Varenje je proces kojim se hrana razlaže na najsitnije deliće, tako da organizam može da je koristi za izgradnju i ishranu ćelija i proizvodnju energije neophodne za rad mozga, srca, bubrega, jetre i ostalih organa. Savremeni način života, neadekvatna ishrana, stres i nervoza, najčešći su uzrok bolesti probavnog trakta. Izdvojili smo samo neka od tih oboljenja, uz savete kako da ih lečite ili ublažite uz pomoć prirodnih lekova.

POJAČANO LUČENJE ŽELUDAČNE KISELINE

Javlja se često sa čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, ali može da bude i nezavisno oboljenje. Bolesnici se žale na pečenje u želucu, imaju gorušicu, osećaju naduvenost i pritisak ispod grudi, neretko podriguju “na kiselo” i povraćaju.

Preporučuje se uzimanje mlečne hrane, pasiranog voća i povrća, kuvanog mesa bez zaprške i začina (bibera, paprike i sirćeta).

Pre doručka, ručka i večere pojesti po 6 zrna badema, celih ili samlevenih. Ovo činiti 5-6 dana. Pre spavanja, polako žvaćući, pojesti dve jabuke.

MANJAK ŽELUDAČNE KISELINE

Posledica ovog oboljenja je nedovoljno varenje hrane zbog čega slabi apetit, a bolesnik oseća nadutost i često podriguje “na pokvarena jaja”. U težim slučajevima javlja se i proliv.

Izbegavati presnu hranu (salata, voće), namirnice koje sadrže mnogo celuloze (pasulj, rotkvice), dimljeno meso.

Hrana treba da bude dobro kuvana, isitnjena i treba je dugo žvakati.

Posle svakog obroka popiti po 1 dl belog vina, a nakon doručka i večere uzeti po 200 g svežih mušmula.

ČIR NA ŽELUCU

Znakovi bolesti prepoznatljivi su po grčevitim bolovima koji nastaju 1-3 sata posle jela. Bolovi prestaju tek kad se jelo povrati. Dešava se da se krv iz čira na želucu izlije u creva te se pojavljuje u stolici koja je zato veoma tamna.

ČIR NA DVANAESTOPALAčNOM CREVU

Čir na dvanaestercu je bolest “živčanih” i preosetljivih ljudi, opterećenih brigama, strahovima, strepnjama… Bolest se najčešće javlja između 18. i 35. godine. Znaci oboljenja vrlo su slični simptomima čira na želucu, ali bolovi nastaju nešto kasnije, 3-4 sata posle jela.

DIJETA ZA ČIR NA ŽELUCU I DVANAESTOPALAČNOM CREVU:

Pre svega, treba ostaviti cigarete, kao i alkoholna pića.

ISHRANA

Izbegavati: masno meso, konzervirane i suhomesnate proizvode, masnu ribe kao što je somovina i kečiga, kolače sa filovima, kisele salate, hleb u natopljenom maslacu, soseve i sva jela sa sirćetom.

Preporučuje se:

Za doručak: belu kafu sa prepečenim starim hlebom, poparu, kačamak, kiselo mleko, kefir, kuvanu pšenicu u 2 dcl mlakog mleka i zašećerenu po želji.

Za ručak i večeru: ćureće, jagnjeće, teleće, pileće meso, krompir pire, propasirani pasulj, grašak, sočivo i bob, boraniju, spanać, karfiol, zelje, mlado koprivino lišće – skuvano kao pire, pirinač, makaroni, rezanci, kohovi, sutlijaši, kuvana pšenica, riba, kolači od pirinča.

ČAJ PROTIV PROLIVA

Šest supenih kašika sitno iseckanog lista kupine sipati u 1 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, skloniti sa vatre, procediti i piti pre i posle jela.

ZATVOR

Ovo oboljenje3 nastaje kao posledica retkog ili nedovoljnog pražnjenja creva, prouzrokovanog nepodesnom ishranom, kao i zbog lenjosti creva.

ISHRANA

Preporučuje se hrana bogata celulozom – kožica voća, povrća i ljuske žita.

 

NAPITAK PROTIV ZATVORA

Pet supenih kašika sasušenih i sitno seckanih kora od jabuke i 10 komada suvih šljiva, sitno iseckanih, bez koštica, izručiti u 1,2 l vruće vode i kuvati na tihoj vatri dva sata. Dodavati vodu nakon svakog ukuvavanja jer u loncu mora uvek biti tačno 1l tečnosti. Skloniti sa šporeta i poklopljeno ostaviti da odstoji 2 sata. Zasladiti medom i uzimati po 2,5 dl pre obroka i spavanja.

HEMOROIDI (šuljevi)

Proširenje venskih čvorova oko čmara nastaje usled dugotrajnog sedenja, neredovnog i otežanog pražnjenja creva i bešike, tokom porođaja ili neke druge vrste naprezanja. Neretko krvare, što izaziva malokrvnost.

ISHRANA:

Ne preporučuje se zabiberena, masna, kisela i jako posoljena hrana, kao ni suhomesnati ni konzervisani proizvodi.
Preporučuje se crni hleb, voće, povrće, kompoti i pšenica kuvana u mleku.

NAPITAK PROTIV HEMOROIDA

Oguliti crnu rotkvu, nastrugati je i pomešati sa 1 l vinskog sirćeta. Sve zajedno krčkati na štednjaku 1 sat (ne sme da ključa). Skloniti s vatre i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i zasladiti medom. Pre svakog obroka uzimati 0,5 dl. Ostatak, zajedno sa talogom, koristiti za obloge i mazanje čmara.

RAK DEBELOG CREVA

Ovo teško oboljenje češće dobijaju osobe koje pate od hroničnog kolitisa, polipa, hemoroida… Bolest počinje osećajem napetosti u donjem delu stomaka, smenjivanjem zatvora i proliva sa sukrvicom i sluzi u stolici.

Ishrana je vrlo slična onoj koja se preporučuje bolesnicima koji pate od hemoroida.

Preporučuje se sledeće: dva puta dnevno pojesti po dve pečene jabuke zaslađene medom. Svakog drugog dana na dva sata pre svakog obroka pojesti po jednu kašiku ukuvane pšenice sa mlekom.

ODVAR ZA ISPIRANJE DEBELOG CREVA

Pre spavanja ispirati debelo crevo sa pola litre odvara od sledeće mešavine:
Po supenu kašiku cveta belog sleza, lista i cveta hajdučice, cveta zove, lista koprive, lista i cveta kantariona i lista divlje nane izručiti u 1,4 litra ključale vode. Skloniti sa štednjaka i ostaviti poklopljeno sat i po. Odvar temperature 30 stepeni C treba da odstoji u debelom crevu 10 minuta.

ČAJ PROTIV RAKA NA DEBELOM CREVU

Po dve supene kašike sitno iseckanog cveta belog sleza, borovih iglica, i po jednu kašiku lista i cveta kantariona, lista koprive, ranjenika, nane i žalfije izručiti u 1,6 l ključale vode. Skloniti sa štednjaka i ostaviti poklopljeno 90 minuta. Procediti i zasladiti medom. Piti više puta u toku dana.

SAVETI ZA DOBRU PROBAVU

– Obezbedite dovoljno sna
– Redovno vežbajte
– Budite opušteni dok jedete
– Pijte dosta vode
– Jedite uravnotežene (kada su u pitanju sastojci), umerene (kada je u pitanju količine) i raznovrsne obroke
– Obezbedite dovoljnu količinu vlaknastih materija u ishrani

EVO NEKOLIKO NAČINA ZA UKLJUČIVANJE DOVOLJNO VLAKNASTIH MATERIJA U VAŠU ISHRANU:

– Kada birate hleb, odlučite se za onaj od crnog brašna ili od integralnih žitarica
– Izaberite sveže, sušeno ili zamrznuto voće umesto voćnih sokova koji sadrže vrlo malo vlaknastih materija
– Mahunasto povrće je sjajan izvor biljnih vlakana
– Jedite mnogo povrća – svežeg ili zamrznutog, sirovog ili skuvanog. U bilo kom obliku, povrće je

odličan izvor biljnih vlakana