Zarumenela koža na licu može ukazati da patite od povišenog krvnog pritiska. Povišen krvni pritisak može biti u vezi i s uzimanjem pilula za kontracepciju, pogotovo ako se radi o mladim ženama. Rumenilo praćeno sjajnim i izbuljenim očima i vlažnom kožom lica može ukazati na nepravilan rad štitne žlezde.
Slika je u tom slučaju upotpunjena zadebljanjem donjeg dela vrata gde je ova žlezda smeštena.
Ako koža lica iznenada postane suva i crvena, možda se radi o manjku vitamina C, neophodnog za proizvodnju kolagena koji kožu čini mekom i glatkom. Suvoća kože se može javiti i kao posledica hormonskih promena, ali i kod bolesti bubrega.
Dehidratacija može dovesti do mnogih tegoba, od glavobolje do nesvestice. Beo jezik samo je jedna od posledica dehidriranosti organizma iako možda i ne osećate da vam nedostaje tečnosti. Bele naslage na jeziku su nataložene mrtve ćelije nastale zbog pomanjkanja pljuvačke. Bele tačke pri korenu jezika ili u unutrašnjosti usne duplje mogu ukazivati na gljivičnu infekciju koja se vrlo lako javlja kad nam oslabi
imunološki sistem. Gladak i tamnocrven jezik, uz osećaj peckanja, može ukazati na hipovitaminozu ili neiskorišćenost vitamina B12 u organizmu, ali i na nedostatak gvožđa.

Advertisements