• Početna stranica
 • Dok je svijet u krizi, Japanci ne znaju kamo bi s novcem. Tako su odlučili sagraditi solarni satelit u svemiru koji će slati električnu energiju Zemlji. Cijena? Prava sitnica! Mitsubishi, IHI Corp. i još 14 firmi ujedinit će snage i u sljedećih trideset godina sagraditi i lansirati generator solarne energije u svemir. S njega planiraju bežično slati energiju Zemlji.

  satelit 
  Prve četiri godine projekta bit će potrošene na razvijanje tehnologije koja će omogućiti slanje struje bez žica, u obliku mikrovalova. “Zvuči kao znanstvena fantastika, ali proizvodnja električne energije u svemiru mogla bi biti dobra alternativa kad jednom fosilna goriva nestanu”, rekao je Kensuke Kanekiyo, direktor Instituta za energetsku ekonomiku. Japan razvija tehnologiju za 1-gigvatnu solarnu stanicu, koja će imati četiri kvadratna kilometra solarnih ploča. Budući da će biti u svemiru, stanica neće ovisiti o vremenskim uvjetima. Jedan gigavat energije je dovoljan za napajanje 294.000 japanskih domova.
   
  Japanci će morati naći načina za jeftin transport solarnih panela u svemir, jer u protivnom projekt neće biti isplativ. Da bi ostali unutar predviđenih 21 milijarde dolara, troškove transporta treba smanjiti sto puta. Japanska svemiska agencija planira lansirati satelit sa solarnim pločama 2015. godine, i na njemu testirati slanje energije na Zemlju. NASA je u prošlih 30 godina potrošila 80 miliona dolara na istraživanja vezana uz generiranje energije u svemiru.
  Advertisements