Početna stranica

bozur

 

Često u svoje vrtove zasadimo cvijeće o čijim otrovnim svojstvima ništa ne znamo. U nastavku je lista 10 najotrovnijih vrtnih biljaka:

 
1. Glicinija (Wisteria)
glicinijaGlicinija je listopadna penjačica koja cvjeta u proljeće. Veliki mirisni cvjetovi su grozdaste strukture i obično su plavkaste, bijele ili crvene boje. Godišnje može narasti u visinu i do tri metra. Nerijetko se viđaju i čitave zgrade urasle u tu biljku koja je ponijela titulu “najotrovnije”.
 

 

 

2. Naprstak ili pustikara (Digitalis purpurea)
naprstnjak_pustikaraNaprstak ili pustikara je biljka sa zvonolikim bijelim, ružičastim ili ljubičastim cvjetovima. Koristi je se u medicini, za proizvodnju lijekova za srce. Pojedete li bilo koji od dijelova ove biljke, koja je zbog svog izgleda čest ukras u vrtovima, u blažim slučajevima će doći do mučnine, nesvjestice, dijareje i grčeva, a kod težih slučajeva trovanja do otkazivanja krvožilnog sustava i infarkta. Nerijetki su slučajevi gdje je života stajala pokoju znatiželjnu mačku ili psa.

 

3. Hortenzija (Hydrangea)
hortenzijaČesta stanovnica okućnica je i hortenzija, grmolika drvenasta biljka. Cvate od lipnja pa sve do kraja jeseni. Odlikuje se velikim cvjetovima živih boja – mogu biti bijeli, ružičastii, crveni, plavi i ljubičasti, a njihova boja varira ovisno o pH sastavu tla. Zauzela je treće mjesto na listi najotrovnijih biljaka. Ubrzo nakon trovanja se javlja osip i svrbež kože, naticanje, mučnina, pojačano znojenje, a ukoliko se ubrzo ne dobije protuotrov, trovanje hortenzijama može dovesti i do kome te otkazivanja krvožilnog sustava.

 

4. Đurđica (Convallaria majalis)
đurđicaBijela biljka intenzivnog mirisa, đurđica, često se sadi u vrtovima kao ukrasna biljka. Cvijeće đurđice je otrovno, jer sadrži heterozide koji utječu na rad srca. Otrov uzrokuje mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, bolove u ustima i trbuhu, dijareju i grčeve. Đurđica ima crvene plodove koji sazrijevaju u rujnu, a također su otrovni. Nakon dodira cvijeta, stabljike ili korijena ove biljke, potrebno je oprati ruke kako ne bi došlo do trovanja.

 

5. Flamingov cvijet (Anthurium)
flamingov cvijetAnthurium ili Flamingov cvijet je tropska biljka čiji su cvjetovi srcolikog oblika. Najčešće su crveni, ali ih se može naći i u drugim bojama. Gutanje dijelova biljke može dovesti do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar probavnog sustava. Naticanje sluznice može dovesti i do gušenja.

 

6. Krizantema
krizantemaCvijeće koje svake godine na Dan mrtvih ukrašava grobove, također je izrazito otrovno. Kod ljudi izaziva svrbež kože i otekline. Poznato je oko 100 do 200 vrsta ove biljke. Vrtlari je često sade i kako bi otjerali zečeve – naime, oni ovu biljku zbog njenih toksičnih svojstava zaobilaze u širokom luku.

 

 

7. Oleandar
oleanderOleandar je biljka na kojoj je otrovan baš svaki njen dio. Čak i slučajno udisanje dima gorućeg oleandra može izazvati probleme. Ova zimzelena biljka, česta na Mediteranu, utječe na brzinu rada srca te trovanje njome može dovesti do infarkta.

 

 

8. Fikus
fikusJoš jedan stanovnik vrtova – fikus, poznat kao i Benjaminovo drvo, ima otrovna svojstva. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a sve u doticaju s kožom dovode do oticanja i svrbeža. Dođe li do trovanja, potrebno je posjetiti liječnika koji će propisati neki od antialergika.

 

 

9. Azaleja (Rhododendron)
azalejaGrmovi azaleja imaju halucinogeno i laksativno djelovanje. Simptomi trovanja su povraćanje, osip na koži, glavobolja, zamagljen vid i slabost u mišićima. Osim za ljude, osobito je otrovna za konje. Postoji više od 1.000 podvrsta spomenute biljke.

 

 

10. Narcis
narcisJedan od “vjesnika proljeća”, narcis, zauzeo je 10. mjesto na ljestvici “lijepih, a ubojitih”. Progutate li lukovicu spomenute biljke, dolazi do grčeva, dijareje i povraćanja. Popratni simptomi su i glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid. Utječe i na rad srca.

Advertisements