Početna stranica

Jabuke

 
jabuke3Suše se oguljene i s korom. Kora se posebno suši i od nje se kuha čaj ili pravi ocat. Plodovima odstranimo sjemenke te ih narežemo na kolutove ili kriške. Da ne potamne, prije sušenja ih potopimo u limunom začinjenu vodu (ili 2% otopinu limunske kiseline). Pri tome postupku izluči se dio vitamina i mineralnih tvari iz voća. Kolutove ili kriške složimo na rešetke ili nanižemo na konac. Prezrele, kašaste jabuke nisu za sušenje. Manje su ukusne slatke jabuke. Najukusnije su kisele jabuke. Temperatura pri sušenju ne smije biti viša od 70 °C (343 K).

jabuke2

jabuke1

 

 

 

 

Kruške

Sušimo ih kao jabuke, najčešće s korom, a sitne plodove cijele. Ogulimo samo bolje stolne vrste.

Cijelim plodovima damo ljepši oblik ako ih stisnemo napola suhe.
Tvrde kruške prije sušenja raspolovimo i napola skuhamo u slatkoj vodi.

Na 1 I vode stavljamo 200-250 g šećera. Napola kuhane dobro posušimo i stavimo na rešetke.
Kruške »moštnice« prije sušenja ostavimo da omekšaju.

Temperatura u početku ne smije biti previsoka jer se mogu pojaviti mjehurići.

Za vrijeme sušenja plodove više puta okrenemo.