GlaryUtilities_sl1Besplatni programi uvijek privlače posebnu pažnju kod krajnjih  korisnika. Već na prvi pogled vidljivo je da je Glary Utilities dizajniran da konkurira popularnom i nenadmašivom TuneUp Utilities, no da li je u tome uspio pročitajte u narednom članku. Glary Utilities je u potpunosti besplatan alat za optimizaciju i održavanje računala zdravim i efikasnijim. U sklopu seta alata nalazi se popriličan broj modula s kojima će te Vaše računalo dovesti da radi baš onako kako biste Vi to htjeli.  

Samo sučelje je dosta klasično izvedeno, te malo modernih linija dizajna zaista ne bi škodilo pošto se već išlo na kopiranje i konkuriranje TuneUp-u sučelje je kod Glary Utilities-a ispalo je dosta loše.

sučelje me se nije previše dojmilo  

Svi dostupni moduli s kojima program raspolaže su logički kategorizirani, pa tako na brz način možete pronaći adekvatni modul. Na raspolaganju Vam je modul za čišćenje računala od raznog nagomilanog smeća (disk cleaner ), zatim tu je odličan deinstalacijski alat ( uninstall manager ), alat za optimizaciju radne memorije ( memory optimizer ), alat za pretraživanje dupliciranih datoteka ( duplicates finder ) te još niz ostalih alata koje zaista nije potrebno sve spominjati, pošto sam odlučio izdvojiti samo one najvažnije.

– čišćenje diska, registry baze…

GlaryUtilities_sl2 

Posebno me se dojmio modul za popravak registri baze (Registry repairing tool ) koji prije samog procesa popravaka registry ključeva radi sigurnosnu kopiju ukoliko što pođe po zlu, u toku testa program se pokazao kao iznimno stabilan i pouzdan te je svoj posao obavio bez ijedne greške.

Unutar seta alata se nalazi nezaobilazni startup manager s kojem će te vratiti red u startup grupu programa, a iznenadio me je i alat za uređivanje kontekstnog izbornika.

 GlaryUtilities_sl3

Također bi spomenuo mogućnost koja će se ponajprije svidjeti potpunim početnicima, a radi se o gumbiću s kojim će te čišćenje i optimiziranje računala obaviti sa jednim klikom, baš po uzoru na TuneUp!

 

Budući da je vizija Glary Utilities-a konkurirati izvrsnom, no s druge strane komercijalnom TuneUp-u smatram kako se upravo Glary još uvijek ne može mjeriti sa TuneUp-om ni u kojem smislu te riječi.

– uvedite red u startup grupu programa uz pomoć Startup manager-a

GlaryUtilities_sl4 

Pošto se ovdje ipak radi o potpunosti besplatnom  alatu koji posao čišćenja i optimizacije obavlja sasvim solidno i pristojno, ipak sam mu u nekim stvarima progledao kroz prste i mogu kazat kako je program i više nego odličan za ono čemu je i namijenjen.

Sa cijenom od nula KM i zavidnim brojem modula Glary Utilities  omogućit će Vam detaljno optimizaciju Vašeg računala, a rezultat optimizacije će biti zasigurno vidljiv i rad za računalom će također biti mnogo ugodniji.

Stabilnost, izvedba i broj dostupnih modula ovaj program s razlogom dobija status „must have“ , te najviše ocjene od strane gore potpisanog autora.

 

 Autor / Proizvođač:  Glarysoft
 Naziv:  Glary Utilities 
 Testirana verzija:  2.4 
 Licenca:  Freeware 
 Platforma:  Win 98/ME/2000/XP/2003/Vista
 Veličina:  5.23 MB 

 

DOWNLOAD

http://www.glaryutilities.com/download/gusetup.exe

Advertisements