• Početna stranica      
 • MOJE SVAŠTA 

  U Kini je otvoren novi restoran, a u njemu samo za vas kuha – robot. Restoran “I Robot” u Nanningu, provinciji Guangxi, kupio je dva robota za nešto manje od 60 hiljada eura. Menadžer restorana Huang Xianghao kaže da robot-kuhar zna napraviti više od stotinu tradicionalnih kineskih jela, a za svako mu je potrebno najviše tri minute.

  robot

  “U našem restoranu cijena jela je ista kao i u drugim restoranima u okruženju, iako je, vjerovatno, jelo koje je napravio naš robot mnogo ukusnije”, rekao je on za Wuzhou Daily. “Kineska kuhinja je poznata po svojoj finoći i slasnosti. Mnogi su oduševljeni time što roboti znaju napraviti odlično jelo”, kaže menadžer ovog neobičnog restorana. Dodaje i da su roboti-kuhari mnogo brži i čistiji. “Uz to se i ne žale”, dodaje Xianghao.

  U kompjutere koji upravljaju i kontrolišu robotima pohranjeno je na stotine različitih recepata. A iako skoro sve mogu sami, ipak im je još uvijek potrebna pomoć ljudi kako bi pripremili sastojke – oprali ih i isjeckali povrće i meso.

  Advertisements