• Početna stranica

 •  

  200219259-001

   

  Ako u posljednje vrijeme primjetite da se kolege na poslu čudno ponašaju, ulazite u sukobe na radnom mjestu ili dobijete novog šefa kojem se ne sviđa vaš rad, možete biti sigurni da ćete uskoro dobiti otkaz. Izdvojio bi deset sigurnih znakova da su vaši dani na sadašnjem radnom mjestu odbrojani.

  1. Niste više dio tračeva

  Ako ste do nedavno znali sve sitnice o životu vaših kolega, te se rado okupljali na kafi ili u hodniku, a sad osjetite da priča utihne kad se vi približite, to je jasan znak da kolege imaju nešto protiv vas. Možda se na radnom mjestu priča o vašem otkazu, te ostale kolege ne žele biti u vašem društvu da se to isto ne bi dogodilo i njima.

  2. Šef se izneneda interesuje za vas, vaš odmor i sl.

  Niti u jednom kontekstu ovaj izjava nije povoljna po vas. Ovakvo nešto iz usta vašeg nadležnog može samo značiti da ste negdje podbacili i da ste svakako zamjenjivi. Ako čujete kako vaš šef želi da se odmorite ( čitaj otiđi u penziju ) to može značiti samo da želi da zauvijek odete. 

  3. Imate problema sa stavom

  Više nego jednom ste čuli od nadležnih da im se ne sviđaju vaši stavovi ili ponašanje. Nekad ono što se vama čini normalnim ili smiješnim, vašem poslodavcu se može činiti upravo suprotnim. Ukoliko se vaši stavovi ne slažu s onima u radnoj sredini, i vi ćete uskoro otići s tog radnog mjesta.

  4. Učinili ste kardinalnu grešku 

  Niste Homer Simpson pa da ne dobijete otkaz nakon što zapalite fabriku. Stvarni život je mnogo okrutniji. Propusti i greške su kažnjivi, a plaćaju se najčešće gubitkom radnog mjesta.

  5. Mlađe kolege brže napreduju

  Ukoliko se na vašem radnom mjestu odjednom pojave ‘mlade snage’ pune ambicija i želje za napredovanjem, možda se u firmi sprema čistka starih kadrova koji više ne mogu ponuditi ništa korisno.

  6. Ne slažete se s politikom firme 

  Ako vam se ne sviđa način na koji vaša firma posluje i ne volite je promovisati u javnosti, to u startu čini dvostruko nezadovoljstvo- vaše i ono kod vašeg šefa. Takvo ponašanje ne može proći neprimjećeno, te tako ustvari radite protiv sebe. 

  7. ‘Rezanje’ dohotka ili osoblja

  Smanjenje plate ili radnika u kompaniji znači samo jedno – kompanija je u finansijskoj krizi. Logično, kad se ovakve stvari počnu dešavati, možete biti spremni na najgore.

  8. Dolazak novog šefa

  Možda ste bili prije omiljeni, no s dolaskom nove uprave sve se može promijeniti. Ako niste vrijedni i skromni, imate velike šanse da se novom šefu uopšte ne dopadnete, a samim time i da dobijete otkaz.

  9. Šef ima ‘pik’ na vas 

  Pretjerana pažnja i šef koji vam ‘diše za vratom’ je strešna pojava sama po sebi, tako da to može rezultirati vašom bijegom prije nego ustvari dobijete otkaz. Niko ne voli biti pod mikroskopom, tako da možete ili dati sve od sebe da bi šef prestao s tom praksom ili jednostavno otići s radnog mjesta. 

  10. Čašica više alkohola na radnom mjestu

  Ako niste ljubitelj pokoje čašice alkohola za vrijeme radnog vremena

  a znate da šef voli po koju čvaknuti, zasigurno niste dio njegove ekipe.

  Smetate mu i jedino logično rješenje je da se izgubite ili počnite piti sa

  njima, ako već nije kasno.

  Vi kao trzvenjak  smetat  jer vidite ono što nebi smjeli da vidite.

  A šef najbolje vidi i on vidi u vašim očima trunje a kod drugih ne vidi

  panjeve koje bi trebalo vaditi.

 • Početna stranica

 • Advertisements