1. 75% Amerikanaca je kronično dehidrirano.

2. 37% Amerikanaca ima mehanizam žeđi tako oslabljen, da ga često zamijene za glad.

3. čak i LAKŠA dehidracija usporava metabolizam za 3%.

4. čaša vode gasi večernju glad skoro 100% (rezultati testa Washingtonskog univerziteta).

5. Nedostatak vode prvi je znak umora.

6. Prijašnja istraživanja su pokazala da 8-10 čaša vode dnevno otklanja glavobolje kod 80% ljudi koji su skloni glavoboljama.

7. Samo 2%-no smanjenje količine vode u tijelu može izazvati brisanje kratkotrajnog pamćenja, teškoće s osnovnim matematičkim operacijama, težu koncentraciju kod čitanja sa papira ili kompjuterskog monitora.

8. Pet čaša vode dnevno smanjuje opasnost od raka na debelom crijevu za 45%, a pored toga i za 79% smanjuje rizik raka na dojki te za 50% smanjuje mogućnost nastanka raka na mokračnom mjehuru.

9. Voda u našem tijelu je raspoređena: krv 87%; mozak 80%, tijelo 65-70%, mišići 70%, zubi/kosti 10%. Opasnost dehidracije npr. u pustinji pojavu fatamorgane uzrokuje krajnja potrošnja vode iz mozga.

Zalivanje „unutrašnjeg semena promene”

Uz njenu pomoć, jetra i bubrezi izbacuju otrove iz organizma, hranljive materije i kiseonik se po njemu prenose, a neophodna je i za upijanje i iskorišćavanje vitamina i minerala
Često se može čuti da je potrebno dnevno popiti osam čaša, odnosno, oko dva litra vode. Da li je to zaista tako, i zašto, odgovara dr Džon Skler iz američkog centra za emocionalnu podršku osobama na dijeti.
-Oko 80 odsto naše krvi i mozga i oko polovine ostalih telesnih tkiva sačinjeno je od vode, te je ona životno važna za naše zdravlje – kaže dr Skler. – Voda reguliše našu telesnu temperaturu i pomaže jetri i bubrezima da izbace otrove iz organizma. Ona je neophodna za prenošenje hranljivih materija i kiseonika kroz telo, a potpomaže i upijanje i iskorišćavanje vitamina i minerala.
Ako se ne pije dovoljno vode, dolazi do zatvora, postajemo dehidrirani i prete nam ozbiljne bolesti. Naročito je važno piti vodu pre, za vreme i posle vežbanja.
ČinjenicePo definiciji, voda je bistra tečnost, bez mirisa, boje i ukusa, sastavljena od vodonika i kiseonika, i ima je svugde. To je jedina supstanca na svetu koja se prirodno pojavljuje u sva tri agregatna stanja: tečnom, čvrstom (led) i gasovitom (vodena para). Ukupne rezerva vode na Zemlji procenjuju se na 326 miliona kubnih milja, a kubna milja vode sadrži više od trilion galona, odnosno, u našim merama, 11.355 triliona litara.
-Iako se voda unosi i hranom i drugim tečnostima, preporučujemo da se dnevno popije najmanje osam čaša vode. Tu se može računati i mineralna voda i biljni čajevi, ali kafa i čaj, koji sadrže kofein, podstiču naše “dehidriranje”, pa se ne mogu računati u vodu, iako se s njom prave – poručuje ovaj lekar.
On dodaje da je voda najbolji prijatelj onih koji drže dijetu za mršavljenje.
-Ako želite da smršate i (p)ostanete zdravi, naprosto morate da prestanete da mislite na pijenje vode kao na torturu, na šta se “dijetalci” često žale. Jedna žena iz moje grupe ima vrlo zanimljiv komentar na tu temu. Ona kaže: “Kad god pijem vodu, zamišljam da time zalivam svoje unutrašnje seme promene”. To je izvanredna mentalna slika za snaženje običaja pijenja vode i toplo je svima preporučujem. Dakle, naučite da volite vodu! – kaže dr Skler.

Advertisements