Početna stranica

U posljednje se vrijeme zaista mnogo govori o sigurnosti računala i to ne bez razloga, jer je danas vrlo lako pokupiti neko maliciozno smeće čak i usprkos sigurnosnim programima koje možda imate na računalu. Stoga uopće nije na odmet pri ruci imati nekoliko različitih sigurnosnih programa, pri čemu samo treba pripaziti da nisu baš svi rezidentni jer bi se oni sami u suprotnom mogli naći u konfliktu.

 

malware

 

Upravo to otvara vrata programima koji ili uopće ne nude rezidentnu zaštitu ili je nude tek u plaćenoj inačici baš kao što je to slučaj s ovotjednim programom. No, to što ne štite računar u realnom vremenu ne znači da nisu korisni. Baš nasuprot, Malwarebytes’ Anti-Malware je jedan od najpopularnijih sigurnosnih programa koji itekako zna dobro doći i to ponajprije onda kada se treba uhvatiti ukoštac sa zaraženim računarom. Jedna od glavnih prednosti Malwarebytes’ Anti-Malwarea je činjenica da je prilično brz pri pregledavanju računara, a i sama instalacijska datoteka nije prevelika, što ga čini prikladnim za brzo preuzimanje i laku instalaciju na već zaraženo računar.

Vjerujemo da mnogi znaju kako to ponekad i nije baš jednostavno izvesti budući da specifična maliciozna gamad baš i ne želi olakšati proces njihovog uklanjanja. Nakon relativno kratke instalacije, pokazat će se vrlo jednostavno sučelje koje poziva da ga odmah koristite nudeći dvije opcije, brzi pregled i onaj dugotrajniji, ali temeljitiji. U većini je slučajeva za početak dovoljno izabrati onaj kratki, a ako je riječ o već zaraženom računaru, mogli biste se iznenaditi koliko će napasnika Malwarebytes’ Anti-Malware pronaći.

Njegova je prava specijalnost uklanjanje odmetnutih sigurnosnih programa (scareware), odnosno onih koji samo hine kako će za vas ukloniti zloćudnu gamad, a zapravo su i sami zloćudni i služe za prilično iritantnu i potencijalno vrlo opasnu infekciju računara Ali, nisu mu neznani ni drugi oblici špijunskog softvera među kojima svoje mjesto nalaze trojani, crvi, rootkiti i slični.

Osim solidne detekcije, Malwarebytes’ Anti-Malware se može pohvaliti i solidnim uklanjanjem detektirane gamadi. Doduše, tu ipak ne treba očekivati čuda, premda mu se mora priznati da je u nekim slučajevima zavidna razina temeljitosti kojom čisti računar od nametnika. Jedan od zanimljivih detalja je činjenica da ćete u posebnoj kartici (cijelo je sučelje zapravo podijeljeno na kartice) pronaći i dodatne alate među kojima i FileASSASSIN. Riječ je o malenom alatu koji služi za brisanje datoteka kojima je zaključan pristup što je, mnogi vjerojatno dobro znaju, vrlo čest slučaj pri uklanjanju malicioznog softvera s računara. Nadogradnje programa su redovite, što je vrlo pohvalno, a nema ograničenja što se nadogradnji tiče ni u besplatnoj inačici programa.

Osnovna razlika između profesionalne inačice i besplatne je ta što ova prva nudi i rezidentni modul koji osigurava zaštitu u realnom vremenu. No, rezidentna se zaštita, unatoč prilično dobroj heuristici koju koristi i pri standardnoj provjeri računara, nije baš pokazala previše učinkovitom. Ipak, ako na računaru nemate nikakvu zaštitu od generalnog malwarea, onda biste trebali razmisliti o tome da kupite komercijalnu inačicu budući da ćete s njome dobiti i mogućnost namještanja automatskih provjera računara, ali i podršku. Uostalom, korištenje besplatne inačice ograničeno je samo na kućnu, odnosno nekomercijalnu uporabu.

Sve u svemu, besplatna inačica Malwarebytes’ Anti-Malwarea je naprosto sjajna; nudi zaista brzo i učinkovito pregledavanje računara te prilično visoku razinu detekcije nakon čega će pronađenu gamad relativno temeljito ukloniti. Nadogradnje su redovite, intuitivnog je sučelja koje je i lokalizirano (skočite u konfiguraciju programa i promijenite jezik na hrvatski) i jednostavno se nameće kao izvrsna alatka koju biste svakako trebali imati pri ruci ako namjeravate očistiti računar od nakupljene gamadi.

 DOWNLOAD:

http://www.malwarebytes.org/mbam-download.php

Advertisements