Početna stranica

Sušenje šipka
Oprane plodove obrišemo čistom krpom. Slažemo Ih na rešetke i stavimo u sjenu. Ako je vrijeme loše, sušimo na umjetnoj toplini. Suhe plodove spremimo u celofanske ili platnene vrećice. Čuvamo ih u suhoj prostoriji da se ne navlaže.

sipak1Od suhog šipka kuhamo odličan čaj. Prije kuhanja plodove narežemo ili istučemo drvenim batićem, da se iz njih izluči više vitamina. Čaj je zdrav i vrlo prijatna kiselkasta okusa.
 

 

Borovnice, bazga, brusnice
borovnicabazgaZrele i probrane bobe rasprostremo u tankom sloju na drvene rešetke. Sušimo ih na zraku, u toploj peći ili električnoj sušionici. Temperatura ne smije biti viša od 60-65 °C (333-338 K). Više ih puta promiješamo da se ravnomjerno posuše. Spremimo ih u vrećice, staklenke ili u limene kutije i držimo na suhom mjestu.

Sušenje mahuna

mahuneMladim, nježnim mahunama s nerazvijenim zrnima odstranimo niti, odrežemo im krajeve i operemo. Uronimo ih na nekoliko minuta u posoljenu vruću vodu, posušimo u čistoj krpi i složimo na drvenu rešetku.
Suhe mahune spremimo u vrećice od rijetke tkanine. Prije kuhanja ih operemo i namočimo preko noći. Skuhamo ih u istoj vodi. Upotrijebimo ih za salatu, umak, juhu itd. Po okusu vrlo su slične svježim mahunama.
Grašak u mahuni sušimo kao i grah, samo mora biti vrlo mlad.

Sušenje gljiva

gljiveSuše se samo zdrave i ne prestare gljive. Ne sušimo gljive koje imaju ispod klobuka mekan zeleni sloj, kao ni one koje su ubrane po ružnom vremenu. Ne peremo ih prije sušenja. Ostružemo ih nožićem i narežemo na listiće. Navučemo ih na konac i sušimo na zračnom i vjetrovitom mjestu. Možemo ih staviti i na drvene rešetke. Temperatura ne smije biti previsoka da ostanu bijele. Ako je sušenje presporo, počnu se kvariti. Dobro osušene gljive, koje prilikom premještanja šušte, čuvamo u platnenim vrećicama na suhom mjestu.
 

Sušenje začinskog bilja

gljive2Začinsko bilje koje želimo sušiti treba brati rano ujutro, jer tada sadrži najviše mirisnih tvari. Tako se suši mažuran, bosiljak, majčina dušica, šetrajka (čubar), metvica, krasuljica, matičnjak, ružmarin itd.
Bilje sušimo, ako je moguće, u sjeni, na laganom vjetru. Na suncu ispari previše eteričnih ulja. Objesimo ga ili rasprostremo na rešetke. Prije sušenja ubrano bilje dobro očistimo i, ako je potrebno, operemo. Trebamo odstraniti zemlju i pijesak. Suho začinsko bilje za domaću upotrebu čuvamo u nepropusno zatvorenim posudama.
Svežnje začinskog bilja čuvamo u zatvorenim celofanskim vrećicama. Na isti način sušimo i razne dijelove biljaka za čajeve, kao npr. lazarkinju, bazgin cvijet, kamilicu, kadulju, pelin, kantarion i dr. Piretar ne sušimo jer izgubi miris. Njegovo lišće stavimo u šećer. Na isti način spremamo i lazarkinju. 

Advertisements