Centar za sigurnost

Centar za sigurnost provjerava tri bitne sastavnice sigurnosti računala:

 • Vatrozid: Vatrozid za Windows zapreka je koja provjerava podatke (često zvane i promet) koji pristižu s interneta ili neke druge mreže, a zatim ih odvraća ili im dopušta ulaz u računalo ovisno o vatrozidnim postavkama. Vatrozid vam pomaže u zaštiti računala jer onemogućuje pristup neautoriziranim korisnicima.
 • Softver za zaštitu od virusa: Protuvirusni programi pregledavaju e-poštu i druge datoteke na računalu u potrazi za virusima, crvima i trojanskim konjima. Ako se pronađe virus, crv ili trojanski konj, protuvirusni ga program stavlja u karantenu ili u potpunosti briše prije nego što našteti računalu i datotekama.
 • Automatsko ažuriranje:Sustav Windows traži sigurnosna i druga kritična ažuriranja koja štite računalo od novih virusa i drugih sigurnosnih prijetnji koje se šire internetom. Ostala ažuriranja sadrže poboljšanja kao što su nadogradnje i alati koji računalu omogućuju tečniji rad.

Sustav Windows može zaključiti hoće li računalo imati koristi od poboljšavanja zaštite u jednom od ta tri područja. Ako hoće, sustav Windows će vas o tome obavijestiti slanjem upozorenja.

 

Sigurnosna upozorenja

Upozorenja se prikazuju u području obavijesti, odnosno desno od programske trake tik do sata. Ako sustav Windows prepozna potrebu za dodatnom zaštitom računala na jednom od tri sigurnosna područja (vatrozid, zaštita od virusa ili Automatsko ažuriranje), svaki put kada se prijavite vidjet ćete upozorenje sve dok se taj problem ne riješi.

Vatrozid za Windows

Windowsov vatrozid je zapreka koja provjerava podatke (često zvane promet) koji pristižu s interneta ili neke druge mreže, a zatim ih odvraća ili im dopušta ulaz u računalo ovisno o postavkama vatrozida.

Vatrozid vam pomaže u zaštiti računala jer neautoriziranim korisnicima onemogućuje pristup računalu putem mreže ili interneta. Windowsov vatrozid ugrađen je u sustav Windows XP i automatski se uključuje pomažući vam tako da zaštitite računalo od virusa i drugih sigurnosnih ugroza.

Protuvirusna zaštita

Toplo se preporučuje da se radi zaštite računala od virusa instalira i koristi neki protuvirusni program. Internet je pun zabavnih mjesta i golemog broja podataka, ali i nekih opasnosti. Virus poslan putem e-pošte ili putem programa preuzetog s weba može oštetiti računalo. Ako ne koristite protuvirusni softver, riskirate prenošenje virusa i na druga računala.

Protuvirusni programi pregledavaju poruke e-pošte i druge datoteke na vašem računalu u potrazi za virusima, crvima i trojanskim konjima. Ako se pronađe virus, crv ili trojanski konj, protuvirusni ga program stavlja u karantenu ili u potpunosti briše prije nego što našteti računalu i datotekama.

Mnogi protuvirusni programi imaju mogućnost automatskog ažuriranja. Kada se vaš protuvirusni softver ažurira, popisu traženih virusa dodaju se novi, čime se računalo štiti od novih napada. Ako ažuriranje protuvirusnog programa nije automatsko, preporučamo vam da često provjeravate postoje li ažuriranja jer novi se virusi pronalaze svaki dan. Ako protuvirusni program koji koristite zahtijeva pretplatu, toplo preporučujemo da radi redovitog ažuriranja jednako tako redovito održavate pretplatu. Ako je vaš popis virusa zastario, računalo je podložno novim ugrozama.

Ako niste sigurni je li na vašem računalo instaliran protuvirusni softver, to možete doznati izvodeći slijedeće korake. Mnogi od glavnih proizvođača računala nude barem probnu verziju protuvirusnog softvera. No sama prisutnost virusnog softvera na računalu ne jamči automatski da on i radi ili da se redovito ažurira.

Da biste ustanovili li ima li vaše računalo protuvirusnu zaštitu:

 1. Kliknite Start, a zatim pokažite na Svi programi.
 2. Na popisu programa potražite riječ “antivirus”.
 3. Ako ne pronađete nijedan program u čijem se nazivu nalazi riječ “antivirus”, trebali biste nabaviti i instalirati ažuran protuvirusni program da biste zaštitili svoje računalo. Popis najtraženijih protuvirusnih programa potražite pod Microsoftovi protuvirusni partneri.

Automatsko ažuriranje

Napadači neprestano razvijaju nove viruse i sigurnosne prijetnje pa je zaštita računala trajan proces. Ako uključite Automatsko ažuriranje, Windows automatski traži važna ažuriranja za računalo. U sklopu tih ažuriranja mogu biti kritična ažuriranja, sigurnosna ažuriranja i paketi nadopuna. Sustav Windows obavještava vas o važnim ažuriranjima (ili ih automatski instalira) na temelju postavki Automatskog ažuriranja.

Dobro je i redovito posjećivati web-mjesto Windows Update  da biste dobili neobavezna ažuriranja, kao što su preporučena ažuriranja softvera i hardvera, i time unaprijedili performanse računala.

Automatsko ažuriranje može se zakazati i isporučiti u vaše računalo na četiri različita načina:

 • Automatsko (preporučeno)
 • Preuzmi ažuriranja, ali dopusti da sam izaberem kad ću ih instalirati
 • Obavijesti me, ali ne preuzimaj niti ne instaliraj ažuriranja automatski
 • Isključi Automatsko ažuriranje.

Radi napredne zaštite trebali biste postaviti Automatsko ažuriranje tako da automatski preuzima i instalira kritična ažuriranja odmah nakon njihova izdavanja.

Da biste zakazali automatska ažuriranja:

 1. Kliknite Start, zatim Upravljačka ploča, pa Rad i održavanje, a potom Sustav.
 2. Kliknite Automatsko (preporučeno).
 3. U odjeljku Automatski preuzmi preporučena ažuriranja za računalo i instaliraj ih postavite vrijeme i dan kada želite da Windows instalira ažuriranja, a zatim kliknite Primijeni.

Zakazana ažuriranja automatski se instaliraju u zakazano vrijeme. Za neka je ažuriranja, da bi bila učinkovita, potrebno ponovno pokrenuti računalo. Provjerite jeste li spremili ono na čemu ste radili prije nego ponovno pokrenete računalo, posebno prije zakazanih vremena instalacije.

Napadači neprestano razvijaju nove viruse i sigurnosne prijetnje pa je zaštita računala trajan proces. Ako uključite Automatsko ažuriranje, Windows automatski traži važna ažuriranja za računalo. U sklopu tih ažuriranja mogu biti kritična ažuriranja, sigurnosna ažuriranja i paketi nadopuna. Sustav Windows obavještava vas o važnim ažuriranjima (ili ih automatski instalira) na temelju postavki Automatskog ažuriranja.

Da biste promijenili način na koji se ažuriranja preuzimaju i instaliraju:

 1. Kliknite Start, zatim Upravljačka ploča, pa Rad i održavanje, a potom Sustav.
 2. Odaberite postavku, a zatim kliknite Primijeni.
 3. Otiđite na web-mjesto Windows Update .
 4. Kliknite Express Install.
 5. Kliknite Start, zatim Upravljačka ploča, pa Dodaj ili ukloni programe, a zatim Promijeni ili ukloni programe.
 6. U gornjem desnom kutu potvrdite okvir Prikaži ažuriranja. Sva instalirana ažuriranja pojavit će se na vrhu popisa programa.
 7. Kliknite ažuriranje koje želite deinstalirati, a zatim Ukloni.

Da biste potražili nova ažuriranja za računalo:

Da biste deinstalirali ažuriranje:

Hardver

Pod hardverom se podrazumijevaju svi uređaji koji su povezani s računalom i koje kontrolira mikroprocesor računala. To obuhvaća opremu povezanu s računalom prilikom njegove izrade, kao i perifernu opremu koju ste dodali kasnije. Evo nekoliko primjera tih uređaja:

 • zasloni
 • miš
 • modem
 • diskovni pogon
 • CD-ROM pogon
 • DVD pogon
 • pisač
 • tipkovnica
 • mrežni prilagodnik
 • grafička kartica
 • kontrolori za igre

Uređaji se s računalom mogu povezati na nekoliko načina. Neki uređaji, kao što su mrežni prilagodnici i zvučne kartice, povezuju se putem utora za proširenje unutar računala. Drugi se uređaji, kao što su pisači i skeneri, povezuju s priključcima s vanjske strane računala.

Da bi neki uređaj radio kako valja u sustavu Windows, na računalo se mora instalirati softver poznat pod nazivom upravljački program uređaja. Svaki uređaj podržan je jednim ili više upravljačkih programa koje obično osiguravaju proizvođači uređaja. Neki upravljački programi uređaja sadržani su u samom sustavu Windows. To znači da sustav Windows može automatski prepoznati uređaj i instalirati njegove upravljačke programe.

Ako Windows ne instalira uređaj automatski, pojavit će se čarobnjak za pronalaženje novog hardvera i zatražiti od vas da umetnete kompaktni disk ili disketu koju ste dobili uz uređaj. Ako ne možete pronaći upravljačke programe, obratite se proizvođaču uređaja.

Alati sustava Windows XP

Windows XP osigurava alate i resurse koji vam pomažu da podržavate operacijski sustav Windows i upravljate njime.

 • Centar za sigurnost
 • Vraćanje sustava
 • Čišćenje diska
 • Defragmentacija diska

Centar za sigurnost

Centar za sigurnost provjerava tri bitne sastavnice sigurnosti računala: Vatrozid za Windows, softver za zaštitu od virusa i Automatsko ažuriranje. Taj Centar za sigurnost djeluje kao zaštitna granica između računala i interneta.

Vraćanje sustava

Vraćanje sustava komponenta je sustava Windows XP koju možete koristiti da biste vratili računalo u prethodno stanje ako se pojavi neki problem. Sve osobne datoteke (kao što su Microsoft Wordovi dokumenti, povijest pretraživanja ili e-pošta) sačuvat će se. Vraćanje sustava nadzire promjene sustava i neke programske datoteke te automatski kreira točke vraćanja. Te vam točke vraćanja omogućuju vraćanje sustava u prethodno stanje. One se kreiraju svakodnevno i tijekom događaja na sustavu (kao što je instalacija programa ili upravljačkog programa). U svakom trenutku možete i sami kreirati i imenovati točke vraćanja.

Vraćanje sustava izvodi sljedeće zadatke:

 • Vraća računalo u prijašnje stanje
  Vraćanje sustava prati promjene u računalu u svakom trenutku i u određenim intervalima te stvara točke vraćanja prije nego dođe do promjena. Točke vraćanja pohranjena su stanja računala.
 • Vraća računalo u prethodno stanje bez gubitka osobnih datoteka
  Vraćanje računala ne uzrokuje gubitak osobnih datoteka ili lozinki. Vraćanje sustava štiti osobne datoteke tako što ne vraća nikakve datoteke iz mape Moji dokumenti niti bilo kakve datoteke koje imaju uobičajena proširenja naziva datoteka podataka kao što su .doc ili .xls. Ako je nakon kreiranja točke vraćanja na koju vraćate sustav instaliran neki program, on bi se mogao deinstalirati pa ćete ga morati reinstalirati.
 • Traži datume povezane s točkama vraćanja
  Kada pokrenete Vraćanje sustava, prikazuje se kalendar koji vam pomaže pri pronalaženju datuma povezanih s točkama vraćanja.
 • Brine se za to da sva vraćanja budu reverzibilna
  Ako niste zadovoljni stanjem računala, vraćanje možete poništiti ili odabrati neku drugu točku vraćanja. Sva su uspješna vraćanja reverzibilna.

Da biste otvorili Vraćanje sustava:

 • Kliknite Start, pokažite na Svi programi, zatim Pomagala, pa Alati sustava, a potom kliknite Vraćanje sustava.

Čišćenje diska

Čišćenje diska pomaže vam da oslobodite prostor na tvrdom disku. Kada radite u složenom operacijskom sustavu kao što je Windows, možda nećete uvijek znati važnost svih datoteka u računalu. Sustav Windows katkada koristi neke datoteke u određene svrhe, a zatim ih zadržava u mapi namijenjenoj privremenim datotekama. Možda ste, pak, instalirali komponente sustava Windows koje više ne koristite. Iz različitih razloga, uključujući i nedostatak prostora na tvrdom disku, mogli biste poželjeti smanjiti broj datoteka na disku ili stvoriti više slobodnog prostora ako to možete učiniti ne ugrožavajući nijedan program.

Da biste otvorili Čišćenje diska:

 • Kliknite Start, pokažite na Svi programi, zatim Pomagala, pa Alati sustava, a potom kliknite Čišćenje diska.

Defragmentacija diska

Defragmentacija diska konsolidira fragmentirane datoteke i mape na tvrdom disku računala tako da svaka stavka zauzima jedinstven, kontinuiran prostor. Kada se datoteke ažuriraju, računalo obično sprema ažuriranja u najveći kontinuirani prostor na tvrdom disku, što je počesto u nekom sektoru u kojem se ne nalaze ostali dijelovi datoteke. Kada se datoteke fragmentiraju, računalo pri svakom otvaranju datoteke mora pretražiti tvrdi disk da bi pronašlo sve njezine dijelove, što produžuje vrijeme odgovora. Kada pokrenete Defragmentaciju diska, sustav može učinkovitije pristupati svim datotekama i mapama i spremati nove. Defragmentacijom diska konsolidira se i slobodan prostor na tvrdom disku, što smanjuje mogućnost da će se nove datoteke fragmentirati.

Da biste otvorili Defragmentaciju diska:

 • Kliknite Start, pokažite na Svi programi, zatim Pomagala, pa Alati sustava, a potom kliknite Defragmentacija diska.

A sada uživajte u sustavu Windows XP!

Hvala vam što ste pročitali Priručnik za početak rada u sustavu Windows XP. Sada kada razumijete osnove uspješnog rada i uživanja u sustavu Windows XP, iskušajte nove stvari. Razgovarajte s prijateljima i članovima obitelji i podijelite ono što ste naučili. Zajednički rad i međusobno učenje još je jedan moćan alat. Uživajte u svijetu sustava Windows XP!

Advertisements