Početak rada na računaru

Dobro došli u sustav Windows XP najpouzdaniju, najsnažniju i najuzbudljiviju verziju sustava Windows. Ovaj vodič sadrži upute uz pomoć kojih ćete lako naučiti koristiti računalo, povezivati se s internetom, upravljati datotekama i mapama, ispisivati slike i dokumente, uživati u glazbi, stavljati vlastite slike na radnu površinu računala i mnogo više od toga!

U vodiču ćete možda naići na pojmove koji vam nisu poznati. Stoga mu je pridodan rječnik u kojemu možete pročitati definicije tih pojmova i saznati oni što znače za vas i vaše zadatke.

Bilo da ste početnik ili iskusni korisnik sustava Windows, počnimo! 

1. dio: Osnovni zadaci i pojmovi u sustavu Windows

 

Naučite sve o radnoj površini

Radna je površina sustava Windows radna površina na zaslonu koja je postavljena poput pravoga radnog stola. Na njoj ćete pronaći elemente kao što su ikone, izbornici i prozori uz pomoć kojih ćete pokretati programe i dovršavati zadatke. Radna površina sustava Windows omogućuje vam premještanje i preuređivanje tih objekata, ali i početak i dovršetak rada veoma nalik onome za pravim radnim stolom.

Izbornik Start

Jedna od najvažnijih stvari na radnoj površni jest izbornik Start u kojemu se nalazi sve što vam je potrebno za početak korištenja sustava Windows. Evo nekih zadataka koje možete izvesti pomoću izbornika Start:

 • Pokretanje programa
 • Otvaranje datoteka
 • Ponovno pokretanje računala
 • Isključivanje računala

Neke stavke na izborniku Start imaju strelice usmjerene udesno. To znači da su dostupni dodatni izbori na sekundarnom izborniku. Smjestite pokazivač na neku stavku sa strelicom, npr. Svi programi, i pojavit će se drugi izbornik.

S lijeve strane izbornika Start nalaze se prečaci za stavke koje će se uvijek pojavljivati na izborniku Start, kao što je internetski preglednik ili program za slanje e-pošte.

Kako dodajete softverske programe u Windows XP, prečaci izbornika smještat će se na izbornik Start da biste ih mogli otvarati.

Da biste ponovno pokrenuli računalo:

 • Kliknite Start, zatim Isključi računalo, a potom Ponovno pokreni sustav.

Da biste isključili računalo:

Ova akcija isključuje sustav Windows da biste mogli sigurno isključiti napajanje računala.

 • Kliknite Start, zatim Isključi računalo, a potom Isključi računalo.

Programi

Programi su jedinice softvera. Oni su interne upute koje pokreće računalo, za razliku od fizičkog hardvera na kojemu se izvode. Primjer je Outlook Express, program za slanje e-pošte.

Na izborniku Start nalazi se popis programa s kojega možete birati. Neki su vam program uvijek dostupni za odabir. Drugi će se, pak, mijenjati kako koristite računalo i prikazivat će se najčešće korišteni programi.

Ikone

Sličice koje vidite na radnoj površini zovu se ikone. Svaku ikonu zamislite kao vrata koja vode do datoteka i programa pohranjenih na vašem računalu.

Ikone vam omogućuju da otvarate programe, datoteke, mape, diskovne pogone, web-stranice i pisače. Budući da ikone predstavljaju prečac za datoteke ili uređaje, možete ih dodavati i brisati bez učinka na stvarne programe ili datoteke.

Kada prvi put pokrenete sustav Windows, vidjet ćete samo jednu ikonu. Ta ikona je Smeće. Tu smještate datoteke koje želite izbrisati s računala.

Da biste doznali naziv ikone:

 • Smjestite pokazivač miša na nju. Pojavit će se tekst s njezinim nazivom ili sadržajem.

Da biste otvorili datoteku ili program:

 • Dvokliknite ikonu i otvorite s njom povezanu datoteku ili program.

Da biste kreirali ikonu:

Možete stvoriti ikone koje ćete pohraniti na radnu površinu. Ti vam prečaci omogućuju da otvarate programe koje često koristite.

 • Kliknite Start, zatim Svi programi, pronađite program na popisu, a potom kliknite ikonu i povucite je na radnu površinu. Time ćete kreirati ikonski prečac do programa.

Prozori

Sve što radite na računalu pojavljuje se unutar okvira koji se zovu prozori. Rad s prozorima jednostavan je kada shvatite osnovna načela prema kojima rade.

Da biste doznali naziv prozora:

 • Kada otvorite prozor, naziv datoteke i programa pojavljuje se na vrhu prozora u naslovnoj traci.

Da biste promijenili oblik prozora:

 • Veličinu prozora možete promijeniti ako smjestite i držite pokazivač miša na rubu prozora dok se ne pretvori u dvostruku strelicu, a zatim držite pritisnut gumb miša i povlačite rub prozora dok ne budete zadovoljni njegovom veličinom i oblikom.

Da biste premjestili prozor:

 • Smjestite pokazivač miša na vrh prozora u naslovnu traku, pritisnite gumb miša i povucite prozor tamo gdje ga želite staviti na radnu površinu.

Da biste pogledali prozor koji se nalazi iza nekog drugog prozora:

Kada istodobno imate nekoliko otvorenih prozora, možete mijenjati redoslijed kojim se pojavljuju.

 • Ako vidite prozor koji želite koristiti, kliknite ga i on će se premjestiti na vrh. Da biste prozor premjestili naprijed, možete kliknuti i gumb programske trake.

Gumbi na naslovnoj traci

U gornjem desnom kutu svake naslovne trake nalaze se tri gumba. Klikom na te gumbe brzo se izvode sljedeće akcije:

 • Minimalizirajte prozor da biste ga saželi na gumb na programskoj traci klikom na gumb Minimiziraj koji se nalazi u gornjem desnom kutu naslovne trake.
 • Maksimalizirajte prozor klikom na gumb Maksimiziraj koji se nalazi u gornjem desnom kutu naslovne trake.
 • Vratite veličinu prozora ponovnim klikom na gumb Vrati smanjeno. Prozor će se vratiti u svoju početnu veličinu.
 • Zatvorite prozor klikom na gumb Zatvori koji se nalazi u gornjem desnom kutu naslovne trake.

Unutar prozora

Izbornici

Odmah ispod programske trake na vrhu prozora nalaze se izbornici. Pretražite izbornike da biste pregledali različite naredbe i alate koje možete koristiti u programu. Kada pronađete željenu naredbu, kliknite je.

Dijaloški okvir

Ako programu trebaju dodatne informacije od vas da bi mogao dovršiti naredbu, pojavljuje se dijaloški okvir. Informacije unosite na nekoliko različitih načina ovisno o tome kako je dijaloški okvir postavljen. U nekim dijaloškim okvirima možda ćete trebati klikati i tipkati. Možda ćete trebati odabrati nešto s nekog popisa. Možda ćete trebati odabrati samo jednu opciju ili uključiti jednu ili više željenih opcija.

Klizači

Ako sadržaj vaše datoteke ne stane u prozor, možete ga lako premjestiti u vidno polje. Uz prozor se nalazi klizač. Kliknite klizač i držite pritisnutim gumb miša da biste povukli traku klizača i premjestili stranicu u prozor.

Programska traka

Svaki put kada otvorite prozor, gumb koji ga predstavlja pojavljuje se na programskoj traci, koja se nalazi u dnu zaslona vašeg računala. Taj gumb nestaje kada zatvorite prozor.

Programska traka sadrži i gumb Start te područje obavijesti gdje ćete vidjeti sat i druge gumbe koji se pojavljuju da bi pokazali status aktivnosti u tijeku. Gumb pisača, na primjer, pojavljuje se kada šaljete datoteku pisaču, a nakon ispisa nestaje.

Sustav Windows XP održava programsku traku urednom grupiranjem gumba kada je otvoreno mnogo prozora. Gumbi koji predstavljaju pojedinačne poruke e-pošte, na primjer, grupirani su pod jednim gumbom e-pošte. Ako kliknete taj gumb, moći ćete odabrati određenu poruku e-pošte iz praktičnog izbornika.

Sada kada ste upoznati s radnom površinom, spremni ste krenuti dalje!

Naučite sve o mišu

Miš koristite za interakciju sa stavkama na zaslonu kao što biste se služili rukama za interakciju s objektima u fizičkom svijetu. Objekte, između ostalog, možete premještati, otvarati, mijenjati ili bacati.

Korištenje tipki miša

Miš ima primarnu i sekundarnu tipku. Primarnu tipku miša (obično lijevu tipku) koristite da biste odabirali i klikali stavke, postavljali pokazivač u dokumentu i povlačili stavke.

Sekundarnu tipku miša (obično desnu tipku) koristite da biste prikazali izbornik zadataka ili opcija koji se mijenja ovisno o tome gdje kliknete. Taj je izbornik koristan za brzo dovršavanje zadataka. Klikanje sekundarnom tipkom miša zove se klikanje desnom tipkom miša.

Većini današnjih miševa pridodan je i kotačić koji vam pomaže da se lakše pomičete kroz dokumente. Taj kotačić može služiti i kao treća tipka.

Kako se klika mišem

Pokažite objekt na zaslonu i brzo pritisnite i pustite primarnu tipku.

Kako se dvoklika mišem

Pokažite objekt na zaslonu i dvaput brzo pritisnite i pustite primarnu tipku. Ako imate poteškoća pri dvoklikanju, isti zadatak često možete izvesti tako da desnom tipkom miša kliknete objekt, a zatim kliknete prvu opciju na izborniku koji će se pojaviti.

Kako vući objekt pomoću miša

Pomaknite pokazivač na objekt na zaslonu, pritisnite i držite primarnu tipku, premjestite objekt na novu lokaciju, a zatim pustite primarnu tipku.

Kako prikazati izbornike prečaca pomoću miša

Pokažite objekt na zaslonu, a zatim pritisnite sekundarnu tipku. To se zove klikanje desnom tipkom miša i često se koristi za izvođenje zadataka u sustavu Windows.

Kotačić miša

Ako vaš tipka ima kotačić, okrećite ga kažiprstom da biste se pomicali gore-dolje u dokumentu ili na web-stranici.

Prilagodite miš

Iako bi miš trebao raditi čim pokrenete računalo, možete izvršiti neke promjene u njegovoj funkcionalnosti te izgledu i ponašanju pokazivača miša. Možete, na primjer, zamijeniti uloge tipki miša ili prilagoditi brzinu dvoklikanja. Pokazivaču miša možete promijeniti izgled, povećati vidljivost ili ga postaviti tako da bude skriven dok tipkate.

Promjene na mišu i njegovim pokazivačima obavljaju se na upravljačkoj ploči miša.

Da biste otvorili upravljačku ploču miša:

 • Kliknite Start, zatim Upravljačka ploča, a potom dvokliknite Miš.

Naučite sve o upravljačkoj ploči

Upravljačka je ploča puna alata koje ćete koristiti da biste promijenili izgled i ponašanje sustava Windows.

 • Da biste otvorili upravljačku ploču, kliknite Start, a zatim Upravljačka ploča.

Neki od tih alata pomažu vam da promijenite postavke i tako prilagodite računalo svojim željama. Kada prvi put otvorite upravljačku ploču, vidjet ćete neke najčešće korištene stavke upravljačke ploče organizirane po kategorijama. Da biste dobili više podataka o stavki na upravljačkoj ploči s prikazom po kategorijama, držite pokazivač miša na ikoni ili nazivu kategorije i pročitajte tekst koji se pojavljuje. Da biste otvorili neku od tih stavki, kliknite njezinu ikonu ili naziv kategorije. Neke od tih stavki otvorit će se u popis zadataka koje možete izvesti kao i izbor pojedinačnih stavki upravljačke ploče. Kada kliknete Izgled i teme, na primjer, ugledat ćete popis zadataka kao što je Odaberi čuvara zaslona zajedno s pojedinačnim stavkama upravljačke ploče.

Ako otvorite upravljačku ploču, a ne vidite željenu stavku, kliknite Idi na klasični prikaz. Da biste otvorili stavku, dvokliknite njezinu ikonu. Da biste u klasičnom prikazu saznali više o stavci na upravljačkoj ploči, držite pokazivač miša nad ikonom i pročitajte tekst koji se pojavljuje.

Da biste promijenili postavke brojeva, valute, sata i datuma:

 1. Kliknite Start, zatim Datum, vrijeme, jezik i regionalne odrednice, a potom Regionalne i jezične odrednice.
 2. Na kartici Regionalne odrednice, u odjeljku Standardi i oblikovanja, kliknite jezik (mjesto) za oblik datuma, vremena, brojeva i valute koji želite koristiti.
 3. Kliknite Prilagodi ako želite promijeniti pojedinačne postavke datuma, vremena, brojeva ili valute.

Drugi vam alati pomažu pri upravljanju programima u sustavu Windows. Opciju Dodaj ili ukloni programe, na primjer, koristite da biste dodali novi softverski program, potpuno uklonili sve komponente nekog programa koji je trenutno instaliran na računalu ili izmijenili njegovu instalaciju.

Da biste promijenili ili uklonili program:

 1. Kliknite Start, zatim Upravljačka ploča, a potom Dodaj ili ukloni programe.
 2. Kliknite Promijeni ili ukloni programe, a zatim kliknite program koji želite promijeniti ili ukloniti. Kliknite prikladni gumb:
 • Da biste promijenili program, kliknite Promijeni/ukloni ili Promijeni.
 • Da biste uklonili program, kliknite Promijeni/Ukloni ili Ukloni.

Naučite sve o ispisu

Ispisivanje u sustavu Windows počinje povezivanjem računala s pisačem i provjeravanjem je li softver za pisač instaliran. Nakon toga možete ispisivati datoteke, pratiti napredak poslova ispisa koje čak možete otkazati ili ponovno pokrenuti. Da biste dodali ili postavili pisač, morate imati administratorska prava.

Sljedeće teme pružaju vam pomoć koju trebate da biste prošli kroz osnovni proces od početka do kraja.

Da biste se izravno povezali s pisačem:

 1. Povežite kabel pisača s prikladnim priključkom na računalu prema uputama proizvođača pisača.
 2. Uključite kabel za napajanje pisača u zidnu utičnicu, a zatim uključite pisač.
 3. Ako se pojavi čarobnjak za pronalaženje novog hardvera, potvrdite okvir Automatski instaliraj softver (Preporučljivo), klikniteDalje, a zatim slijedite upute.
 4. Ako se čarobnjak ne pojavi, kliknite Start, zatim Upravljačka ploča, pa Pisači i ostali hardver, a potom Pisači i faksovi.
 5. U odjeljku Zadaci pisača, kliknite Dodaj pisač da biste otvorili čarobnjak za dodavanje pisača, a zatim kliknite Sljedeće.
 6. Kliknite Lokalni pisač povezan s ovim računalom, poništite potvrdni okvir Automatski prepoznaj i instaliraj moj pisač vrste Uključi i radi, a zatim Dalje.
 7. Na popisu Koristi ovaj priključak, kliknite LPT1: (Preporučeni priključak pisača), a zatim Dalje.
 8. Slijedite upute koje će se pojaviti.
 9. Kada završite, pisač će se pojaviti u odjeljku Pisači i faksovi. Ako želite ispisati probnu stranicu, prvo se uvjerite da je pisač uključen i spreman za ispis.
 10. Otvorite dokument koji želite ispisati.
 11. Na izborniku Datoteka programa koji koristite, kliknite Ispis.

Da biste ispisali dokument:

Dok se dokument ispisuje, ikona pisača nalazi se u području obavijesti. Kada ta ikona nestane, ispis dokumenta je dovršen.

Red čekanja na ispis

Sustav Windows nudi red čekanja na ispis koji prikazuje status dokumenata koje ste poslali pisaču.

Da biste otvorili red čekanja na ispis:

 1. Kliknite Start, zatim Upravljačka ploča, a potom Pisači i ostali hardver.
 2. Kliknite Pisači i faksovi, a zatim Vidi što se ispisuje u odjeljku Zadaci pisača s lijeve strane prozora.

Ako ste pisaču poslali pogrešnu datoteku ili je potrebno previše vremena za ispis, posao ispisa možete otkazati i ukloniti ga iz pisača. U Redu čekanja desnom tipkom miša kliknite dokument ispis kojega želite zaustaviti, a zatim kliknite Odustani.

Naučite sve o datotekama i mapama

Većina zadataka u sustavu Windows obuhvaća rad s datotekama i mapama. Kada koristite programe kao što su Microsoft Bojanje i Microsoft WordPad, svoj rad spremate u obliku datoteka i pohranjujete ga u mape. Dobar organizacijski sustav za datoteke i mape omogućuje vam lociranje i dohvaćanje datoteka s lakoćom, baš kao da stavljate papirnate dokumente u mape u kartoteci.

Mape mogu sadržavati mnogo različitih vrsta datoteka, kao što su dokumenti, glazba, slike, filmovi i programi. U mape koje kreirate možete kopirati i premještati datoteke s lokacija kao što su neka druga mapa ili računalo te s interneta. Možete čak kreirati i mape unutar mapa.

Ako, na primjer, kreirate i pohranjujete datoteke u mapu Moji dokumenti, unutar mape Moji dokumenti možete stvoriti novu mapu koja će sadržavati datoteke. Ako se odlučite premjestiti novu mapu na drugu lokaciju, lako ćete je premjestiti zajedno s njezinim sadržajem ako je odaberete i povučete na novu lokaciju.

Svaka mapa u sustavu Windows nudi alate koji vam pomažu da s lakoćom izvodite uobičajene zadatke s datotekama i mapama. Kada otvorite bilo koju mapu na svom računalu, u oknu zadataka pokraj sadržaja mape pojavljuju se veze sa zadacima. Ako kliknete neku datoteku ili mapu, a zatim kliknete neki zadatak, možete je preimenovati, kopirati, premjestiti ili izbrisati. Datoteku možete poslati i e-poštom ili je objaviti na webu.

Da biste otvorili datoteku ili mapu u Mojim dokumentima:

 1. Kliknite Start, a zatim Moji dokumenti.
 2. Pronađite i dvokliknite datoteku ili mapu koju želite otvoriti.
 3. Na izborniku Datoteka programa u kojemu radite kliknite Spremi.
 4. Ako još niste spremali tu datoteku, unesite njezin naziv u Naziv datoteke, a zatim kliknite Spremi.

Da biste spremili datoteku:

Da biste izbrisali datoteku ili mapu:

Datoteke ili mape možete izbrisati ako desnom tipkom miša kliknete datoteku ili mapu, a zatim kliknete Izbriši.

 1. Kliknite Start, a zatim Moji dokumenti.
 2. Kliknite datoteku ili mapu koju želite izbrisati.
 3. U odjeljku Zadaci datoteka i mapa kliknite Izbriši ovu datoteku ili Izbriši ovu mapu, a zatim Da.

Vaše osobne mape

Moji dokumenti, Moje slike i Moja glazba posebne su mape u sustavu Windows koje djeluju kao vaš osobni sustav pohranjivanja. Svim se tim mapama može pristupiti s izbornika Start.

Mapa Moji dokumenti

Mapa Moji dokumenti najbolje je mjesto za pohranjivanje dokumenata, slika i drugih datoteka kojima želite brzo pristupiti. Kada otvorite Moje dokumente, možete pregledati datoteke i mape koje ste kreirali.

Da biste otvorili mapu Moji dokumenti:

 • Kliknite Start, a zatim Moji dokumenti.

Da biste kreirali novu mapu u Mojim dokumentima:

 1. Da biste otvorili Moje dokumente, kliknite Start, a zatim Moji dokumenti.
 2. U odjeljku Zadaci datoteka i mapa, kliknite Napravi novu mapu.
 3. Prikazat će se nova mapa sa zadanim nazivom Nova mapa, koji je odabran.
 4. Unesite naziv nove mape, a zatim pritisnite tipku ENTER.

Novu mapu možete kreirati i tako da desnom tipkom miša kliknete prazno područje u prozoru mapa ili na radnoj površini, pokažete na Novo, a zatim kliknete Mapa.

Mape Moje slike i Moja glazba

Mapa Moji dokumenti sadrži dvije specijalizirane mape: Moje slike i Moja glazba. Na strani prozora mapa, Zadaci slika i Zadaci glazbe nude veze koje vam pomažu pri upravljanju datotekama sa slikama i glazbom. Slike možete pregledavati kao prezentacije, ispisivati ili spremati na CD, a glazbu možete reproducirati, slati glazbene datoteke e-poštom, premještati ih, brisati i još mnogo toga.

Da biste otvorili mapu Moje slike:

 • Kliknite Start, a zatim Moje slike.

Da biste otvorili mapu Moja glazba:

 • Kliknite Start, a zatim Moja glazba.

Mape Moje računalo i Koš za smeće

Moje računalo i Koš za smeće su posebne mape u sustavu Windows koje vam omogućavaju upravljanje svim datotekama na računalu i uklanjanje datoteka, mapa i drugih stavki koje vam više ne trebaju.

Mapa Moje računalo

Mapa Moje računalo daje vam jednostavan pregled sadržaja diskete, tvrdog diska ili CD-ROM pogona. Iz Zadataka sustava s lijeve strane prozora s mapama možete tražiti i otvarati datoteke i mape na svom računalu, pristupati mogućnostima na upravljačkom ploči da biste izmijenili postavke računala i izvoditi brojne druge zadatke.

Da biste otvorili mapu Moje računalo:

 • Kliknite Start, a zatim Moje računalo.

Koš za smeće

Mapa Smeće nalazi se na radnoj površini. Kada izbrišete bilo koju stavku s tvrdog diska, sustav Windows smješta je u Koš za smeće. Stavke ostaju u Košu za smeće dok ih trajno ne izbrišete iz računala.

Budući da je za stavke u Košu za smeće moguće poništiti brisanje te ih vraćati na izvornu lokaciju, one još uvijek zauzimaju prostor na tvrdom disku. Iako vam ponestaje prostora na tvrdom disku, ne zaboravite isprazniti Koš za smeće. Kada se Koš za smeće napuni, sustav Windows automatski u njemu čisti dovoljno prostora da bi mogle stati datoteke i mape koje su izbrisane zadnje.

Da biste ispraznili Koš za smeće:

 1. Dvokliknite Smeće na radnoj površini da biste otvorili mapu.
 2. U oknu Zadaci Koša za smeće kliknite Isprazni koš za smeće.
 3. Potvrdite akciju klikom na U redu. Sve stavke pohranjene u Košu za smeće sada su trajno izbrisane s tvrdog diska.
 4. Dvokliknite Smeće da biste otvorili mapu.
 5. U oknu Zadaci Koša za smeće klikniteVrati ovu stavku. Stavka se vraća na lokaciju u izvornoj mapi na tvrdom disku.

Da biste vratili izbrisane stavke:

Prikaz datoteka i mapa

Sustav Windows omogućuje vam nekoliko načina da poslažete i prepoznate datoteke kada ih pregledavate u mapama kao što su Moji dokumenti. Kada je mapa otvorena, prikaz datoteka možete promijeniti na izborniku Prikaz.

 • Opcija Prikaži u grupama omogućuje vam da grupirate datoteke po bilo kojem detalju datoteke kao što je naziv, veličina, vrsta ili datum zadnje promjene. Ako, na primjer, grupirate datoteke po vrsti, datoteke slika pojavljuju se u jednoj, Microsoft Wordove datoteke u drugoj, a Microsoft Excelove datoteke u trećoj grupi. Mogućnosti Prikaži u grupama dostupna je u prikazima Minijature, Pločice, Ikone i Detalji.
 • Prikaz Minijature prikazuje slike koje mapa sadrži na ikoni mape tako da brzo možete prepoznati sadržaj mape. Ako, na primjer, pohranjujete slike u nekoliko različitih mapa, već letimični pogled u prikazu Minijature omogućuje vam da prepoznate mapu koja sadrži slike koje želite.
 • Prikaz Pločice prikazuje datoteke i mape kao ikone. Te su ikone veće od onih u prikazu Ikone, a vrsta podataka koju odaberete prikazana je ispod naziva datoteke ili mape. Ako, na primjer, sortirate datoteke prema vrsti, za Microsoft Wordov dokument ispod naziva datoteke pojavljuje se “Microsoft Wordov dokument”.
 • Prikaz Filmska vrpca dostupan je u mapama koje sadrže slike. Slike se pojavljuju u jednom redu minijaturnih sličica. Pomoću gumba strelica lijevo i strelica desno možete se pomicati kroz slike. Ako kliknete neku sliku, ona će se prikazati povećana iznad ostalih slika. Da biste uredili ili ispisali sliku ili je spremili u neku drugu mapu, dvokliknite je.
 • Prikaz Ikone prikazuje datoteke i mape kao ikone. Naziv datoteke prikazuje se ispod ikone, ali se podatak o vrsti ne prikazuje. U tom prikazu sve datoteke i mape možete prikazati u grupama.
 • Prikaz Popis prikazuje sadržaj mape kao popis naziva datoteka i mapa kojemu prethodi malena ikona. Taj je prikaz koristan ako mapa sadrži mnogo datoteka, a vi na popisu želite pronaći neku datoteku po nazivu. U tom prikazu datoteke i mape možete sortirati, ali datoteke ne možete prikazivati u grupama.
 • Prikaz Detalji popisuje sadržaj otvorene mape i daje detaljne podatke o datotekama, uključujući i naziv, vrstu, veličinu i datum zadnje promjene. U prikazu Detalji datoteke možete prikazati i u grupama. Da biste odredili koje detalje želite prikazati, kliknite Odaberi detalje na izborniku Prikaz.

Da biste promijenili način prikaza datoteka i mapa:

 • Na izborniku Prikaz bilo koje mape pokažite na bilo koju od sljedećih stavki prema tome kako želite prikazati datoteke: Minijature, Pločice, Filmska vrpca, Ikone, Popis i Detalji. Na izborniku Prikaz možete kliknuti i Rasporedi ikone po, a zatim Prikaži u grupama da biste datoteke prikazali prema grupi.

Traženje datoteka i mapa

Windows Explorer

Windows Explorer omogućuje vam brzi način pregleda svih datoteka i mapa na računalu. Korištenje programa Windows Explorer ujedno je i dobar način da kopirate ili premjestite datoteke iz jedne mape u drugu. Taj alat koristite ako znate gdje se nalazi datoteka ili mapa.

Da biste otvorili Windows Explorer:

 • Kliknite Start, odaberite Svi programi, zatim Pomagala, a potom kliknite Windows Explorer.

Suradnik za pretraživanje

Suradnik za pretraživanje olakšava traženje datoteka i mapa, osoba i drugih računala ako radite u mreži. To je i praktično polazište za traženje podataka na internetu. Kada koristite suradnik za pretraživanje, možete navesti nekoliko kriterija pretraživanja. Tako, na primjer, možete tražiti datoteke i mape prema nazivu, vrsti ili veličini. Neku datoteku možete pronaći na temelju toga kada ste zadnji put radili na njoj, a možete i tražiti datoteke koje sadrže određeni tekst.

Da biste otvorili suradnik za pretraživanje:

 • Kliknite Start, a zatim Traži.
Advertisements