Iako je Windows 7 beta, sto znaci da postoji jos mnogo „bugova“—neki od njih vas mogu i poprilicno nazivcirat. Dobra vijest je zapravo da postoje neke stvari koje mozete uciniti da ih izbjegnete ili sprijecite da se bilo kakav problem dogodi zbog njih.

RJESAVANJE PROBLEMA I JEDNOSTAVNI POPRAVCI

Koristenje Windows 7 „Troubleshooting Tool“

Postoji alat u Control Panelu koji se zove „Troubleshooting“ (uklanjanje problema). Ako ga otvorite vidjet cete razlicite mogucnosti poput konfiguriranja uredaja, spajanja na mrezu i provjere da li vasa zvucna kartica radi ispravno, itd.. Necu ulaziti u svaku pojedinu opciju, ali to je dobro mjesto za krenuti kad imate nekakav problem prije nego sto pocnete traziti po internetu.

Omogucite da stari programi rade na Windows 7

Ovo ne radi 100%, ali ako upisete “Program Compatibility” u traku za pretrazivanje u Start izborniku, naici cete na „compatibility wizard“ koji ce vam pomoci da starije aplikacije rade na Windows 7. (Ponekad mozete do njega doci tako da kliknete desnom tipkom na aplikaciju s kojom imate problem kod pokretanja.) Kada nadete svoju aplikaciju, odaberite jedan od vjerovatnih problema i na kojoj verziji Windowsa je prethodno radila. U najmanje jednom slucaju je pronadeno da pokretanjem ovog, aplikacija koja nije radila pod Win 7, pocela je, tako da je ovo zgodno za znati.

Koristite Windows 7 „Problem Steps Recorder“ da bi ste snimili svoje probleme

To je aplikacija ugradena u Windows 7 koja kad se aktivira snima pritiske tipaka i klikova misa koje radite kako bi generirala HTML izvjestaj o koracima koje ste napravili da bi uzrokovali problen. Slanjem ovog osobi koja takoder ima Windows 7 ce mu omoguciti dijagnozu gdje ste napravili pogresku, da bi ste to onda prekinuli raditi.
Diagnosticiranje problema performansi sa „Windows Experience Index“
Ako imate osjecaj da se Windows 7 vrti sporije nego sto mislite da bi trebao, pogledajte na „Windows Experience Index“. S tim ocjenama mozete vidjeti da li vas RAM usporava racunalo, ili vasa graficka kartica, ili imate spor cvrsti disk. Nakon toga mozete promjeniti onaj dio koji trebate.
Popravite bug „Installera“
Ako ste nekoliko dana vrtili Windows 7 i odjednom primjetili da ne mozete instalirati programe, evo kako to popraviti. To je problem MSI instalera, a sve sto vi morate uciniti je otvoriti „command prompt“ u Administratorskom okruzenju i utipkati:
reg delete HKLM\SOFTWARE\Microsoft\SQMClient\Windows\DisabledSessions /va /f i pritisnite enter.

Popravljanje „User Account Control“-Gadget konflikta

UAC moze biti dvoljno dobar pri upozoravanju i zastiti od upada, ali takoder moze zasmetati. Jedan bug u beti zapravo iskljucuje vase „desktop Gadgete“ ako ste onemogucili UAC. Evo kako ih mozete omoguciti.
1. Otvorite „Registry Editor“, ili regedit.exe. Mozetepotraziti „regedit“ u Start izborniku.
2. Dodite do HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Sidebar\Settings
3. Desni klik i stvorite novi „DWORD (32-Bit) Value“ pod nazivom „AllowElevatedProcess“.
4. Desni klik na „AllowElevatedProcess“ i klik na „Modify“. Postavite vrijednost (value) na 1. Zatvorite „registry editor“. Vasi gadgeti bi sada trebali raditi sa iskljucenim UACom.

PREVENTIVNE MJERE

Instalacija Antivirusnog programa

Iako je Windows 7 siguran barem koliko i Vista, ipak cete zeljeti instalirati antivirusni program. Neki od kompatibilnih programa su Avast i AVG (100% prvjereno), ja bih vam osobno preporucio Avast.
Iskljucite „Sleep Mode“
Cini se da „sleep mode“ nije optimiziran sa sve od milijune tipova hardverskih konfiguracija koje postoje, ipak to je tek beta. Preporuka je da ga potpuno iskljucite umjesto da provjeravate da li vas stroj podrzava „sleep/hibernate“ 100%. Ako ne podrzava, morat cete ga probuditi na tezi nacin.

Tweak postavke, prije nego sto vam se isprijece na putu

SetteMaxer je usluzni program koji moze „ustipnuti“ nekoliko postavki koje nisu lako dostupne normalnim korisnicima, poput onemogucivanja automatskog-restartiranja kod pada sustava, onemogucavanja Windows Defendera ili UACa. Ako ne znate sto radite, radije to ne dirajte.

UPOZORENJE

Ne popravljivo: User Account Control sigurnosna rupa [Ispravljeno dolaskom RC verzije]
Za razliku od Viste, nema poruke upozorenja kad je User Account Control promjenjen. Netko je napravio „proof-of-concept“ koji to pretvara u rupu pomocu koje se moze iskljuciti vas UAC i preuzeti kontrolu nad vasim racunalom. Nema zaobilaska ovog osim podizanja UAC na MAKSIMUM (sto je iritantno), no nadajmo se da ce i to biti rjeseno.

Advertisements