Početna stranica

tracVolite tračati, ali se bojite to priznati? Samo hrabro, tračanje je u potpunosti svojstveno ljudima i nema ničega nenormalnog u tome, tvrde znanstvenici. Psiholog Nicholas Emler tvrdi da je tračanje jedna od temeljnih ljudskih karakteristika te da smo upravo zahvaljujući traču razvili vještinu govora. Emler vjeruje da je upravo to ono što nas razlikuje od ostalih vrsta na zemlji.

Poznati psiholog vjeruje da je ljudska vrsta razvila govor prvenstveno da bi mogla razmjenjivati društvene informacije, posebno tračeve. Unatoč tome što tračanje danas izaziva negativne konotacije, u početku je upravo ta odlika bila ključna u socijalizaciji i stvaranju društvenih zajednica. “Glavna stvar koja nas odvaja od ostalih vrsta je naša sposobnost da razgovaramo jedni s drugima. Možemo razmjenjivati društvene informacije i stvarati složene društvene zajednice zahvaljujući traču. Trač nam omogućuje da se informiramo i o ljudima koje nikada nismo upoznali”, istaknuo je dr. Elmer sa sveučilišta u Surreyu. 

Poznati psiholog do tih je zaključaka došao nakon istraživanja koje je obuhvatilo 300 ispitanika, prenosi tportal. Otkrio je da su ispitanici 80 posto vremena proveli u interakciji s drugim ljudima i u tračanju. Elmer tvrdi da ljudi ne bi provodili toliko puno vremena u aktivnosti koja nije toliko važna za ljudski razvoj.

Advertisements