Početna stranica

MOJE SVAŠTA 

Astronomi su otkrili da je ‘najbrži i najtopliji’ divovski planet, koji kruži oko zvijezde udaljene oko 325 svjetlosnih godina od Zemlje, zapravo ‘planet-samoubojica’. Čudnovati, vatreni planet, nazvan WASP-18b, tako je blizu svoje zvijezde i toliko je velik da na njoj izaziva ogromne plimne valove plazme koji zakrivljuju orbitu samog planeta oko zvijezde. Te ogromne plime zauzvrat vrte planet takvom brzinom da se oko zvijezde okrene u manje od jedan dan.

 planet

Rezultat je smrtonosni plesni zagrljaj uslijed kojeg će se planet jednog dana spiralnim kretanjem zabiti u zvijezdu. “To je spora smrt, koja se može dogoditi i za milijun godina”, rekao je Coel Hellier, znanstvenik koji ga je otkrio i profesor astrofizike na Sveučilištu Keele u Engleskoj. “Međutim, stvaranjem plima, planet nedvojbeno izaziva vlastito uništenje.” Zvijezda u Feniksu nazvana je WASP-18, a planet is WASP-18b zbog toga jer ih je pronašao znanstveni tim iz projekta Wide Angle Search for Planets. Planet, velik oko 10 Jupitera, od zvijezde je udaljen tek nešto više od tri miliona kilometara, što iznosi 1/50 udaljenosti Zemlje od Sunca. A zbog velike blizine površinska temperatura mu je veća od 3800 stupnjeva. Hellier kaže da je učinak čudnovatog planeta na zvijezdu oko 10 puta jači od djelovanja Mjeseca na zemaljske plime. Poput većine planeta izvan Sunčevog sustava, ni WASP-18b nije viđen direktno kroz teleskop, nego je uočen promatranjem svjetla zvijezde. Do sada su astronomi otkrili više od 370 ekstrasolarnih planeta. “Ovaj je još jedan ‘čudnovati kljunaš’ među njima”, kaže planetolog Alan Boss iz Instituta Carnegie u Washingtonu. Pojava planeta-samoubojice toliko je neuobičajena da se astronom Douglas Hamilton sa Sveučilišta u Marylandu zapitao postoji li logično i fizikalno objašnjenje za tu pojavu.

Zbog toga jer je vrlo očito da se radi o kozmičkom samoubojici, Hamilton kaže i da je moguće da neki temeljni fizikalni proračuni, na koje se oslanjaju svi astronomi, mogu biti – potpuno pogrešni. “Ukoliko se planet nastavi spuštati niz svoju smrtonosnu spiralu, odgovor će biti jasniji i za manje od deset godina”, rekao je.

Advertisements