Zubobolja

Napraviti masu od jedne čajne žličice cimetovog praha i pet čajnih žličica meda te staviti na bolni zub
– Ovo može biti učinjeno tri puta dnevno onoliko dugodok zub ne prestane boliti.

Kolesterol

– Ako se pacijentu koji ima povišeni kolesterol daju dvije jušne žlice meda i tri čajne žličice cimetovog praha pomiješane sa 4,5 dl čaja, to će smanjiti razinu kolesterola u krvi za 10 posto u roku 2 sata
– Kao što je navedeno za pacijente koji boluju od artritisa, ako se uzme 3 puta dnevno, liječi se bilo koje kronično povišenje kolesterola
– Što se tiče informacije iz pomenutog magazina, uzimanje čistog meda dnevno uz hranu smanjuje tegobe u vezi kolesterola.

Prehlade

Oni koji pate od uobičajenih ili ozbiljnih prehlada trebaju uzeti 3 dana po jednu jušnu žlicu mlakog meda sa 1/4 čajne žličice cimetovog praha dnevno
– Ovaj proces će izliječiti većinu kroničnih kašljeva, prehlada te iščistiti sinuse.

Nervoza i bolovi u stomaku

– Med uzet sa cimetovim prahom liječi bolove u stomaku te također otklanja stomačne čireve u korijenu
– Plinovi: u skladu sa studijama provedenim u Indiji i Japanu, otkriveno je da se, ukoliko se uzme med sa cimetovim prahom, stomak oslobađa plinova.

Bolesti srca

– Napraviti masu od meda i cimetovog praha i mazati na kruh umjesto želea ili džema i jesti redovito za doručak
– To smanjuje kolesterol u arterijama i spašava pacijenta od srčanog udara
– Također, oni koji su već preživjeli srčani udar miljama su daleko od slijedećeg udara, ako primjene ovaj proces dnevno
– Redovna upotreba navedenog smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca
– U Americi i Kanadi različiti domovi za brigu tretirali su svoje pacijente uspješno i našli da su arterije i vene koje gube svoju elastičnost i postanu začepljene stanjem bile revitalizirane.

Imunološki sustav

– Dnevna upotreba meda i cimetovog praha jaca imunološki sustav i štiti tijelo od bakterija i napada virusa
– Znanstvenici su pronašli da med sadrži različite vitamine i željezo u velikim količinama
– Konstantna upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima.

Probava

– Kada se cimetov prah pusti u dvije jušne žlice meda uzme prije jela, to smanjuje kiselinu i vari čak i “najteža” jela

Gripa

– Znanstvenik iz Španjolske je dokazao da med sadrži prirodni sastojak koji ubija klice početka gripe i spriječava da pacijent dobije gripu.

Dugovječnost

– Kada se redovito uzima čaj napravljen sa medom i cimetovim prahom to produžava dugovječnost
– Uzeti 4 jušne žlice meda, 1 žlicu cimetovog praha i 3 šalice vode te prokuhati i napraviti u obliku čaja
– Popiti 1/4 šalice, 3 do 4 puta dnevno. To održava kožu svježom i nježnom te sprječava starenje
– Životni vijek se također povećava tako da čak osoba stara 100 godina počne obavljati rutinske poslove nekoga mlađeg 20 godina.

Bubuljice

– Od tri jušne žlice meda i jedne čajne žličice cimetovog praha napravi se masa
– Primjeniti ovu masu na bubuljice prije spavanja i oprati ujutro toplom vodom
– Ako se to radi svaki dan, u roku dva tjedna bubuljice će nestati iz korijena.

Infekcija kože

– Ekcemi, lišajevi i sve vrste kožnih infekcija se liječe primjenom meda i cimetovog praha u jednakim dijelovima na oboljela mjesta.

Mršavljenje

– svako jutro pola sata prije doručka, natašte i navečer prije spavanja popiti med i cimetov prah prokuhan u jednoj litri vode
– Ako se uzima redovito, smanjuje težinu čak i najdeblje osobe
– Također, uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti.

Rak

– Navedeno istraživanje u Japanu i Australiji otkrilo je da se uspješno liječi uznapredovani rak stomaka i kostiju
– Pacijenti koji boluju od ovih oblika raka trebaju dnevno uzimati jednu jušnu žlicu meda sa jednom čajnom žličicom cimetovog praha 3 puta dnevno u toku jednog mjeseca.

Umor

– Nedavne studije su pokazale da je šećer sadržan u medu više koristan nego štetan za snagu tijela
– Ljudi srednje dobi koji uzimaju med i cimetov prah u jednakim dijelovima su pokretljiviji i fleksibilniji
– Dr. Milton koji je radio istraživanje kaže da uzimanje pola jušne žlice meda u jednoj čaši vode sa posutim cimetovim prahom, nakon jutarnje toalete te nakon tri sata popodne kada vitalnost tijela počinje opadati, povećava vitalnost tijela u rokutjedan dana.

Loš zadah

– Ljudi u Južnoj Americi, ujutro prije svega grgljaju (ispiraju grlo) pripravkom jedne jušne žlice meda i cimetovog praha pomijesane u toploj vodi
– Tako njihov dah ostaje svjež tokom cijelog dana.

Gubitak sluha

– Svakog jutra i večeri uzimanje jednakih dijelova meda i cimeta vraća sluh.

AKO OSJETITE KORISTI OD OVOGA, PROSLIJEDITE I DAJTE DA I DRUGI OSJETE KORIST

MALI SAVIJETI

1 kg mrkve, 1 kg jabuka, 1 kg cvekle, 1 kg meda: sitno izrendati mrkvu, jabuku, cveklu i dodati med. Ostaviti 24 sata da stoji, ocijediti i piti po malu čašicu – findžan na prazan stomak. Lijek je za jačanje krvi, apetit, naročito za postoperativni oporavak i protiv karcinoma.

42 zeleua oraha (veličine klikera) i 1 kg meda: sastaviti orahe i med i držati 32 dana na sunčanom mjestu, bez pomjeranja. Lijek je protiv nepravilnog rada tiroidne (štitne) žlijezde…

Listiće maslačka – zelene: nasjeći u salatu i jesti sa salatom, zakiseljenoin limunovim sokom; za one sa manjkom željeza u krvi. Brzo ga povećavaju bez ikakvlh rizika.

Sirće: za one sa povećanom masnoćorn u krvi. Treba ga uzimati pomalo da ne bi došlo do slabljenja krvi. 40 jaja, naravno, domaćih: svako jutro jedno žumance umutiti sa kašičicom meda: naročito je dobro za malokrvnu djecu. Jačaju krv (željezo). poboljšavaju apetit kao i otpornost organizma. Nakon 40 komada (jutara) treba pauzirati najmanje mjesec dana ako se želi ponoviti uzimanje.

1 banana: svako jutro na prazan stomak pojesti po jednu bananu. Lijek je za one koji imaju problema sa želucem.

1 jaje, sok od limuna: uvečer potopiti domaće, dobro oprano jaje u ljusci u kiselinu od jednog limuna. Ujutru popiti sok. Sok je pun kalcija lijek za one koji treba brzo da nadoknade kalcij jer ga imaju premalo.

Domaća germa: ne treba da dajete pare za skupe hemikalije koje u sebi sadrže ko zna koliko B vitamina, a koji je vašem organizmu itekako potreban jer vas oslobađa prekomjernog umora, čestih glavobolja, a i pomankanja težine (za one koji pate od toga). Svaki dan dovoljno je pojesti po komadić friške germe. Oni koji ne mogu tako, mogu je pomiješati sa vodom i šećerom i napraviti tako jednu vrstu soka koji po ukusu liči na bozu.

Surutka: umjesto lijekova za povišeni krvni pritisak, pijte domaću surutku koja nije samo dobra za povišen krvni pritisak nego i za pravilan rad jetre.

Cvekla: ko nema osjetljiv želudac, a malokrvan je (ima manjak željeza) treba da je jede što češće i to sirovu.

Mrkva: jedan je od najvažnijih izvora provitamina A. Djeluje protiv svih nedaća koje prate rast, pa zato treba što više da je ima u dječijem jelovniku. Vitamin A je odličan protiv anemije, bolesti jetre, probavnih smetnji i bolesti kože, a povoljno djeluje i na oči. Treba je jesti sirovu ili iz nje iscijediti sok pa piti.

Med: trebalo ga je sigurno staviti na prvo mjesto jer po svojim ljekovitim svojstvima, kojih ima oko 600 (poznatih, kako neki poznavaoci meda kažu, a ima ih, isti tvrde, puno više). Pravi je Božiji dar kojim se ljudi ne koriste onoliko koliko bi trebalo (naravno, prirodni, domaći med). Kaže se da je med najbolji i najprirodniji lijek za dobar rad srca, zatim da nema boljeg i bezopasnijeg sredstva protiv bolesti nervnog sistema, gastritisa, niskog pritiska, povišenog pritiska, znači služi za regulisanje pritiska, protiv astme, čira u želucu itd.

Najjednostavnije je uzimati ga na sljedeći način: ujutro prije jela po jednu kašičicu i uvečer također po jednu kašičicu, s tim što se može razmutiti u čaši vode i tako popiti (radi lakše probave).

Osim toga koristiti se može i kao premaz za rane ili ekceme, a i kao odlično sredstvo za njegu lica (nanesen na lice držati desetak minuta do pola sata pa izaprati mlakom vodom). Inače, o medu je nezahvalno i nepravedno pisati ovako.

O njemu treba pisati posebno, jer on to, zaslužuje, a ovo neka bude samo kao napomena.