• Početna stranica
 •  

   

  Produžite vijek halogenih grijača ili žarulja     

                Danas se često mogu naći jeftine grijalice sa halogenim grijačima (ATLAS NL12/16). Međutim, vijek grijača je poprilično kratak (premda duži od garancije). Jedan od razloga je i smanjeni otpor grijača u hladnom stanju. Prilikom uključenja snaga može u kratkom trenutku biti i 7 puta veća od nazivne. Jedno od riješenja je soft start regulator, ali postoji vrlo jednostavno riješenje. U krug grijača ubacite u seriju odgovarajući AC kondenzator. Izborom kapaciteta po formuli C=P*0,1315 (uF) dobiva se da vršna snaga prilikom starta ne prelazi nazivnu, a grijač u konačnici radi sa 80% nazivne snage (na 90% napona). Formula vrijedi za napajanje 220V/50Hz i snagu izraženu u watima. Paralelno sa kondenzatorom treba spojiti 220K (1W). Detaljnija formula je: 

  Kondenzator C je radnog tipa za minimalno 250VAC

  P= snaga u watima 

  f= frekvencija u hertzima 

  U=napon u voltima

       Ovo riješenje može izvesti i spretniji električar, a može se primjeniti na sve AC žarulje i grijače koji imaju 3 i više puta manji otpor u hladnom stanju od radne vrijednosti. Npr. za minjonku 40W trebalo bi staviti  5uF/250VAC u seriju sa žaruljom. Nedostatak je zauzimanje prostora, a prednost jednostavnost i lako održavanje te otpornost na mrežne naponske udare.

       Upozorenje: ovaj spoj se ne može koristiti kod stubišne rasvijete kada stubišni automat vrši regulaciju svijetlosti. 

  Spriječite posljedice opeklina u začetku 

  Desetljećima provjerena metoda za ublažavanje opekotina i njihovo bezbolno zacijeljivanje. Opekline od lemilice, vrućeg ulja, vrelog tinola i sl., a koje nisu odmah izazvale otvorenu ranu lako ćete riješiti ako odmah namažete opečeno mjesto sa gustom sapunicom od običnog sapuna. Nasapunano mjesto nikako ne ispirite nakon sapunanja, već ga ostavite da se osuši. Rezultat sapunanja je obično smanjenje peckanje rane i zarastanje bez tipičnog cijeđenja. Mjesto opekotine nakon par dana obično dobije tamnosmeđu fleku, koja sa vremenom nestane bez ožiljka. Ovaj trik pali za opekline veličine do 1cm2. U praksi primjenjeno i provjereno pomoglo kod opeklina od vruće masti i ulja do pojedinačne površne od 1cm2. Ako primjetite neoubičajene komplikacije javite se svom liječniku. Ovaj savjet koristite samo na svoju odgovornost !

  Produljite vijek korištenja silikonskog kita   

      Držite korišteni i nekorišteni silikonski kit u zamrzivaču na barem -18°C. Kit se stvrdnjava u djelovanju sa vlagom iz zraka.Tu mu je to znatno usporeno jer se sva vlaga u zraku zamrzne. Na ovaj način silikonski kit možete iskoristiti 100%. U zamrzivaču može biti i nekoliko godina, a da ostane upotrebljiv. Kit mora biti dobro zatvoren (može biti zalijepljen ljepljivom trakom koja sprečava pristup zraka). Prije upotrebe ga ne treba ugrijavati na sobnu temperaturu.

  Držanjem silikonskog kita u zamrzivaču štedite vrijeme i novac. Kit vam je uvijek na raspolaganju i nema bacanja neiskorištenog kita.

  Zaštitite TV, satelitski prijemnik, kućno kino i DVD player od groma 

  Mada će slijedeći savijeti biti stručnijim osobama nepotrebni, iz iskustva vam mogu reći da je jedina 100% zaštita od groma isključivanje uređaja sa mrežnog napona izštekavanjem mrežnog utikača. Za sisteme koji imaju vanjsku antenu potrebno je iskopčati i antenu i staviti je podalje. Ako imate satelitski prijemnik, također iskopčajte i njegovu antenu. Ako imate antenu sa pojačalom, tada obavezno izštekajte adapetr iz struje. Kada se koristite sa telefonima koji imaju AC adaptetre vrijedi isto pravilo. Iskopčajte AC adapter iz struje i ulaz telefonske linije.Time će te minimalizirati moguću štetu od udara groma. To osobito vrijedi kada idete na dulji odmor ili se najavljuje jače grmljavinsko nevrijeme. Nedavno sam imao prilike vidjeti da je udar groma u samo jednoj kući onesposobio 3 TV-a, antensko pojačalo (adapter je ok), digtalni SAT prijemnik, DVD player, kućno kino i dva telefona. Na SAT prijemniku je poslije udara groma ostala rupa na limu promjera 5mm (kao kod varenja sa 75A na tankom željeznom limu). Ako mislite da se to ne događa u vašem mjestu stanovanja, imamo lošu vijest za vas. Zadnjih nekoliko pogubnih udara groma se dogodilo tamo gdje nikad toga nije bilo desetljećima. Zato vam je bolje da u nekoliko minuta spriječite moguću štetu. Učite na tuđim greškama.

  Napravite sami jeftino sredstvo za skidanje kamenca i pri tome dobro uštedite 

   Zvuči nevjerojatno, ali kombinacijom 4 volumna dijela octa (9%) i jednog volumnog dijela limunske kiseline dobivate sredstvo za skidanje kamenca sa keramike, emajla, rostfrei-a i drugog. Sredstvo koje ćemo nazvati “OLS” se u probnom roku pokazalo dobrim. Ne nagriza rostfrei i emajl na kadama. Neka sredstva, koja se mogu nabaviti u prodavaonicama, mogu vam lako uništiti emajliranu kadu i kromirane pipe (provjereno u praksi).

  Moramo vas ipak upozoriti da OLS nagriza mesing i bakar te ga nije preporučljivo koristiti na takvim i sličnim metalima. Također OLS u kombinaciji sa kuhinjskom soli nagriza i rostfrei.

  Prednost OLS-a je u cijeni i poznatom sastavu. Komponente za OLS su barem duplo jeftinije od tvorničkih sredstava za skidanje kamenca u domaćinstvu. Limunska kiselina se može jeftino kupiti u pakovanju od 200 grama (AGZ 5,7kn). Od jedne litre octa (ARO 4,25kn) se odlije 2 dl i zamijeni sa 200 grama limunske kiseline. Time dobivate 1L OLS-a za 9,95kn. Slična tvornička sredstva koštaju 18..32kn po litri. OLS se dozira kao i ostala tvornička sredstva za skidanje kamenca (jednako je djelotvoran i brz). Osim toga, budući da je to ocat i limunska kiselina, čak i da ga popijete (gutljaj) nećete se otrovati. 

  Evo i malog trika kojim će te povećati uštedu OLS te time još profitirati. Za čišćenje pločica, umivaonika, kade, čaša i pipa koristite raspršivač. Raspršivačem stvarate finu maglicu koja se dobro lijepi za površinu. Nemojte pretjerivati jer previše maglice izaziva grupiranje u kapljice i otjecanje sredstva. Staklene čaše pošpricajte i ostavite preko noći da se čiste. Pipe prešpricajte i nakor par minuta isperite (kada se radi o redovitom tjednom čišćenju). Za deblje slojeve preporučam povremeno došpricavanje.

  Oklopljeni kromirani plašt od tuša možete također očistiti sa OLS-om. Postupak će najvjerojatnije trebati nekoliko puta ponavljati kada su deblji slojevi kamenca. Druga metoda je da ga preko noći uronite u obični ocat. Treba pritisnuti cijev sa nemetalnim pritiskačem da bi ostala potpuno u octu. Posuda mora biti plastična. Pritiskač ne smije biti udubljen odozdo !!

  OLS kontinuirano koristimo od 01.07.2007. i pokazao se izvrsnom zamjenom za skupa tvornička sredstva.

  Upozorenje: OLS nagriza kožu te preporučamo izbjegavati dulji kontakt sa sredstvom za čišćenje. Kod djelovanja OLS-a na većoj površini potrebno je provjetravati prostoriju (npr. kod pranja kade). 

  OLS koristite na vlastitu odgovornost. Za moguće štete ne preuzimamo odgovornost.

  Mali savijeti

  1. Za čišćenje WC-a: limenku Coca-Cole istresite u wc školjku, ostavite jedan sat i isperite vodom. Limunska kiselina u Coca Coli uklanja mrlje od kamenca.

  2. Za uklanjanje mrlja od hrđe sa automobila: zgužvanu alu-foliju namočite u Coca-Colu i time istrljajte mrlju.

  3. Korozivne mrlje na automobilskom akumulatoru: limenku Coca-Cole istresite preko akumulatorskih baterija pa će korozija nestati.

  4. Sve mrlje od hrđe možete oćistiti krpom, potopljenom u Coca-Colu, koju nekoliko minuta držite na mrlji.

  6. Uklanjanje masnih mrlja: Coca-Colom nakvasite odjeću, dodajte prašak za pranje rublja i operite u mašini. Coca-Cola ce pripomoći u uklanjanju masnih mrlja.

  6. Ako u autu magle stakla, premažite ih Coca-Colom.

  Advertisements