Početna stranica

Ukoliko ste već u ozbiljnim Godinama, nikad niste štedjeli, počnite odmah. Nikad nije kasno da počnete štedjeti! Započnite odmah, Jer Ukoliko to ne učinite sad, za par godina cete sa žaljenjem razmišljati o tome koliko ste već mogli uštedjeti da ste počeli danas!

novac013

Zlatno je pravilo da za štednju nikad nije rano, ali isto tako za štednju nikad nije prekasno. Ako imate djecu, naučite ih štednji što ranije. Započnite štednju u njihovo ime, pokazujte im kako se sredstva na štednom računu povećavaju i učite ih da je Štednja dobra i korisna. Što ranije u životu započnete sa štednjom da cete imati veću priliku ostvariti u zivotu financijsku sigurnost.

Veliki planovi

Štednja je jedna od aktivnosti u kojima Trebate imati velike ciljeve. Ako ste danas kupili novi stan kreditom na 30 godina, izračunajte koje cete platiti kamate na posuđeni iznos, vidjet cete da cete platiti cijelo bogatstvo u kamatama.

Kako bi izbjegli plaćanje velikih kamata, Napravite plan kućnih financija zacrtajte sam si cilj da svake godine uštedite novce kojima cete prije vremena otplaćivati glavnicu kredita.

novac017

Postavite si cilj realni, na primjer da cete za 10 godina otplatiti kredit i uštedite dovoljno kako bi taj cilj i ostvarili. Kad je riječ o štednji bitno je zapamtiti tri stvari:

– Plana štednje treba biti realan
Kad pokušavate naći prostor za štednju, troškove Trebate razvrstati na jednom troškove koji su neophodni i bez kojih ne Možete (npr. uobičajeno je da u te troškove ulaze otplate kredita, trošak režija, trošak hrane) i troškove koji nisu tako neophodni.

novac001

U minimum troškova Morate uključiti sve ono bez čega ne Možete, čak i taj dio troškova je vrlo individualan i razlikuje se. NPR. za nekoga je trošak pristupa na Internet neophodan i bez njega ne može, samo netko pristupa Internetu s posla – u tom slučaju taj trošak ne Spada u minimum troškova.

novac003

Naravno, onda postoje i troškovi bez kojih se može, to je isto individualno. Ono što je za nekoga POTREBA, za nekoga će biti razbacivanje. Pristup planiranju kućnih financija nužno ovisi o prihodima. Ako se nema, onda se može i mora bez puno toga. Štednja treba biti real Musics, ali i ambiciozna u onoj mjeri u kojoj si to možete priuštiti.

– Štednja treba biti kontinuirana
Najbolji rezultati u štednji se mogu postići Ukoliko je Štednja način života, a ne akcija koju provodite onda kad imate inspiraciju. Stalno planiranje budućih prihoda i troškova kao i usuglašavanje planova štednje sa mogućnostima je jako važno.

novac011

– Realni Postavite si cilj štednje
Nekome može biti cilj ranija otplata kredita, nekome prijevremeno umirovljenje, nekome može biti cilj kupnja stana za SVOJU djecu netko možda štedi za novi televizor. Morate uvijek imati neki opipljivi cilj za koji štedite, kako bi vam bilo lakše štedjeti.

Štednja i grijanje

Troškovi grijanja su izuzetno veliki dio režija za Većinu kućanstava. U nastavku slijede neki od savjeta za uštedu na grijanju:

novac006

1. Proučite gdje hladnoća ulazi u vaš dom. Provjerite prozore, vrata, ali i napu u kuhinji, sva ona mjesta gdje se osjeća strujanje zraka. Postoje i priručna sredstva za oblaganje prozora i vrata, ali ako imate jako buljenje prozore i vrata razmislite o investiciji u nova vrata i prozore. Uštede mogu biti značajne.

2. Smanjite Korištenje ventilacije u kupaoni tijekom zime.

3. Ukoliko imate veliku kuću u kojoj ne koristite sve prostorije, nemojte grijati jedan dijelove kuće u kojima ne boravite stalno.

4. Temperatura treba biti ugodna, nemojte grijati prostorije na previsoku temperaturu. Radije obucite Malo topliju odjeću.

5. Redovito servisirajte uređaje za grijanje, pogotovo ako imate plinsku instalaciju.

6. Ako je moguće, koristite vremenski programirani termostat kako bi imali mogućnost automatskog programiranja termina u kojima će temperatura u vašem domu biti viša ili niza.

novac007

Nakon godišnjeg odmora

Tijekom ljeta možda i niste toliko razmišljali o novcima, i iako znate da bi bilo dobro početi štedjeti, jednostavno se niste mogli prisiliti da se odreknete lijepog godišnjeg odmora. Međutim, na kraju ste potrošili puno više novaca nego što Možete si priuštiti i sad kad ste se vratili doma znate da bi uskoro mogli imati problema. Ukoliko već niste sami počeli, Bilo bi dobro da krenete sa planiranjem svojih kućnih financija. Počnite sa ovih par jednostavnih koraka:

1. Suočite se sa stvarnim stanjem kućnih financija
Napravite popis prihoda i troškova za preostale mjesece u godini. Kod prihoda nastojite biti pesimisti, i prikazati ih manjima nego što bi mogli biti, kod troškova nastojite uračunati eventualne izvanredne troškove koji bi mogli iskrsnuti neočekivano (npr. ako imate staru pećnicu, možda će se pokvariti te cete trebati platiti njen popravak)

2. Analizirajte svoje troškove
Ukoliko u nekom mjesecu imate više troškova od prihoda, nemojte zatvarati oči nego se suočite s problemom. Minuse treba rješavati, za to postoje samo dva načina. Prvi je povećanje prihoda, što je teško ostvariti u kratkom vremenskom razdoblju. Vjerojatno imate mogućnost prodati neke dionice ili na neki drugi način doci do pokrića minusa. Međutim, najbolje bi bilo analizirati svoje troškove, i vidjeti gdje Možete uštedjeti.

 

novac016

3. Napravite novi plan
Nakon analize i ugradnje mogućih ušteda u planu, Napravite novi plan. Budite realni i sigurni u to da je taj plan moguće ostvariti.

novac004

4. Držite se Plana
Zapisujte troškove dnevno kako bi mogli pratiti OSTVARENJE Plana. Ukoliko Vidite znatna odstupanja u troškovima u odnosu na plan, ponovno analizirajte plan i promijenite ga Ukoliko je potrebno. Međutim, nemojte mijenjati plan prije nego pratite svoje troškove barem dva mjeseca. Sitna odstupanja su normalna, bitno je promatrati cjelinu ne detalje.

5. Sretno!

Želja ili POTREBA?

U potrošnji naših teško zarađenih novaca moramo znati razlikovati od naše želje naših POTREBA.

Možemo se pokazati na praktičnom primjeru.

Imate peteročlanu obitelj i živite u dvosobnom stanu. Trebaju vam još tri sobe i kupujete novi stan. Na tržištu nailazite na dva stana, oba imaju five soba, ali jedan je u jako lijepom dijelu grada i skoro je dvostruko skuplji od drugog stana.

novac005

Drugi stan je puno jeftiniji Jer se nalazi na lošijoj lokaciji, ali sam je stan noviji i ljepši od drugog stana. Vama treba peterosobni stan, ali vi Želite onaj prvi stan ne drugi, jeftiniji stan. Ukoliko kupite stan koji Želite žrtvovat cete svoje vrijeme i trud (odnosno novac) kako bi zadovoljili želju za životom u dobrom susjedstvu.

Odluka je vaša, i odgovor nije jednoznačan. Jedino imajte na UMU da uvijek Morate razmisliti o posljedicama vaših odluka prije nego što zadovoljite Vaše želje.

Advertisements