sve magično utipka u dokumentu. Ali, to nije ni izbliza sve. Blazeov pomoćnik pomoći će i kad preimenujete ili premještate datoteke (u stanju je selektivno premjestiti datoteke prema jedinstvenom pojmu koji se mora ponavljati u svim nazivima datoteka koje premještate), kada ih brišete ili kreirate. Zapravo, primjena za automatizaciju radnji ima mnogo. Uostalom, čak ih možete i sami izrađivati, ali i snimati makro skripte. Stoga toplo preporučujemo da pročitate kratki vodič u PDF-u koji možete pronaći na službenom webu programa.

Od drugih važnijih mogućnosti kojima Blaze raspolaže tu je podrška za eksterne skripte (koristi IronPyhton pa ih uz malo truda i čitanja dokumentacije možete izrađivati i sami), ali i pluginove. Tako je moguće Blaze iskoristiti za računanje jednostavnih matematičkih izraza, dodavati vlastite naredbe, brzi tekst koji možete ponovo koristiti u drugim programima (zgodno za programere i ostale koji često moraju koristiti isti kod ili tekst), te web-stranice. Uz to, zahvaljujući pluginovima, Blaze zna pokretati sve naredbe koje inače pokrećete iz konzole u Windowsima, zatim kreirati e-poštu sa zadanim e-mail klijentom (cijela je stvarčica moćnija nego što zvuči, no za to pogledajte u dokumentaciju), zatim zna ubijati procese (utipkajte tskill i ime procesa), čak je u stanju otkriti i WAN IP adresu (u Blaze utipkajte What is my IP), te još štošta.

Mogućnosti kojima Blaze raspolaže ima još. No, najbolje je da zavirite u online dokumentaciju jer ćete jedino tako iz njega izvući ono što se izvući da. Imajte samo na umu da je ipak riječ o programu koji je u razvojnoj fazi, da bugova definitivno ima i da njegov pomoćnik nije svemoguć pa će prijedlozi ponekad biti sasvim beznačajni i pogrešni. No, Blaze svakako ima potencijala i zato preporučujemo da ga, ako već ništa drugo, barem probate. Uostalom, ne stoji ni marke.

*** DOWNLOAD ***

Advertisements