• Početna stranica
 •  

  akvarij

   

  Tri akvarela, za koja se vjeruje da ih je naslikao Adolf Hitler, prodan su na aukciji za 42.000 eura u njemačkom gradu Nurembergu, javio je BBC. Organizator aukcije Herbert Weidler rekao je da su slike prodate trojici ponuđača koji su licitirali preko telefona. Jedna od slika, koja prikazuje austrijski grad Weissenkirchen in der Wachau, prodata je za 24.000 eura.

   
  Sve slike datiraju iz perioda 1910. i 1911. godine, dok je kasniji vođa nacističke Njemačke živio u Beču i borio se da postane umjetnik. Weidler je ova Hitlerova djela opisao kao “rad seoskog učitelja umjetnosti koji je naučio da crta”. “Drugi možda misle drugačije, ali mi smatramo da su one prilično skromnog kvaliteta”, rekao je Weidler Reutersu. Posljednjih nekoliko godina zabilježeno je više aukcija Hitlerovih umjetničkih djela. Na aukciji u Shropshireu u aprilu je, kako se vjeruje, prodato 13 Hitlerovih slika za više od 108.000 eura. Ova djela je navodno pronašao britanski vojnik u Njemačkoj 1945. godine. Vjeruje se da je Hitler naslikao oko 3.400 slika u periodu od 1909. do 1945. godine.
   
  Kritičari kažu da su ove prodaje sporne jer mnogi sumnjaju u autentičnost djela, a drugi postavljaju pitanje etike u zarađivanju od umjetničkih djela nacističkog vođe. Weidler je prodao i druga djela Hitlera i navodno je rekao da je sav prihod poklonio Jevrejskom muzeju.
  Advertisements