Lovor

Osušeno, uvek zeleno lišće plemenitog lovora koji raste divlje ili kultivirano u svim zemljama Sredozemnog basena, sadrži eterično ulje i tanin. Duguljasto ili kopljasto lišće je obično od osam do deset centimetara dugačko i od tri do pet centimetara široko, na rubu malo zavrnuto, na gornjoj strani zeleno do smećkasto i sjajno, na donjoj bez sjaja i zagasitijih boja. Lišće miriše jako aromatično, a ukus mu je aromatično-gorak. Kvalitetno lovorovo lišće mora biti zeleno, suvo, bez kličaka i nepolomljeno.
U kuhinji se lovorov list upotrebljava za riblje i mesne marinade, za supe, umake i frikasee, za pripremu povrća u sirćetu, kišeljenje krastavaca i za začinjavanje sirćeta. Pri upotrebi lovora valja paziti da se jelo ne začini suviše. Po pravilu dovoljan je jedan list, kod osetljivijih jela čak i pola.
Sušene listove treba kuvati s jelom cele. Presušeno požutelo lišće gubi aromu. Sveže lišće treba ostaviti nekoliko dana da uvene. Tada potpuno gubi gorčinu, ali će sačuvati miris. Stavlja se i u sušene smokve, ne samo radi mirisa već i zato da se uklone paraziti. Osim u jelima, lovor se može prokuvati u mleku da bi se aromatizirao krem. Mleveno lovorovo lišće je dodatak nekim začinskim mešavinama.
Plodovi su okrugli do jajasti, do 15 milimetara dugački i imaju gotovo crnu ljusku. Iz njih se dobija lovorovo ulje, vrlo aromatično i nalik na mast, koje se upotrebljava za likere. U jakoj koncentraciji može izazvati nadražaj kože.
Norveška salata
Potrebno je: kilogram skuše, čaša kisele pavlake, tri glavice crnog luka, koren rena, dva jajeta, biber, so, ulje, sirće, kašičica “vegete”, list lovora, nekoliko zrna bibera, list peršuna i celera. Za ukrašavanje glavica zelene salate i dva paradajza.Skušu skuvati u vodi kojoj su dodati “vegeta”, lorber, biber i glavica očišćenog i prepolovljenog luka. Kada je kuvana, izvaditi, ocediti i očistiti od kostiju pa iseći na krupne komade. U međuvremenu pripremiti preliv (“dresing”) od sitno iseckanog crnog luka, struganog rena, pavlake, bibera, soli i sirćeta. U njega staviti komade ribe, a pred služenje dodati listove salate, kriške paradajza i kuvana jaja isečena na kolutove.

Neke biljke sadrže u listovima, plodovima, cvjetovima, sjemekama ili u korijenu eterična ulja s aromatičnim tvarima svojstvenog mirisa

ZAČINI KAO LIJEK 

Neke biljke sadrže u listovima, plodovima, cvjetovima, sjemekama ili u korijenu eterična ulja s aromatičnim tvarima svojstvenog mirisa. Takvi aromatični biljni dijelovi, dodani različitim jelima u svježem ili osušenom stanju, oplemenjuju hranu, daju joj ugodan miris, poboljšavaju okus, potiču apetit te potiču, pospješuju i olakšavaju probavu.

Mnoge biljne vrste sadrže fitoncide ili tvari antibiotskog djelovanja, te su poznate kao «biljni antibiotici».

Najviše fitoncidnih tvari nalazi se upravo u eteričnim uljima začinskih biljaka, a koje zbog svojih antiseptičkih svojstava mogu hranu, posebno meso, kroz neko vrijeme sačuvati od kvarenja.  

Danas je upotreba začinskih biljaka najčešće prepuštena samo narodnoj medicini, iako je znanstveno dokazano da se njihovom upotrebom mogu suzbiti ili čak liječiti neke bolesti. Ali, uzimane u većoj količini, neke vrste začina nisu sasvim neotrovne.  Stoga začine, uzimane u hrani ili kao lijek, treba upotrebljavati u propisanim količinama.

Kardamom – upala sluznice želuca, probavne smetnje, glavoboljaDokazano je da su sjemenke kardamoma (Elettaria cardamomum) kao začini i kao lijek protiv bolesti želuca koristili još stari Grci i stari Rimljani.1 čajna žličica kardamoma; 2,5 dl vode. Zgnječene komuške ili sjemenke kardamoma preliti kipućom vodom te pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Tekućinu procijediti te uzimati u gutljajima 1 puta na dan. 

Paprika ljuta – prehlada i gripa, želučano-crijevne tegobeNajljekovitija tvar ljute praprike (Capsicum annuum) je ljuta tvar kapsaicin.1/3 čajne žličice ljute paprike; 1 žlica medaLjutu papriku umiješati u med te uzimati 1-2 puta na dan.

Mak – nemir i nesanicaZrele sjemenke pitomoga maka (Papaver somniferum) sadrže vrlo malu količinu alkaloida, a morfina u sjemenkama upoće nema. Osim kao hrana, sjemenke se koriste kao blago sredstvo protiv nemira, nesanice i ta umirenje.2 žlice maka; 1 dl mlijeka; 1-2 žličice medaMljevene sjemenke maka preliti kipućim mlijekom, ostaviti da odstoji 10-15 minuta, umiješati med te uzimati 2-3 puta na dan.

Klinčić – za dezinfekciju usta i grla, za bolji rad želucaOsim što potiču rad želuca te dezinficiraju sluznicu usta i grla, pupoljci klinčića (Syzygium aromaticum), paprenog okusa i ugodnog mirisa, odlično su sredstvo protiv zubobolje. Kako bi se ublažila zubobolja, u usta, pokraj bolnog zuba, treba staviti pupoljak klinčića. 

Vanilija – grčevi u želucu i crijevima, afrodizijakVanilin, koji se razvija u plodu vanilija (Vanilla planifolia) tijekom sazrevanja ploda, smiruje grčeve u želucu i crijevima. Na želudac ne djeluje izravno, već neizravno, ugodnim djelovanjem na osjetila njuga i okusa.1/3 štapića vanilija; 2,5 dl vode; 1 žličica šećera ili medaVaniliju usitniti, preliti kipućom vodom te pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Tekućinu procijediti, zasladiti šećerom ili medom te uzimati 2 puta na dan.

Kim – nadutost i grčeviOsim što pospješuju probavu masti, plodovi kima (Carum carvi) najbolje su biljno sredstvo protiv nadutosti, napinjanja te grčeva u želucu i crijevima.1 žličica kima; 3 dl vodePlodove kima zgnječiti žlicom, preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta te procijediti. Što topliji čaj uzimati u gutljajima 2-3 puta na dan ili po potrebi.

Korijandar – bolovi u kostima i mišićima, nadutost i grčeviČaj od sjemenki korijandra (Coriandrum sativum) pomaže protiv bolova u kostima i mišićima, a može se koristiti i kao oblog.1 čajna žlica korijandra; 2,5 dl vodeZdrobljene sjemenke korijandra preliti sa 2,5 dl kipuće vode, pokriveno ostaviti da odstoji 15-20 minuta te procijediti. Čaj zaslađen šećerom ili medom uzimati 3 puta na dan, a nezaslađeni čaj koristiti kao oblog.

Cimet – prejake i bolne menstruacije, mučnina, nadutost, proljev, regulira razinu šećera u krviOsim kao lijek za čeludac, narodna medicina koricu cumeta (Cinnamomum zeylanicum) koristi kao sredstvo protiv prejakih i bolnih menstruacija.1 cm korice cimeta; 3 dl vode; 1 žličica medaZdrobljenu koricu cimeta preliti kipućom vodom te pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Tekućinu procijediti, zasladiti medom te uzimati 2-3 puta na dan. 

Komorač – kašalj i upala grla, izvrstan diuretik, posebno što se tiče abdominalnog dijelaEterično ulje komorača (Foeniculum vulgare), kojega u suhim plodovima ima i do 6%, odlično je sredstvo protiv kašlja i upale grla. Plodovi se mogu uzimati kao čaj, ali mnogo bolje je toplo mlijeko s komoračem.1 žličica komorača; 3 dl mlijeka; 1 žlica medaPlodove komorača zgnječiti žlicom, preliti kipućim mlijekom te pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Mlijeko procijediti, zasladiti medom te toplo uzimati 3 puta na dan.

Anis – kašalj i prehlada, bronhitis, mučnina i grčeviSjemenka anisa (Pimpinella anisum) sadrže 2-3% anetola, tvari koja se nalazi u njegovom eteričnom ulju, a odlično je sredstvo protiv kašlja, prehlade i bronhitisa. Koristi se i protiv grčeva kod dojenčadi te protiv mučnine.1 čajna žličica anisa; 2,5 dl vode; 1 žlica medaSjemenke anisa zgnječiti, preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta te procijediti. Čaj zasladiti medom te uzimati 2-3 puta na dan. Kod napinjanja i vjetrova  u crijevima nezaslađen čaj uzimati 3-4 puta na dan.

Papar – temperatura, upala grla, mučnina, vrtoglavica, zastoj mokraće, reuma i artritisUzimanjem sjemenki papra (Piper nigrum) u malim količinama, papar je vrlo djelotvorna biljka.4-6 zrna papra; 2,5 dl vode; 1 žlica medaZgnječene sjemenke papra preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 15-20 minuta te procijediti. Čaj zasladiti medom te uzimati 2 puta na dan ili po potrebi.

Sezam – zatvor, prepržen ublažava osteoporozuSjemenke sezama (Sesamum indicum) blago su sredstvo za čišćenje.2 žlice sezama; 2 žlice medaSjemenke sezama umiješati sa medom te uzimati 3-4 puta na dan.

Gorušica – glavobolja, reuma i artritisKupka za noge, u koju su umiješane sjemenke gorušice (Brassica nigra), smanjit će ili potpuno ukloniti glavobolju. Kod reume ili artritisa, gorušisu treba dodati vodi za kupanje, jer pospješuje prokrvljenost kože.3-4 l vruće vode; 2-3 žlice sjemenki gorušoceSjemenke gorušice dobro zgnječiti ili samljeti u brašno, te umiješati u toplu vodu. U vodi močiti noge 5-10 minuta, a potom dobro isprati mlakom vodom.

Zvjezdasti anis – reuma i artritis, kašalj, prehlada i bronhitisOsim anetola, koji pomaže kod kašlja, prehlade i bronhitisa, sjemenke zvjezdastog anisa sadrže još neku tvar za koju se smatra da olakšava bolove kod reuma i artritisa.½ čajne žličice sjemenki anisa; 2,5 dl vodeKrupno mljevene sjmenke zvjezdastog anisa preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 15-20 minuta te procijediti. Čaj uzimati 3 puta na dan, kod reume i artritisa nezaslađen, a kod kašlja, prehlade i bronhitisa zaslađen sa malo meda. 

Neke biljke sadrže u listovima, plodovima, cvjetovima, sjemekama ili u korijenu eterična ulja s aromatičnim tvarima svojstvenog mirisa