• Početna stranica

  • biljkeSljedeći put kada čujete neobično komešanje među biljkama, ne prilazite im, možda se svađaju. Prema jednom znanstveniku koji tvrdi da zna o čemu govori, biljke mogu razgovarati jedne s drugima. Sposobne su za sofisticiranije ponašanje nego mi to možemo zamisliti , rekao je američki profesor Richard Karban. Njegov rad, za koji priznaje da je kontroverzan , sugerira da biljke komuniciraju šaljući kemijske poruke kroz zrak, upozoravajući tako na gladne predatore, piše Daily Mail. 

    Susjedna biljka čuje poruku drugoj biljci da pripremi obranu prema primjerice skakavcima, gusjenicama i drugim napadačima, vjeruje profesor Karabas sa Sveučilišta u Kaliforniji. Također je uvjeren kako se između njih vode i razgovori. Koristeći škare, odrezao je lišće i stanice jedne biljke, oštećujući ih na isti način kako bi to učinio skakavac. Tada je neke oštećene i neoštećene biljke posadio u polje i izmjerio razinu predacijskiog pritiska, na njihovim susjedima.

    Lišće biljaka koji su za susjede imali oštećene biljke imali su manje štete od skakavaca od onih biljaka koje su se nalazile pokraj neoštećenih. Profesor je ovo napravio kako bi sugerirao da su oštećene biljke nekako priopćile svojim susjedima da pripreme svoju obranu.

  • Početna stranica

  • Advertisements